Οι όχι και τόσο γλυκές συνέπειες ενός γλυκαντικού

Υπάρχει άμεσος συσχετισμός μεταξύ των πρόσθετων σακχάρων στα αναψυκτικά και της ανάπτυξης καρκινικών όγκων; Τα ευρήματα μιας νέας μελέτης δίνουν κάποιες απαντήσεις.

Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2019

Για πολλά χρόνια, η παχυσαρκία έχει συνδεθεί με υψηλότερα ποσοστά και ταχύτερη ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων σε ασθενείς που βρίσκονται σε κίνδυνο. Πρόσφατα, μελέτη από μια ομάδα ειδικών από το Baylor College of Medicine και τη Σχολή Ιατρικής του Weill Cornell στη Νέα Υόρκη εντόπισαν μια σαφή σύνδεση μεταξύ των ζαχαρούχων ποτών και της επιταχυνόμενης ανάπτυξης όγκων στον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πιο συγκεκριμένα, τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο Science, έδειξαν ότι η καθημερινή κατανάλωση ακόμη και μιας μέτριας ποσότητας σιροπιού καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη - το ισοδύναμο ενός αναψυκτικού για τους ανθρώπους – προώθησε την ανάπτυξη εντερικών όγκων σε εργαστηριακά ποντίκια που είχαν προδιάθεση για καρκίνο του παχέος εντέρου.

Επειδή η μελέτη έγινε σε ποντίκια, χρειάζεται φυσικά περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί εάν τα ευρήματα αφορούν και τους ανθρώπους. “Αλλά τα ευρήματά μας σε ζωϊκά μοντέλα υποδηλώνουν ότι η χρόνια κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών μπορεί να συντομεύσει το χρόνο που χρειάζεται ο καρκίνος του παχέος εντέρου για να αναπτυχθεί ", δήλωσε η Dr. Jihye Yun, βοηθός καθηγήτρια μοριακής και ανθρώπινης γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Baylor College στο Houston και μια από τους συγγραφείς της έρευνας.

Διαβάστε: 
Η ικανότητα του πράσινου τσαγιού να καταπολεμά την παχυσαρκία και τη φλεγμονή

Οι επιστήμονες σημείωσαν ότι κατά τις τελευταίες δεκαετίες σημειώθηκε αύξηση των ποσοστών καρκίνου του παχέος εντέρου μεταξύ των νέων, την ίδια στιγμή που αυξήθηκε η κατανάλωση ζαχαρούχων ροφημάτων. Εάν τα νέα αποτελέσματα αποδειχθούν αληθινά και για τον άνθρωπο, τα ευρήματα μπορεί να βοηθήσουν στο να εξηγηθεί αυτός ο σύνδεσμος. Η μελέτη προτείνει επίσης πιθανούς τρόπους για την αναστροφή των καρκινικών επιδράσεων του σιροπιού καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, ανέφεραν οι συγγραφείς.

Προηγούμενες μελέτες σε ανθρώπους έχουν συνδέσει την κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών με την παχυσαρκία και η παχυσαρκία, με τη σειρά της, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου. Αλλά το αν η ίδια η ζάχαρη μπορούσε να προωθήσει την ανάπτυξη του όγκου, ήταν ασαφές. Για να εξετάσουν αυτή την υπόθεση, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν εργαστηριακά ποντίκια με προδιάθεση στον καρκίνο του παχέος εντέρου Σε αυτούς τους ποντικούς, ένα γονίδιο που ονομάζεται APC διαγράφηκε, κάτι το οποίο τους προδιέθεσε σε αναπτυσσόμενους πολύποδες, τα πρώιμα στάδια του καρκίνου του παχέος εντέρου. Αυτό το μοντέλο είναι παρόμοιο με αυτό που συμβαίνει και στον άνθρωπο – περισσότεροι από το 90% των ανθρώπων με καρκίνο του παχέος εντέρου έχουν επίσης μεταλλάξεις στο γονίδιο APC, σύμφωνα με τους συγγραφείς.

Διαβάστε και αυτό: 
Τα ζαχαρούχα ποτά συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας

Όταν αυτά τα ποντίκια τράφηκαν με νερό στο οποίο είχε προστεθεί σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, ανέπτυξαν όγκους στο έντερο οι οποίοι ήταν μεγαλύτεροι και πιο προχωρημένοι σε σύγκριση με αυτούς των ποντικών στους οποίους χορηγήθηκε μόνο νερό. Η δράση ενίσχυσης των όγκων στα ταϊσμένα με σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης ποντίκια παρατηρήθηκε ακόμη και σε αυτά που δεν ήταν παχύσαρκα. Ο επικεφαλής της μελέτης Dr. Marcus Goncalves, βοηθός καθηγητής ιατρικής στο Weill Cornell Medicine, σημείωσε ότι η μελέτη δεν έδειξε ότι η χορήγηση σιροπιού φρουκτόζης προκαλεί νέους όγκους, επειδή αυτά τα ποντίκια αναπτύσσουν όγκους ακόμη και σε κανονικές δίαιτες χωρίς προστιθέμενη ζάχαρη. Αλλά όταν τους χορηγούνται αυτά τα πρόσθετα σάκχαρα, οι όγκοι μεγαλώνουν πολύ περισσότερο. Επίσης, τα ποντίκια δεν έπρεπε να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες σιροπιού για να αναπτύξουν μεγαλύτερους όγκους - αυτό το φαινόμενο παρατηρήθηκε ακόμη και όταν κατανάλωναν το ισοδύναμο ενός αναψυκτικού την ημέρα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι όγκοι των ποντικών έπαιρναν εύκολα τόσο γλυκόζη όσο και φρουκτόζη. Μέσα στους όγκους, ένα ένζυμο γνωστό ως ΚΗΚ (κετοεξωκινάση) μετέτρεπε την φρουκτόζη σε μια ένωση που ονομάζεται 1-φωσφορική φρουκτόζη, η οποία προάγει την παραγωγή λιπών που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του όγκου, διευκολύνοντας επίσης τους όγκους να χρησιμοποιούν την γλυκόζη για ενέργεια. Τα ευρήματα δείχνουν ότι τα φάρμακα που στοχεύουν στην KHK σε καρκινικά κύτταρα μπορεί να αντιστρέψουν τις επιδράσεις αύξησης του όγκου από την κατανάλωση σιροπιού καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης. Αλλά τι γίνεται με τα γλυκαντικά εκτός από το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης; Προκαταρκτικά πειράματα δείχνουν ότι η προστιθέμενη επιτραπέζια ζάχαρη έχει το ίδιο αποτέλεσμα σε αυτά τα ποντίκια, κατέληξαν οι επιστήμονες.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: