Ο γλυκός και δροσιστικός ανανάς

Σαν συστατικό στην φρουτοσαλάτα, με ζαμπόν, στην πίτσα, είναι γλυκός, νόστιμος, και ταυτόχρονα είναι πολύ καλός για την υγεία μας. Ο ανανάς μπορεί να καταναλωθεί φρέσκος ή διατηρημένος, μαγειρεμένος ή ωμός, σε χυμό ή σε smoothies καταλαμβάνοντας ένα ήδη ευρύ και ολοένα διερευνώμενο φάσμα στην κουζίνα μας.

Τετάρτη, 14 Ιουλίου 2021

Ποώδες τροπικό φυτό που προέρχεται από την τροπική Αμερική, σήμερα καλλιεργείται σε θερμοκήπια σε πολλές χώρες του κόσμου. Το ύψος του φτάνει το 1,5 μέτρο και έχει μεγάλα ξιφοειδή φύλλα με χείλη οδοντωτά. Ο καρπός του είναι σαρκώδης, σύνθετος που προέρχεται από ολόκληρη την ταξιανθία, δηλαδή αποτελείται από τους επιμέρους καρπούς, που είναι ρώγες και το σαρκώδη άξονα που καταλήγει σε θύσανο φύλλων. 

Το φυτό ευδοκιμεί σε υγρά και γόνιμα εδάφη, στραγγιζόμενα και όξινα. Ανθίζει και καρποφορεί μόνο μία φορά από το 12ο ως τον 30ό μήνα μετά τη φύτευσή του. Δεν σχηματίζει σπέρματα και πολλαπλασιάζεται πάντα αγενώς, με παραφυάδες ή κόβοντας την κορυφή του φρούτου την οποία μετέπειτα μπορεί κανείς να φυτέψει είτε άμεσα σε γλάστρα ή αφού την αφήσει πρώτα για ένα μικρό διάστημα σε ένα δοχείο με νερό ώστε να αναπτυχθούν περισσότερο οι ρίζες που βρίσκονται στην βάση της κορυφής. 

Η σάρκα και ο χυμός του ανανά χρησιμοποιούνται στις κουζίνες σε όλο τον κόσμο. Σε πολλές τροπικές χώρες, ο ανανάς παρασκευάζεται και πωλείται στους δρόμους ως σνακ. Πωλείται ολόκληρος ή σε κομμάτια μέσα σ' ένα ραβδί. Ολόκληρες οι φέτες, με ένα κεράσι στη μέση είναι μια δημοφιλής γαρνιτούρα για το ζαμπόν στη Δύση. Κομμάτια ανανά χρησιμοποιούνται σε επιδόρπια όπως φρουτοσαλάτες, καθώς και σε ορισμένα αλμυρά πιάτα, σε πίτσες και στην σχάρα μέσα σε χάμπουργκερ. Ο θρυμματισμένος ανανάς χρησιμοποιείται σε γιαούρτια, μαρμελάδες, γλυκά και παγωτά. Ο χυμός του ανανά σερβίρεται ως μη οινοπνευματώδες ποτό και είναι επίσης κύριο συστατικό σε κοκτέιλ όπως το δημοφιλές Piña Colada.

Όροι: 
Κατηγοριες: