Ώριμη ή άγουρη; ποια μπανάνα είναι προτιμότερη για την υγεία ;

Οι μπανάνες, παρά τις αρκετές τους θερμίδες, είναι από τα πιο υγιεινά φρούτα. Είναι πλούσιες σε άμυλο που προσφέρει ενέργεια, σε κάλιο που καταπολεμά την κατακράτηση και τις κράμπες, δρουν σαν "φάρμακο" κατά της διάρροιας και συμβάλλουν στην καλύτερη υγεία του καρδιαγγειακού μειώνοντας τη χοληστερόλη, ενώ έχει βρεθεί πως μειώνουν και τις πιθανότητες για ορισμένες μορφές καρκίνου. Το επίπεδο ωρίμανσης όμως παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο βαθμό που ισχύουν όλα τα παραπάνω.

Παρασκευή, 16 Ιουλίου 2021

Είναι γνωστό ότι ο ώριμος καρπός αλλάζει τη περιεκτικότητα των θρεπτικών συστατικών. Αυξάνονται τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών στην μπανάνα και γίνεται πιο κίτρινη. Όταν ωριμάσει εντελώς και έχει σκούρα μπαλώματα στο δέρμα, αλλάζουν τα θρεπτικά συστατικά και το περιεχόμενο της μετατρέπεται σε απλά σάκχαρα. Αυτά τα σάκχαρα είναι πιο εύκολα να χωνευτούν. Οι ώριμες μπανάνες, ακόμη κι αν έχουν ωριμάσει τόσο που έχουν μαύρα  σημάδια, είναι η καλύτερη επιλογή σας.  Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, οι πολύ ώριμες μπανάνες είναι πιο αποτελεσματικές στη θωράκιση της υγείας μας καθώς περιέχουν μια ουσία που αποκαλείται "παράγοντας νέκρωσης όγκων",  (TNF - Tumor Necrosis Factor) που έχει την ικανότητα να δρα ενάντια στα μη φυσιολογικά κύτταρα. Επιπλέον, όσο περισσότερα μαύρα σημάδια έχει η μπανάνα, τόσο περισσότερο μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Ιαπωνική έρευνα, απέδειξε πως ο παράγοντας TNF που βρίσκεται στις ώριμες μπανάνες διαθέτει ισχυρή αντικαρκινική δράση και ενισχύει το ανοσοποιητικό. Οι Ιάπωνες ερευνητές κατέληξαν πως η τακτική κατανάλωση μπανανών θα μπορούσε ακόμη και να προλαμβάνει ασθένειες όπως ο καρκίνος.  Πιστεύεται ότι είναι 8 φορές πιο αποτελεσματικές στην ενίσχυση των λευκών αιμοσφαιρίων από τις πράσινες μπανάνες ή τις φρέσκες, χωρίς τις μαύρες κηλίδες ή τα μπαλώματα στη φλούδα. 

Στην έρευνα βρέθηκε πως και στις άγουρες μπανάνες υπάρχει επίσης ο παράγοντας TNF, σε πολύ μικρότερη δόση όμως οπότε δεν είναι τόσο αποτελεσματικός κατά των αφύσικων κυττάρων. Για την ακρίβεια, η ισχύς των προστατευτικών συστατικών της μπανάνας, καθώς και των αντιοξειδωτικών που περιέχει,  αυξάνεται όσο περισσότερο ωριμάζει. Σημειώνεται πως το πείραμα που πραγματοποιήθηκε από τους Ιάπωνες επιστήμονες ασχολήθηκε με διάφορα ώριμα φρούτα, όπως μπανάνα, μήλο, σταφύλι, λωτός, αχλάδι, καρπούζι και ανανά.Όλα τα φρούτα συγκρίθηκαν με την μπανάνα και εκείνη έδωσε τα καλύτερα αποτελέσματα. Οι πολύ ώριμες μπανάνες είναι πλούσιες σε σάκχαρα γι’ αυτό είναι καλύτερο να αποφεύγεται η συχνή τους κατανάλωση από διαβητικούς. 

Όροι: 
Κατηγοριες: