Η επιλογή εποχιακών τροφών βοηθάει τον προϋπολογισμό μας
Σαν καταναλωτές έχουμε σήμερα την τύχη να έχουμε στην υπηρεσία μας εμπορικά δίκτυα σε παγκόσμιο επίπεδο που μας προμηθεύουν όλο το χρόνο προϊόντα που οι πρόγονοι μας ούτε τολμούσαν να ονειρευτούν. Από την άλλη όμως τείνουμε να χάσουμε τον εποχιακό ρυθμό. Πόσο ωφέλιμο είναι αυτό;
Τα προϊόντα εκτός εποχής μπορεί να ταξιδέψουν και χιλιάδες μίλια πριν να φτάσουν στην κουζίνα μας, χάνοντας γεύση και θρεπτικά συστατικά, με μια επίστρωση κεριού, χημικά συστατικά ωρίμανσης και άλλα συντηρητικά. Από την άλλη οι εποχιακές τροφές έχουν αποθηκευμένη την περισσότερη γεύση, έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα θρεπτικών συστατικών, ταιριάζουν στον προϋπολογισμό μας, συνδυάζονται με συγκεκριμένες μέρες και εποχές της ζωής μας: το γλυκό καρπούζι με τα καλοκαίρια στις παραλίες, οι ζεστές αρωματικές σούπες με τον χειμώνα, τα νεαρά λαχανικά την πρώτη μέρα της άνοιξης.
Παράλληλα τοπικά προϊόντα εναρμονίζονται με τις διατροφικές μας ανάγκες. Για παράδειγμα η β-καροτίνη στις κολοκύθες και τα υπόλοιπα κολοκυνθοειδή θα βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος για αποφυγή των χειμερινών κρυολογημάτων. Και το έλαιο των ξηρών καρπών, λιπαρά στην πιο καθαρή τους μορφή, μας προμηθεύει θρεπτικές θερμίδες που θα διατηρήσουν την θερμοκρασία του σώματος καθώς η θερμοκρασία του περιβάλλοντος πέφτει.
Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι τρώγοντας εποχιακά μπορούμε να αποφύγουμε επιπλοκές στην υγεία μας. Μια βρετανική μελέτη απέδειξε διαφορές στα θρεπτικά συστατικά του παστεριωμένου γάλακτος το καλοκαίρι σε αντίθεση με τον χειμώνα. Η ιοδίνη ήταν υψηλότερη το χειμώνα, ενώ η β-καροτίνη (ένα αντιοξειδωτικό και ενισχυτικό του ανοσοποιητικού συστήματος που παράγει βιταμίνη Α) ήταν υψηλότερη το καλοκαίρι. Παρόμοιες έρευνες στην Ιαπωνία απέδειξαν διαφορετική συγκέντρωση βιταμίνης C σε σπανάκι που μαζεύτηκε το καλοκαίρι σε αντίθεση με αυτό που μαζεύτηκε τον χειμώνα. Αυτό σημαίνει ότι επιτυγχάνουμε την μεγαλύτερη διατροφική κάλυψη όταν τρώμε εποχιακά.
Αν και η ακριβής εποχή συγκομιδής διαφέρει από περιοχή σε περιοχή μπορούμε να ακολουθήσουμε μερικές απλές συμβουλές για μέγιστη διατροφική κάλυψη και γεύση:
- Την άνοιξη διαλέγουμε τα φρέσκα της εποχής, αγκινάρες, αντίδια, ραπανάκια, σπανάκι, μπανάνες, γκρέιπφρουτ.
- Το καλοκαίρι προτιμάμε αγγουράκια, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, τομάτες, φασολάκια, αχλάδια, βανίλιες, βερίκοκα, καρπούζι, νεκταρίνια, ροδάκινα.
- Το φθινόπωρο επιλέγουμε κουνουπίδι, μπρόκολα, πράσα, ραπανάκια, ακτινίδια, μήλα, ρόδια αμύγδαλα, καρύδια, φιστίκια.
- Τον χειμώνα διαλέγουμε λάχανα, ραδίκια, ρόκα, σέλινο, γκρέιπφρουτ, μανταρίνια, πορτοκάλια.
Πέρα από την σωστή και αυθεντική γεύση που θα απολαύσουμε και πέρα από τις σωστές και πλήρεις θρεπτικές ουσίες που θα δώσουμε στον οργανισμό μας, θα κάνουμε καλό και στον προϋπολογισμό μας, αφού προφανώς τα τοπικά τρόφιμα εποχής είναι σαφώς φτηνότερα από αυτά που κάνουν τον γύρο του κόσμου για να έρθουν στο πιάτο μας.