Το αμυγδαλέλαιο στην κουζίνα αλλά και στο ντουλάπι των καλλυντικών

Τα αμύγδαλα είναι διατροφικές «βόμβες» ενέργειας. Είναι γεμάτα από υγιή λίπη, φυτικές ίνες, φυτοχημικά, βιταμίνες και μέταλλα. Σχεδόν το μισό τους βάρος είναι ένα αρωματικό έλαιο με μεταξένια απαλή αίσθηση που λατρεύει η επιδερμίδα μας αλλά και ο οργανισμός μας. 

Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2022

Αυτό το εκπληκτικό λάδι που εξάγεται από τα ακατέργαστα αμύγδαλα οφείλει τις μοναδικές του ιδιότητες στις γενναιόδωρες ποσότητες μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, βιταμίνης Ε, καλίου, πρωτεϊνών, ψευδαργύρου και ορισμένων άλλων βιταμινών και μετάλλων που περιέχει. Από τεχνική άποψη, υπάρχουν δύο είδη αμυγδαλέλαιων, τα πικρά και τα γλυκά. Το πικρό εξάγεται από τα πικραμύγδαλα. Περιέχουν αμυγδαλίνη που μετατρέπεται σε τοξικό υδροκυανικό οξύ μετά την επεξεργασία . Παρά τις φαρμακευτικές του ιδιότητες, το πικρό αμυγδαλέλαιο δεν μπορεί να απορροφηθεί από τον οργανισμό και χρησιμοποιείται μόνο για τοπική εφαρμογή. Το γλυκό αμυγδαλέλαιο φτιάχνεται από εδώδιμα αμύγδαλα και χρησιμοποιείται σε ένα ευρύ φάσμα καλλυντικών εφαρμογών αλλά και για γαστρονομικούς σκοπούς.

Όλοι γνωρίζουμε τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση των αμυγδάλων. Ωστόσο, τα οφέλη αυτά δεν περιορίζονται μόνο στο ξηρό καρπό. Το αμυγδαλέλαιο μπορεί επίσης να συμβάλλει στην υγεία με πολλούς τρόπους όταν περιλαμβάνεται στη διατροφή μας.

Αποτρέπει τις παθήσεις της καρδιάς

Τα μονοακόρεστα λιπαρά που περιέχει ενισχύουν την υγεία της καρδιάς και αποτρέπουν τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Είναι πλούσιο σε κάλιο και χαμηλό σε νάτριο, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των καρδιακών προβλημάτων.

Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και διατηρεί χαμηλά τα επίπεδα χοληστερόλης

Συμβάλλει στην αποφυγή του διαβήτη τύπου 2, αποκαθιστά την υγεία του ήπατος και ρυθμίζει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και χοληστερόλης.

Ενισχύει την ανοσία και ενισχύει την πέψη

Η τακτική κατανάλωση αμυγδαλέλαιου ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και βοηθά στην καταπολέμηση των κοινών λοιμώξεων. Αποδεικνύεται επίσης ότι είναι ένα αποτελεσματικό καθαρτικό το οποίο βοηθά στην πέψη.

Ενισχύει τη μνήμη και το νευρικό σύστημα

Είναι μια μεγάλη πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και περιέχει επίσης αρκετό κάλιο που θρέφει το νευρικό σύστημα.

Ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος και την ανάπτυξη των οστών

Είναι μια μεγάλη πηγή βιταμίνης D που απαιτείται για την απορρόφηση του ασβεστίου στο σώμα . Προφανώς, το ασβέστιο είναι εξαιρετικά ζωτικής σημασίας για ένα νεογέννητο, καθώς τα οστά του πρέπει να αναπτυχθούν και να ενισχυθούν.

Ανακουφίζει από τον πόνο και το στρες των μυών

Έχει αναλγητικές ιδιότητες που βοηθούν στην μείωση του πόνου και του στρες από τους τεντωμένους μύες.

Ενισχύει την υγεία και τη δύναμη των νυχιών

Το κάλιο και ο ψευδάργυρος που υπάρχουν στο αμυγδαλέλαιο ενισχύουν τα νύχια και τα ενυδατώνουν, καθιστώντας τα λιγότερο επιρρεπή στο σπάσιμο.

Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Τα λινολεϊκά και λινολενικά οξέα που περιέχει μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής.

Παρέχει άμεση ενέργεια

Ενισχύει άμεσα την ενέργειά μας λόγω της παρουσίας του μαγγανίου, της ριβοφλαβίνης και του χαλκού που περιέχει.

Βοηθά στην απώλεια βάρους

Προσθέτοντας μερικές σταγόνες αμυγδαλέλαιο σε ένα ποτήρι ζεστό γάλα, μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε κάποια κιλά καθώς τα μονοακόρεστα λιπαρά του επιταχύνουν τον μεταβολισμό.

Αντιμετωπίζει τη δυσκοιλιότητα

Το αμυγδαλέλαιο μπορεί να ανακουφίσει από τη δυσκοιλιότητα λειτουργώντας ως καθαρτικό.

Οφέλη για το δέρμα

Δεν καθαρίζει μόνο την επιδερμίδα, αλλά της χαρίζει επίσης μια ζεστή λάμψη. Τρέφει την επιδερμίδα και την κάνει πιο λεία και μαλακή. Εμπλουτισμένο με βιταμίνες Ε, Α και Β, σφραγίζει την υγρασία στο δέρμα και βελτιώνει επίσης την απορρόφησή της, εξασφαλίζοντας έτσι ότι οι πόροι δεν θα φράζουν, ενώ παράλληλα, μειώνει τους μαύρους κύκλους και λειαίνει τις ρυτίδες. Δεν βοηθά μόνο την ανανέωση του δέρματος αλλά καθυστερεί και τα σημάδια γήρανσης. Αφαιρεί τους ρύπους και τα νεκρά κύτταρα του δέρματος. Το αμυγδαλέλαιο είναι μια δοκιμασμένη θεραπεία για διάφορα είδη δερματικών προβλημάτων όπως η ακμή, η ψωρίαση και το έκζεμα. Καταπραΰνει τον ερεθισμό και χαλαρώνει το δέρμα. Λειτουργεί ως φυσικό αντηλιακό. Έχει SPF 5, όχι μόνο εμποδίζοντας το μαύρισμα και το ηλιακό έγκαυμα, αλλά αντιστρέφοντας και τις επιπτώσεις του ήλιου. Είναι ένα φθηνό υποκατάστατο για τις κρέμες χεριών και ποδιών και ένα ιδανικό προϊόν ντεμακιγιάζ. Τέλος, αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το σκάσιμο των χειλιών.

Οφέλη για τα μαλλιά

Η τακτική χρήση του αμυγδαλέλαιου στα μαλλιά βελτιώνει τη στιλπνότητα και την υφή τους, αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την πιτυρίδα με την αφαίρεση των νεκρών κυττάρων και μειώνει τις φλεγμονές του τριχωτού της κεφαλής. Το μαγνήσιο που περιέχει εμποδίζει την πτώση των μαλλιών και τη δημιουργία ψαλίδας. Η ελαφριά υφή του το καθιστά εξαιρετικό υποκατάστατο της μαλακτικής κρέμας και των διαφορών ενισχυτικών λάμψης των μαλλιών.

Φωτεινή Πουρνάρα

Φωτογραφία από τον χρήστη Gantas Vaičiulėnas στο Pexels

Όροι: 
Κατηγοριες: