Ενισχυμένο με πλούσια θρεπτικά συστατικά φυστικοβούτυρο αποδεικνύεται ανώτερο όπλο στην αντιμετώπιση του υποσιτισμού

Πρόσφατη μελέτη σε υποσιτισμένα παιδιά της πολύπαθης Αφρικής έδειξε ότι ένα συμπλήρωμα θρεπτικών συστατικών με λιπίδια (LNS) όπως το ενισχυμένο φυστικοβούτυρο, είναι περισσότερο αποτελεσματικό από άλλα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του έντονου υποσιτισμού.

Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου 2017

Το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης αποδεικνύει ότι το συμπλήρωμα φυστικοβούτυρου LNS, σε σύγκριση με το χυλό αραβοσίτου που μέχρι τώρα αποτελεί την πρωταρχική μέθοδο για την αντιμετώπιση του υποσιτισμού, οδήγησε σε μεγαλύτερη αύξηση του σωματικού βάρους και μάλιστα από υγιή λιπαρό ιστό. "Οι προηγούμενες μελέτες των συμπληρωμάτων διατροφής έχουν εξετάσει κυρίως την επίδραση στην αύξηση του σωματικού βάρους", εξήγησε ο επικεφαλής συγγραφέας Dr Christian Fabiansen, του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης. "Μας ανησυχούσε ότι το γεγονός ότι το LNS, με την πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, θα είχε ως αποτέλεσμα κυρίως την αύξηση βάρους που θα αποτελείτο από λίπος. Αλλά με τη χρήση μιας ειδικής μέτρησης στο σώμα των παιδιών, διαπιστώσαμε ότι το LNS αυξάνει κυρίως τη μη λιπαρή μάζα που είναι μύες και όργανα, τα οποία είναι σημαντικά για την ανοσολογική λειτουργία, την επιβίωση αλλά και την ανάπτυξη ».

Η σοβαρότητα του υποσιτισμού, ειδικά στα πρώτα χρόνια της ζωής των παιδιών, έχει ωθήσει την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO) να ζητήσουν την διενέργεια ερευνών που να προσδιορίζουν τα προτιμότερα τρόφιμα για τη θεραπεία των παιδιών με έντονο υποσιτισμό σε μέτριο βαθμό (Medium Acute Malnutrition). Δημιουργήθηκαν συμπληρωματικά τρόφιμα χρησιμοποιώντας είτε μείγμα αραβοσίτου με σόγια (CSB) είτε το θρεπτικό συμπλήρωμα με βάση τα λιπίδια (LNS). Οι διαφορές μεταξύ των δύο τύπων προϊόντων είναι σημαντικές με τη διατροφική σύνθεση, το κόστος, την κατανάλωση και τη λειτουργία εφοδιασμού όλων των παραγόντων που επηρεάζουν την τελική επιλογή.

Μια βασική πηγή πρωτεΐνης στο CSB είναι η αποφλοιωμένη σόγια, η οποία περιέχει υψηλότερα επίπεδα ενώσεων που μειώνουν την απορρόφηση μετάλλων σε σύγκριση με το ακριβότερο προϊόν σόγιας Soy Isolate (SI). Το πρώτο προϊόν LNS που αναπτύχθηκε για τη θεραπεία του σοβαρού οξέος υποσιτισμού (SAM) βασίστηκε στη θρεπτική σύνθεση του θεραπευτικού γάλακτος F-100, που περιέχει υψηλές ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων αλλά δεν περιέχει σόγια. Αυτός ο τύπος προϊόντος είναι επίσης γνωστός ως έτοιμο προς χρήση θεραπευτικό φαγητό (RUTF). Πιο πρόσφατα, μια σειρά προϊόντων LNS, ορισμένα από τα οποία περιέχουν σόγια, έχει αναπτυχθεί για τον οξύ υποσιτισμό μετρίου βαθμού (MAM). Η ενσωμάτωση του ξηρού αποβουτυρωμένου γάλακτος σε συμπληρώματα βελτιώνει το προφίλ των αμινοξέων και παρέχει μεταλλικά στοιχεία με υψηλή βιοδιαθεσιμότητα όταν αντικαθιστά τις πηγές φυτικών πρωτεϊνών, αλλά, δυστυχώς, αυξάνει αρκετά το κόστος.

Η ομάδα του Dr Fabiansen συνεργάστηκε με το Institut de Recherche en Sciences de la Santé στην αγροτική Βόρεια Burkina Faso, μια περιοχή της Αφρικής με υψηλά ποσοστά σοβαρού υποσιτισμού. Περισσότερα από 1600 παιδιά ηλικίας 6-12 μηνών με οξύ υποσιτισμό πήραν συμπληρώματα LNS ή CSB για 12 εβδομάδες. Αυτά τα συμπληρώματα διατροφής περιείχαν είτε SI είτε DS (ως μέτρο ποιότητας σόγιας) και 0%, 20% ή 50% πρωτεΐνης από γάλα. Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά που έλαβαν LNS, παρουσίασαν αύξηση βάρους 0,083 kg / m2 σε σύγκριση με τα παιδιά που έλαβαν CSB.

"Ο οξύς υποσιτισμός εξακολουθεί να είναι ένα μεγάλο παγκόσμιο πρόβλημα για την υγεία. Ελπίζω λοιπόν να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε τα αποτελέσματα για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή θεραπεία σε πιο ευάλωτα παιδιά", δήλωσε ο Jesper Brix, Γενικός Διευθυντής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Δανία. "Αν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα παιδιά με μέτριο οξύ υποσιτισμό με αυτό το επιστημονικά αποδεδειγμένο πιο αποτελεσματικό προϊόν επισιτιστικής βοήθειας και έτσι να αποτρέψουμε τον σοβαρό οξύ υποσιτισμό, τότε μπορούν να σωθούν πολλές ζωές" πρόσθεσε. Η ομάδα απέδωσε τα οφέλη του LNS στην υψηλότερη βιοδιαθεσιμότητα των αυξητικών θρεπτικών ουσιών, όπως ο ψευδάργυρος και ο φώσφορος, σε σύγκριση με το CSB ή μια σχετικά υψηλότερη πρόσληψη.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση PLOS Journal.

 Φωτεινή Πουρνάρα

Πηγή: journals.plos.org

Όροι: 
Κατηγοριες: