Η θρεπτική αξία και η σημασία του αβοκάντο στην διατροφή μας

Το απολαυστικό αυτό φρούτο – ναι, φρούτο όχι λαχανικό – με την χαρακτηριστική ουδέτερη βουτυρώδη γεύση, ανήκει στην κατηγορία των υπερτροφών καθώς συγκεντρώνει μια πληθώρα θρεπτικών ουσιών που προάγουν την καλή υγεία. Ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι καταναλώνουν αβοκαντο έχουν διατροφή καλύτερης ποιότητας, υψηλότερη «καλή» χοληστερόλη, μειωμένο κίνδυνο να εμφανίσουν το λεγόμενο μεταβολικό σύνδρομο, χαμηλότερο σωματικό βάρος και Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ).

Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου 2022

Το εξωτικό αβοκάντο είναι γνωστό και με την ονομασία βουτυρόδεντρο. Προέρχεται από την κεντρική Αμερική και το Μεξικό. Τα αβοκάντο είναι εκ φύσεως πλούσια σε μονοακόρεστα λίπη και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα - δύο είδη «καλών» λιπών, τα οποία πιστεύεται ότι έχουν καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες.

Όπως και το ελαιόλαδο, το αβοκάντο αυξάνει τα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης βοηθώντας στην ρύθμιση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων και την πρόληψη του διαβήτη. Νέες μελέτες υποδηλώνουν ότι τα φρούτα αυτά μπορεί να βοηθούν τον οργανισμό να απορροφά και να αξιοποιεί πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως τα καροτενοειδή, τις πανίσχυρες αντιοξειδωτικές ουσίες  οι οποίες προστατεύουν από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες οξυγόνου. Ενισχύουν επίσης την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού και αναπαραγωγικού συστήματος. Τα καροτενοειδή , όπως η άλφα-καρoτίνη, η βήτα-καρoτίνη, η λουτεΐνη και το λυκοπένιο, υπάρχουν στα κόκκινα, στα κίτρινα και στα πορτοκαλί φρούτα, καθώς και στα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά. Τα λίπη των φυτικών προϊόντων παίζουν σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση των καροτενοειδών από τον οργανισμό. Εντούτοις, πολλά πλούσια σε καροτενοειδή φρούτα και λαχανικά δεν περιέχουν λίπος, γεγονός που μπορεί να εμποδίζει την απορρόφηση ορισμένων θρεπτικών συστατικών τους. Αυτό δεν ισχύει για τα αβοκάντο, τα οποία περιέχουν ωφέλιμα λίπη.

Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι τα αβοκάντο, όταν προστίθενται στις σαλάτες και στις σάλτσες, δρουν ως ενισχυτικό της απορρόφησης των καροτενοειδών. Η άλφα-καροτίνη και η βήτα-καροτίνη συμβάλλουν στην προστασία από την στεφανιαία νόσο και τον καρκίνο, ενώ η λουτεΐνη συμβάλλει στην υγεία των ματιών και προστατεύει από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδος - μιας ασθένειας που αποτελεί κύρια αιτία τυφλώσεως των ηλικιωμένων. Η λυκοπένη, τέλος, συμβάλλει στην προστασία από τον καρκίνο του προστάτη.

Τα αβοκάντο περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες, μαγνήσιο, κάλιο, βιταμίνες Β, Ε, Κ, ψευδάργυρο και σίδηρο απ' όσες τα άλλα φρούτα που καταναλώνονται ευρέως. Προσφέρει και τα 18 βασικά αμινοξέα τα οποία είναι απαραίτητα στο σώμα για να συντεθεί μια ολοκληρωμένη πρωτεΐνη. Αντίθετα με την πρωτεΐνη που βρίσκεται στο κρέας, η οποία δύσκολα χωνεύεται από πολλούς, η πρωτεΐνη του αβοκάντο απορροφάται εύκολα από το σώμα, γιατί το αβοκάντο περιέχει επίσης και φυτικές ίνες. Η συνδυαστική επίδραση του εξαιρετικού «πακέτου» θρεπτικών συστατικών που περιέχονται στο αβοκάντο προσφέρει ισχυρά αντιφλεγμονώδη οφέλη. Αυτό σημαίνει ότι βοηθά την πρόληψη και την αντιμετώπιση τόσο της οστεοαρθρίτιδας όσο και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Το τμήμα του αβοκάντο που βρίσκεται πλησιέστερα στον φλοιό περιέχει την μεγαλύτερη  συγκέντρωση θρεπτικών συστατικών. Για τον λόγο αυτό αφαιρέστε προσεκτικά τον φλοιό του.  Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε βιταμίνες και ενισχύει την τρίχα των μαλλιών. Έχει επίσης αντιοξειδωτικές βιταμίνες και βοηθάει την ενυδάτωση και αντιγήρανση του σώματος και του προσώπου. Μπορεί να είναι εξαιρετικά ευεργετικό για την υγεία, αλλά έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες (150 γρ. παρέχουν περίπου 230 θερμίδες).

Και μια συνταγή για ένα δροσιστικό και θρεπτικό smoothie με αβοκάντο:

  1. Μισό ώριμο αβοκάντο
  2. Μια ώριμη μπανάνα
  3. Μισό φλιτζάνι γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
  4. Μισό φλιτζάνι χυμός πορτοκαλιού.

Βάλτε όλα τα παραπάνω υλικά σε ένα blender μαζί με λίγα παγάκια και απολαύστε το!

Όροι: 
  • ΟΞΕΙΔΩΣΗ
Γλωσσαρι
Κατηγοριες: