Η Γαλλική Βουλή φτιάχνει νόμο για το σύστημα τροφίμων

Αν το ζητούμενο είναι η διαφάνεια για την προέλευση των τροφίμων, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να γνωρίζουμε ότι το φαγητό μας καλλιεργήθηκε σε μια φάρμα στα 10 χιλιόμετρα από το σπίτι μας, ή ότι το κρασί μας έγινε σε ένα οινοποιείο λίγο πιο κάτω.

Σάββατο, 16 Απριλίου 2016

Η Γαλλική Εθνοσυνέλευση θέλει να κάνει τα τοπικά τρόφιμα επιτακτικά, με ένα νόμο που απαιτεί το 40% του φαγητού που σερβίρεται σε χώρους μαζικής εστίασης, να είναι τοπική παραγωγή.

Αυτό σημαίνει ότι οι σχολικές καφετέριες, οι μεγάλες κοινότητες διαβίωσης, οι φυλακές, όλα τα κρατικά ιδρύματα, καθώς και οι κατά τόπους pubs και τα εστιατόρια, θα βασίζονται στους τοπικούς παραγωγούς, αντί να εισάγουν γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα από τις Ηνωμένες Πολιτείες , την Ινδία, τον Καναδά, το Μεξικό και άλλες χώρες. Πέρα από το να είναι τοπικής προέλευσης, εποχιακό, θα πρέπει να είναι προϊόν βιολογικής γεωργίας και αειφόρου ανάπτυξης. Όχι λοιπόν άλλα τρόφιμα φορτισμένα με ζιζανιοκτόνα.

Αν και για να γίνει νόμος αυτή η πρόταση θα πρέπει να ψηφιστεί από την γερουσία, ορισμένες πόλεις όπως η Saint-Etienne στην κεντρική ανατολική Γαλλία σερβίρουν ήδη 100% βιολογικά προϊόντα στα ιδρύματά τους.

Ο νόμος στοχεύει να αναζωογονήσει την τοπική οικονομία, να ανακατασκευάσει το τροφικό σύστημα, και να μειώσει την αλυσίδα προμήθειας τροφίμων στο ελάχιστο, μειώνοντας παράλληλα τους μεσάζοντες, και το κόστος συσκευασίας και μεταφοράς.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι αισιοδοξούν για την ψήφιση του νόμου, και έχουν αρχίσει ήδη καμπάνιες ευαισθητοποίησης. Οι τοπικοί αξιωματούχοι της γεωργίας θα βοηθήσουν τα ιδρύματα να προσαρμοστούν, και να έρθουν σε επαφή με τους τοπικούς αγρότες και παραγωγούς.

Όροι: 
Κατηγοριες: