Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το λάδι κνήκου

Το ελαιόλαδο μπορεί να παίρνει όλη τη δόξα, αλλά το λάδι κνήκου φαίνεται να εξελίσσεται σε νέο superstar-έλαιο με πολλά ευεργετικά οφέλη για την υγεία. Φτιάχνεται από τους σπόρους ενός φυτού παρόμοιου με τα ηλιοτρόπια, περιέχει υγιή λίπη και μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων. Ωστόσο, όπως όλα τα έλαια, έχει πολλές θερμίδες και θα πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ. 

Τρίτη, 13 Ιουνίου 2017

Το λάδι αυτό παρασκευάζεται από τους σπόρους ενός φυτού με την λατινική ονομασία  Cnicus benedictus (Κνήκος ο βενέδικτος) αλλά το συναντούμε και ως Centaurea benedicta L. και Atractylis hirsutior. Στη χώρα μας είναι γνωστό ως αγιάγκαθο, καρδοσάντο και καλάγκαθο.  Τα λουλούδια του χρησιμοποιήθηκαν ως βαφή για ρούχα στην αρχαία Αίγυπτο ενώ σήμερα, μερικοί χρησιμοποιούν τα πέταλά του ως υποκατάστατο του σαφράν. Πριν από τη δεκαετία του 1960, χρησιμοποιήθηκε κυρίως για την κατασκευή χρωμάτων και βερνικιών και μπορεί να αναμειχθεί με χρώματα ζωγραφικής όταν δεν υπάρχει διαθέσιμο λινέλαιο.  Σε παλαιότερες εποχές, οι Κινέζες κρατούσαν τα μαλλιά τους λαμπερά με το λάδι του κνήκου.  Πρόκειται για ένα διαυγές λάδι που χρησιμοποιείται συνήθως σε dressing  σαλάτας και στο τηγάνισμα.  Έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα σε σύγκριση με άλλα έλαια. Είναι εξαιρετικά ανθεκτικό τόσο σε υψηλές όσο και χαμηλές θερμοκρασίες και είναι άγευστο. Διατροφικά, δεν διαθέτει τη ζωτική βιταμίνη που παρέχεται από τα άλλα έλαια, αλλά είναι καλύτερη επιλογή από πλευράς λίπους.

Είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από καρδιακές παθήσεις. Σε αντίθεση με τα κορεσμένα λίπη του κρέατος και των γαλακτοκομικών, τα οποία σχετίζονται με ανθυγιεινά επίπεδα χοληστερόλης, τα μονοακόρεστα λιπαρά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της "κακής" LDL χοληστερόλης στην κυκλοφορία του αίματος, προστατεύοντας από τη δημιουργία πλάκας στις αρτηρίες και θρόμβων που συχνά οδηγούν σε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Το έλαιο αυτό περιέχει επίσης υψηλά επίπεδα πολυακόρεστων λιπαρών, τα οποία όταν χρησιμοποιούνται για να αντικαταστήσουν τα κορεσμένα και trans λιπαρά και καταναλώνονται με μέτρο, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις. Επιπλέον, τα πολυακόρεστα συμβάλλουν στη μείωση των συνολικών επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα και πρέπει να τρώγονται σε συνδυασμό με τα μονοακόρεστα λίπη.

Αποτελεί επίσης μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, καθώς κάθε κουταλιά της σούπας παρέχει 4,6 χιλιοστόγραμμα αυτού του θρεπτικού συστατικού, δηλαδή 1/4 της ημερήσιας αξίας. Η βιταμίνη Ε είναι ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία των κυττάρων από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών από την έκθεση στον ήλιο, τον καπνό τσιγάρων και άλλους ρύπους, ενισχύοντας παράλληλα το ανοσοποιητικό σύστημα.  Μπορεί να είναι μια υγιεινή επιλογή για τους διαβητικούς καθώς, σύμφωνα με μελέτες, μειώνει τους δείκτες γλυκόζης και φλεγμονών και έχει αυξημένη ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Είναι αρκετά ευέλικτο για να ταιριάζει σε σχεδόν οποιαδήποτε συνταγή απαιτεί λάδι. Έχει μια ήπια γεύση και καθώς έχει υψηλό σημείο καπνού που σημαίνει ότι μπορεί να θερμανθεί σε υψηλές θερμοκρασίες χωρίς να καεί και είναι κατάλληλο για σοτάρισμα ή τηγάνισμα. Μπορεί επίσης να διατηρηθεί στο ψυγείο χωρίς να στερεοποιείται. 

Όροι: 
Κατηγοριες: