Βασιλικός, ο βασιλιάς του ελληνικού καλοκαιριού

Το καλοκαίρι, οι ανθισμένες γλάστρες με βασιλικό είναι πανταχού παρούσες: στον κήπο, στη λαϊκή,  ακόμη και στο σούπερ μάρκετ. Τα καταπράσινα, πλούσια φύλλα του είναι εξαιρετικά αρωματικά και είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένος με το καλοκαίρι. Το πιο χρήσιμο πράγμα που πρέπει να γνωρίζει κανείς για τον βασιλικό,  λένε οι σεφ, είναι ότι όσο λιγότερο μαγειρεύεται, τόσο καλύτερα είναι και ότι το άρωμά του δεν είναι ποτέ τόσο σαγηνευτικό όσο όταν είναι ωμός.

Δευτέρα, 20 Ιουνίου 2022

Ο φρέσκος βασιλικός είναι ένα από τα αγαπημένα στοιχεία που σηματοδοτεί ιδιαίτερα το ηλιόλουστο καλοκαίρι της χώρας μας.  Είναι ένα βότανο, αναζωογονητικό, αρωματικό και εξαιρετικά ευέλικτο. Μπορεί να ζωντανέψει μια σάλτσα ζυμαρικών ή μια σαλάτα, ακόμη και ένα κοκτέιλ ή ένα επιδόρπιο και δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα που δεν μπορεί να ταιριάξει μαζί του. Ο βασιλικός μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση των αντιοξειδωτικών στη διατροφή μας. Περιέχει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα των αντιοξειδωτικών βήτα-καροτένιο, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Αυτά τα καροτενοειδή, βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες στο σώμα και μπορούν να προστατεύσουν από χρόνιες ασθένειες.

Έχετε λοιπόν πολλούς λόγους για να χρησιμοποιήσετε μέχρι το τελευταίο φύλλο από το ματσάκι.  Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές ιδέες και τρόποι για το πώς να τον χρησιμοποιήσετε όλο το καλοκαίρι.  Παρακάτω αναφέρουμε μερικά από τα αγαπημένα μας:

  • Pesto

Φτιάξτε μεγαλύτερες ποσότητες από pestο και βάλτε όσο δεν θα καταναλώσετε σύντομα σε παγοθήκες με ένα στρώμα ελαιόλαδου από πάνω και βάλτε τα στην κατάψυξη. Χρησιμοποιήστε το σε ζυμαρικά, σούπες, ριζότο, σαλάτες ακόμη και πάνω από ψημένο σολομό.

  • Αρωματισμένο βούτυρο

Απολαυστικό πάνω από μια καυτή ψημένη μοσχαρίσια μπριζόλα, από ένα φιλέτο χοιρινού κρέατος ή κοτόπουλου στη σχάρα.  Αναμείξτε βούτυρο με θερμοκρασία δωματίου, ψιλοκομμένο ξερό βασιλικό, αλάτι και πιπέρι. Βάλτε το στην κατάψυξη να παγώσει και κάθε φορά που θέλετε να το χρησιμοποιήσετε, απλά κόψτε ένα κομμάτι.

  • Σαλάτες

Εάν δεν έχετε ποτέ προσθέσει φρέσκα βότανα και μυρωδικά στις σαλάτες σας, χάνετε! Τα φρέσκα φύλλα βασιλικού είναι μια απόλαυση ακόμη και πέρα ​​από την κλασική Caprese. Dressings με μουστάρδα, λεμόνι, ξύδι και φρέσκα κρεμμυδάκια συνδυάζονται τέλεια με μια χούφτα φύλλα βασιλικού μαζί με οποιαδήποτε πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

  • Cocktails

Αν και γενικά δεν πρέπει να το παρακάνετε με τον βασιλικό - όπως ισχύει και για την μέντα, καθώς μαυρίζει κάπως εύκολα και αλλάζει η γεύση του,  μπορείτε να τον προσθέσετε σε cocktails και mocktails.  Ανακατέψτε το ελαφρά σε ένα spritzer φράουλας ή προσθέστε ένα κλαδάκι στη λεμονάδα σας. Ταιριάζει τόσο με τις γλυκές όσο και με τις αλμυρές γεύσεις.

  • Απλό σιρόπι

Πηγαίνετε την ιδέα ένα βήμα παραπέρα και δημιουργήστε ένα πλούσιο απλό σιρόπι συνδυάζοντας δύο μέρη ζάχαρης σε ένα μέρος νερού. Καθώς ψύχεται, προσθέστε μερικά κλαδάκια βασιλικού. Μόλις κρυώσει, αφαιρέστε τον βασιλικό. Χρησιμοποιήστε το αρωματισμένο αυτό σιρόπι σε παγωμένα τσάγια, κοκτέιλ ή σε σπιτικούς χυμούς.

  • Αρωματίστε τα κρέατα

Θυμηθείτε ότι ένα μάτσο βασιλικού που μπαίνει στην κοιλιά ενός κοτόπουλου πριν το μαγείρεμα, αρωματίζει το κρέας του. Το ίδιο συμβαίνει και με τα ψάρια που τυλίγετε σε χαρτί και τα ψήνετε. Γιατί να μην προσθέσετε βασιλικό;

  • Παγωτό

Εάν δεν έχετε δοκιμάσει μέχρι τώρα παγωτό βασιλικού, πραγματικά δεν ξέρετε τι χάνετε.

  • Φρουτοσαλάτες

Ταιριάζει απόλυτα στις καλοκαιρινές σας φρουτοσαλάτες. Εκτός από τις φράουλες, τον αγαπούν και τα ροδάκινα, τα δαμάσκηνα, τα νεκταρίνια και τα μύρτιλα.

  • Sandwiches

Προσθέστε τα φύλλα του βασιλικού στα sandwiches. Ταιριάζει απόλυτα με τόνο, κοτόπουλο, κόκκινα κρεμμύδια, ντομάτες, αβοκάντο και αυγά βραστά.  Συνδυάσετε τον με ψητές μελιτζάνες, πιπεριές και κολοκυθάκια με πέστο.

  • Μαγιονέζα

Τίποτε δεν αξίζει περισσότερο από μια σπιτική μαγιονέζα με βασιλικό που αγκαλιάζει ένα κομμάτι γαλοπούλας.

  • Salsa verde

Η ιταλική salsa verde που συνοδεύει εξαιρετικά διάφορα ψητά κρέατα αλλά και πατάτες ή ό,τι άλλο φανταστείτε, δεν είναι τίποτε περισσότερο από μαϊντανός, βασιλικός, κόκκινες πιπεριές, αντζούγιες, σκόρδο, ελαιόλαδο και αλατοπίπερο.   

  • Ταϋλανδέζικες σούπες

Ο βασιλικός ανήκει στην οικογένεια της μέντας, οπότε όταν φτιάχνετε ταϊλανδέζικο ή βιετναμέζικο φαγητό, να το έχετε υπόψη σας - ειδικά όποτε τυχαίνει να μην έχετε την μέντα που ζητάει η συνταγή.

  • Pizza

Φρεσκοκομμένα φύλλα βασιλικού στην κορυφή μιας pizza κάνουν την πραγματική διαφορά μεταξύ ενός σπιτικού φαγητού και ενός έτοιμου.

  • Ζυμαρικά ή πατατοσαλάτα

Προσθέστε, πάντα την τελευταία στιγμή, βασιλικό σε ζυμαρικά και πατατοσαλάτες και νοιώστε τη γεύση να απογειώνεται.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
  • ΟΞΕΙΔΩΣΗ
Γλωσσαρι
Κατηγοριες: