Σουλφοραφάνη: το ισχυρό άγνωστο φάρμακο των σταυρανθών λαχανικών
Περισσότερες από 300 επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι ένα φαινολικό αντιοξειδωτικό φυτοθρεπτικό που βρίσκεται στα σταυρανθή λαχανικά, η σουλφοραφάνη, αποτελεί παράγοντα πρόληψης πολλαπλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων πολλών τύπων καρκίνου, υψηλής αρτηριακής πίεσης, εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας και έλκους στομάχου.
H ασυνήθιστη φυτοχημική ωφέλιμη ουσία που παράγεται από τα σταυρανθή λαχανικά, η σουλφοραφάνη (Sulforaphane), έχει την ικανότητα να αποτοξικοποιεί τις χημικές ενώσεις που μπαίνουν στο σώμα και να ενισχύει την αντιοξειδωτική τους δύναμη. Έρευνες έχουν δείξει ότι είναι ένα ισχυρό αντι-καρκινογόνο και αντιβακτηριδιακό συστατικό που απαντάται σε λαχανικά όπως το μπρόκολο, διεγείροντας την παραγωγή αντιοξειδωτικών ενζύμων που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες από εξωτερικές και εσωτερικές πηγές. Η σουλφοραφάνη δεν υπάρχει φυσικά σε αυτά τα λαχανικά. Εμφανίζεται μόνο όταν δύο στοιχεία - η γλυκοσινολάτη γλυκοραφανίνη και η ενζυμική μυροζινάση που περικλείονται από την κυτταρική μεμβράνη των σταυρανθών φυτών, αναμειγνύονται και αντιδρούν με τον τεμαχισμό τους και την μάσηση. Μόνο τότε οι δύο ουσίες έρχονται σε επαφή μεταξύ τους.
Οφέλη
Κυτταρικό αντιοξειδωτικό
Το οξειδωτικό στρες από τις ελεύθερες ρίζες είναι μία από τις κύριες αιτίες της καθημερινής βλάβης των κυττάρων του σώματος. Η σουλφοραφάνη αλληλεπιδρά με ένα συγκεκριμένο μόριο κυτταρικής σήμανσης, αυξάνοντας την κυτταρική του αποτοξίνωση, πράγμα που βοηθά στην προστασία του από το οξειδωτικό στρες. Αυτή η έμμεση αντιοξειδωτική ικανότητα βοηθά στην προστασία των κυττάρων από την κανονική οξειδωτική βλάβη που προκαλείται από την έκθεση στις ελεύθερες ρίζες από το φως του ήλιου, τη ρύπανση και τις τοξίνες.
Προστατεύει το DNA
Προστατεύει το κυτταρικό DNA από βλάβες από τις καρκινογόνες χημικές ουσίες και αλλάζει τη δομή του DNA για να μειώσει τον κίνδυνο μετάλλαξης, συμβάλλοντας στην πρόληψη του καρκίνου.
Προστασία από τον καρκίνο
Εκτός από την προστασία των κυττάρων και του κυτταρικού DNA από βλάβες που προκαλούν καρκίνο, η σουλφοραφάνη μπορεί επίσης να βοηθήσει το σώμα να καταστρέψει τα κύτταρα που έχουν ήδη υποστεί βλάβη. Έχει επίσης βρεθεί ότι αναστέλλει τις οδούς σηματοδότησης κυττάρων που είναι υπεύθυνες για την εισβολή ορισμένων καρκινικών κυττάρων, της διαδικασίας που είναι υπεύθυνη για τη μετάσταση.
Υποστηρίζει την υγεία του εντέρου και του πεπτικού συστήματος
Βοηθά στην καταστροφή των βακτηρίων που ονομάζονται Helicobacter pylori, που προκαλούν γαστρικά έλκη ενώ παράλληλα μπορεί να μειώσει τον γαστρικό ερεθισμό που προκαλούν οι λοιμώξεις.
Επιπλέον έχει βρεθεί ότι υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς , συμβάλλει στην υγεία του δέρματος και ανακουφίζει από μυϊκούς πόνους μετά από άσκηση
Ευτυχώς, είναι μια ουσία που χάρη στην ποικιλία των σταυρανθών λαχανικών, μπορούμε να την προσθέσουμε εύκολα στην καθημερινή μας διατροφή καταναλώνοντας κάποιο από τα παρακάτω:
- Λάχανο:Το savoy και το κόκκινο λάχανο έχουν ιδιαίτερη υψηλή περιεκτικότητα σε γλυκοραφανίνες της πρόδρομης σουλφοραφάνης..
- Λαχανάκια Βρυξελλών: Μισή κούπα προσφέρει 104 mg γλυκοραφανίνης. Ωστόσο, αν βράσετε τα λαχανάκια - ή οποιοδήποτε άλλο λαχανικό της οικογένειας - για τουλάχιστον εννέα λεπτά η περιεκτικότητά τους σε γλυκοραφανίνη θα μειωθεί κατά 18%. Οι μέθοδοι μαγειρέματος που χρησιμοποιούν ελάχιστο νερό είναι ένας καλός τρόπος να μην χαθεί μεγάλο ποσοστό της ωφέλιμης ουσίας.
- Βλαστάρια μπρόκολου: Αν και το ώριμο μεγάλο μπρόκολο μπορεί να προσφέρει μια ικανοποιητική ποσότητα γλυκοραφανίνης, τα βλαστάρια είναι ίσως η καλύτερη και πλουσιότερη πηγή. Για παράδειγμα, βλαστάρια ηλικίας τριών ημερών μπορούν να προσφέρουν 10 έως 100 φορές περισσότερη γλυκοραφανίνη από ό,τι το ώριμο μπρόκολο. Άλλο ένα σημαντικό όφελος αυτών των λαχανικών είναι η ευελιξία τους: ταιριάζουν με όλα τα είδη πιάτων όπως τις σαλάτες, τα σάντουιτς, τα κρύα ζυμαρικά.
Την ωφέλιμη αυτή ουσία θα μας προσφέρουν επίσης το κουνουπίδι, το κέιλ και οι ρέβες.
Φωτεινή Πουρνάρα