Σχετικα Αφιερωματα

Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες vs ζάχαρης

Το να βγάλουμε την  ραφιναρισμένη ζάχαρη από τη ζωή μας  μπορεί να φαντάζει  σκληρό και δύσκολο.  Αλλά με δεδομένο το πόσο απίστευτα επιβλαβής μπορεί να είναι, σίγουρα αξίζει τον κόπο. Όταν επιλέγουμε υποκατάστατα ζάχαρης, είναι πολύ σημαντικό να είμαστε ενημερωμένοι καταναλωτές και να κοιτάμε πέρα από τις διαφημιστικές εκστρατείες.  

Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2017

Ενώ οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες μπορεί να βοηθήσουν με τη διαχείριση του βάρους, δεν αποτελούν πανάκεια  και πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο με μέτρο. 

Η ζάχαρη σε όλες τις μορφές της μπορεί να είναι η πιο σημαντική διατροφική αιτία της παχυσαρκίας και των καρδιακών παθήσεων στη διατροφή των ανθρώπων σήμερα. Χωρίς να περιέχει φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά,  η επιτραπέζια ζάχαρη (σακχαρόζη) και το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης προκαλούν μεγάλη αύξηση  της γλυκόζης του αίματος, της ινσουλίνης, των τριγλυκεριδίων,  των φλεγμονωδών δεικτών και των ελεύθερων ριζών οξυγόνου. 

Επιπλέον, η φρουκτόζη που βρίσκεται στα περισσότερα είδη ζάχαρης μπορεί να βλάψει το συκώτι και να προκαλέσει αντίσταση στην ινσουλίνη. O Oργανισμός Ελέγχου Φαρμάκων (FDA)  έχει εγκρίνει πέντε τεχνητές γλυκαντικές ουσίες: την ακεσουλφάμη, την ασπαρτάμη, τη νεοτάμη, την σακχαρίνη και την  σουκραλόζη. Η στέβια είναι μια γλυκαντική ουσία χωρίς θερμίδες που προέρχεται από το φυτό στέβια που έχει και την έγκριση του FDA. Αν και οι ανησυχίες σχετικά με τον καρκίνο έχουν σε μεγάλο βαθμό απορριφθεί, οι χημικές αυτές ουσίες μπορεί να προκαλέσουν πονοκεφάλους και άλλες αντιδράσεις σε ευαίσθητα άτομα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, επειδή θέλουν να χάσουν βάρος. Μερικές μελέτες δείχνουν ότι οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες γέρνουν το ενεργειακό ισοζύγιο υπέρ της απώλειας βάρους την ίδια στιγμή που άλλες εγείρουν  ανησυχίες και ισχυρίζονται  ότι μπορούν να κάνουν ακριβώς το αντίθετο. Και εξηγούν πώς: οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες είναι εξαιρετικά γλυκές - εκατοντάδες έως και χιλιάδες φορές περισσότερο από την επιτραπέζια ζάχαρη. Έτσι οι άνθρωποι που τις καταναλώνουν  μπορεί να απευαισθητοποιηθούν από τη γλυκύτητα.  Τα υγιεινά τρόφιμα που είναι λιγότερο γλυκά και προκαλούν κορεσμό - όπως τα φρούτα και τα λαχανικά - μπορεί να φαίνονται συγκριτικά άγευστα, με αποτέλεσμα να μειωθεί η συνολική ποιότητα της δίαιτας. Οι θερμίδες που αφαιρούνται από τη διατροφή με την αλλαγή ζάχαρης- γλυκαντικού μπορεί να επιστρέψουν με τη μορφή των επεξεργασμένων υδατανθράκων και των  χαμηλής ποιότητας λιπών.  Έχουν επίσης εντοπιστεί υποδοχείς γλυκύτητας στον λιπώδη ιστό, κάτι που αυξάνει την πιθανότητα  οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες  να προκαλούν αύξηση του σωματικού βάρους μέσω της άμεσης ανάπτυξης νέων λιποκυττάρων.   

Συμπερασματικά,  για να επιτευχθεί και να διατηρηθεί το ιδανικό βάρος για μια ζωή, οι επιστήμονες συνιστούν τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες μόνο ως μεταβατικό στάδιο απεξάρτησης από τα ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά. Τα φρέσκα φρούτα εποχής και  οι άλλες φυσικές πηγές της γλυκύτητας δεν μπορούν να συγκριθούν με οτιδήποτε τεχνητό που κατασκευάζεται  από ένα εργοστάσιο.

Όροι: 
Κατηγοριες: