2023: Φέτος λέμε «όχι» στο σπάσιμο του ροδιού!

Το 2022 φεύγει και το 2023 έρχεται με αέρα ανανέωσης σε όλα τα επίπεδα. Τη νέα χρόνια επιβάλλεται να θέσουμε νέους στόχους και είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία "επανίδρυσης" του εαυτού μας. Ξεκινάμε αυτή τη χρονιά όπως κάθε χρόνο με ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα της Πρωτοχρονιάς που θα λάβει χώρα σε κάθε σπίτι σε μερικές ημέρες από σήμερα.

Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου 2019

Αναφερόμαστε βεβαίως στο πολυαναμενόμενο "Σπάσιμο του ροδιού" που αποτελεί μια ακόμη αγαπημένη παράδοση των Ελλήνων. Πρόκειται για ένα έθιμο που έχει περάσει από γενιά σε γενιά και κρατιέται στο πέρασμα των χρόνων. Το πρωί της Πρωτοχρονιάς, ο νοικοκύρης του σπιτιού παίρνει μαζί του στη Θεία Λειτουργία ένα ρόδι, το οποίο, αφού ο ιερέας το λειτουργήσει, το επιστρέφει σπίτι.  Μπαίνοντας στο σπίτι ο νοικοκύρης για να κάνει ποδαρικό με το δεξί, σπάει το ρόδι πίσω του, ώστε να πεταχτούν οι ρώγες του παντού και παράλληλα αναφωνεί «με υγεία, ευτυχία και χαρά το νέο έτος κι όσες ρώγες έχει το ρόδι τόσες λίρες να έχει η τσέπη μας όλη τη χρονιά». Παρόλο που δεν έχει αποσαφηνιστεί μέσα από τη λαϊκή παράδοση γιατί το ρόδι έμελλε να γίνει πρωτοχρονιάτικο γούρι το έθιμο κρατάει από πολύ παλιά και είναι διαδεδομένο σε όλη τη χώρα. 

Εμείς στο itrofi.gr αποφασίσαμε να σας παρακινήσουμε να μην σπάσετε το ρόδι του 2020 αλλά να το γευτείτε. 

Τα ρόδια είχαν πάντα σπουδαία διατροφικά οφέλη και μάλιστα αρκετά πρόσφατα οι επιστήμονες τα ανέβασαν στο βάθρο των πρωταθλητών των αντιοξειδωτικών μαζί με τα βατόμουρα και το πράσινο τσάι. Κάθε καρπός απαρτίζεται από τρία βασικά μέρη, τους σπόρους ή « επισπέρμια», τον χυμό, και τον φλοιό. Μέσα σε κάθε ρόδι υπάρχουν περισσότεροι από 600 μικροί σπόροι με γεύση, γλυκιά ή υπόξινη και μερικές φορές ελαφρά στυφή. Συνήθως, τα φρούτα χάνουν τις ιδιότητές τους όταν βγάλουμε το χυμό τους. Είναι όμως ενδιαφέρον ότι ο χυμός από το ρόδι διατηρεί τις ιδιότητες του ίδιου του καρπού, γεγονός που τον καθιστά μοναδικό.

Τα ρόδια έχουν ένα εντυπωσιακό θρεπτικό προφίλ πέρα από την αντιμικροβιακή, αντιοξειδωτική, αντιϊική, αντικαρκινική, αντιφλεγμονώδη, και αντιδιαβητική δράση τους.

Ένα φλιτζάνι από σπόρους ροδιού (174 γραμμάρια) περιέχει:

 • Ίνες: 7 γραμμάρια.
 • Πρωτεΐνη: 3 γραμμάρια.
 • Βιταμίνη C: 30% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης (ΣΗΔ)
 • Βιταμίνη Κ: 36% του ΣΗΔ
 • Φολικό οξύ: 16% του ΣΗΔ
 • Κάλιο: 12% του ΣΗΔ

Ο χυμός ροδιού έχει 75 θερμίδες και 16 γραμμάρια ζάχαρης σε μια μερίδα (½ φλιτζάνι). Αυτό όμως δεν είναι το ίδιο με τη ζάχαρη από τις "κενές θερμίδες" άλλων τροφίμων επειδή αυτή η φυσική ζάχαρη συνοδεύει και πολυάριθμες άλλες θρεπτικές ουσίες. Ωστόσο, εκεί όπου τα ρόδια πραγματικά ξεχωρίζουν είναι οι ισχυρές φυτικές ενώσεις, μερικές από τις οποίες έχουν σημαντικές φαρμακευτικές ιδιότητες. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν δύο μοναδικές ουσίες στα ρόδια που ευθύνονται για τα περισσότερα από τα οφέλη που προσφέρουν για την υγεία: οι πουνικαλαγίνες , εξαιρετικά ισχυρά αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στο χυμό και τη φλούδα. Ο χυμός ροδιού έχει βρεθεί ότι έχει τρεις φορές την αντιοξειδωτική δράση του κόκκινου κρασιού και του πράσινου τσαγιού Και το πουνικικό οξύ, γνωστό και ως έλαιο των σπόρων του ροδιού, που είναι ένας τύπος συζευγμένου λινολεϊκού οξέος με ισχυρά βιολογικά αποτελέσματα.

ΩΔΗ ΣΤΟ ΙΣΧΥΡΟ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟ ΟΠΛΟ

Η επιστημονική κοινότητα έχει μελετήσει εξτενώς την αντικαρκινική δράση του καρπού αυτού λόγω των πολυφαινόλων που διαθέτει κυρίως σε κηκιδικό οξύ. Τέσσερες χημικές ουσίες που περιέχονται στο χυμό, το καφεϊκό οξύ, το ελλαγικό, το λουτεολίνη και το πουνισικό οξύ, έχει αποδειχτθεί πως έχουν ανασταλτικές ιδιότητες όσον αφορά την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

ΩΔΗ ΣΤΟ ΡΟΔΙ - Βιολογικά Ρόδια Ελασσόνας - Κτήμα Πούτα - www.ode.global

Εδώ θα βρείτε μια πλειάδα εξαιρετικών προϊόντων που θα δώσουν ξεχωριστή γεύση το 2020 σε όλη την οικογένεια. Οι καλλιέργειες βρίσκονται στην Ελασσόνα, στους πρόποδες του Ολύμπου. Είναι οικογενειακές επιχειρήσεις, στις οποίες καλλιεργείται Βιολογικά με φροντίδα και μεράκι η παγκόσμια ποικιλία ροδιού Wonderfull, η οποία μπορεί να καταναλώνεται επιτραπέζια αλλά και να χυμοποιείται. Τα κτήματα Πούτα είναι απαλλαγμένα από εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα και χημικά λιπάσματα. Χρησιμοποιούνται μόνο οργανικά λιπάσματα όπως αυτό προβλέπεται από τους κανόνες της Βιολογικής Γεωργίας. Έτσι φτάνουν στον καταναλωτή φρέσκα, γευστικά, αυθεντικά τρόφιμα, με σεβασμό στο περιβάλλον και τον φυσικό κύκλο ζωής των οικοσυστημάτων. Οι καλλιέργειες ελέγχονται και πιστοποιούνται ως Βιολογικές από την Q-check Bio.

ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ: 

 • Παραγωγή βιολογικών ροδιών
 • Παραγωγή βιολογικού χυμού ροδιού 100% με HPP (Μη παστεριωμένο) η θερμή παστερίωση σε συσκευασίες των 250 ml, 500 ml, και 1 lit, χωρίς ζάχαρη, χωρίς πρόσθετα, χωρίς συντηρητικά

Κλικ στην εικόνα

 • Παραγωγή μαρμελάδων ρόδι-μήλο και ρόδι-σταφύλι 100% φρούτο χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, χωρίς πρόσθετα, χωρίς συντηρητικά, σε συσκευασίες 240 gr και 810 gr

Κλικ στην εικόνα

 • Παραγωγή μαρμελάδας ρόδι-σταφύλι, 24Κ βρώσιμο χρυσό, χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, χωρίς πρόσθετα, χωρίς συντηρητικά, σε συσκευασίες 35 gr και 240 gr
 • Παραγωγή BBQ-SAUCE ρόδι-σταφύλι 100% φρούτα, χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, χωρίς πρόσθετα, χωρίς συντηρητικά, σε συσκευασίες 230 gr και 780 gr

http://www.ode.global/el/%CF%84%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CE%B1%CF%82/#marmelades

Κλικ στην εικόνα

 • Παραγωγή Chatney ρόδι-μήλο, ροδι-λαχανικά πορτοκάλι, ρόδι-καρότο, 100% φρούτα και λαχανικά, χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, χωρίς πρόσθετα, χωρίς συντηρητικά, σε συσκευασίες 230 gr και 780 gr
 • Παραγωγή dressing και σιροπιού ροδιού-σταφυλιού 100% φρούτα, χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, χωρίς πρόσθετα, χωρίς συντηρητικά, σε συσκευασίες 250 ml και 750 ml.

Κλικ στην εικόνα

info:

με ένα κλικ "Ωδή στο Ρόδι" Όλα τα προιόντα ΕΔΩ

Βρείτε την ΩΔΗ και στο Facebook

Στο instagram

"Ωδή στο Ρόδι". Πούτας Στέφανος, Ελασσόνα, Λάρισα.
Τ: (+30) 24930 24460, Κ: (+30) 6974550563

Γιώργος Μουλάς

Όροι: 
Κατηγοριες: