Το μαγνήσιο μειώνει την αρτηριακή πίεση χωρίς παρενέργειες

Η φαρμακευτική παρέμβαση στους ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση οδηγεί σε αναπόφευκτη αλλοίωση της υγείας τους μακροπρόθεσμα. Επιπρόσθετα οι παρενέργειες των φαρμάκων μείωσης της πίεσης μπορεί να οδηγήσουν σε νοσηλεία.

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2021

Η ταυτόχρονη χρήση ευρέως συνταγογραφούμενων αντιβιοτικών με κοινά φάρμακα μείωσης της αρτηριακής πίεσης μπορεί να προκαλέσει υπόταση, μια ανωμαλία στα επίπεδα της πίεσης, και να δημιουργήσει καταστάσεις στην υγεία των γηραιότερων ατόμων, που αντιμετωπίζονται μόνο με νοσηλεία. Αυτό έχει προβληματίσει αρκετούς γιατρούς και τους έχει κάνει να είναι φειδωλοί στην συνταγογράφηση αντιβιοτικών.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το University of Hertfordshire και δημοσιεύτηκε στο European Journal of Clinical Nutrition, κατέδειξε ότι μία διατροφή πλούσια σε μαγνήσιο μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των επιπτώσεων του μεταβολικού συνδρόμου που οδηγεί σε διαβήτη και στεφανιαίες νόσους. Τα στοιχεία που συνέλεξε η έρευνα έδειξαν ότι το μαγνήσιο μειώνει επίσης την συστολική και διαστολική πίεση μέχρι και 15-20mmHg.

Μελετήθηκαν οι διατροφικές συνήθειες 1173 ανθρώπων για 24 εβδομάδες, και τους χορηγήθηκε συμπλήρωμα μαγνησίου. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το μαγνήσιο μείωσε την συστολική και την διαστολική τους πίεση σημαντικά. Οι καλύτερες επιδόσεις παρατηρήθηκαν με μια ημερήσια δόση μαγνησίου πάνω από τα 370 mg. Οι διατροφικές μας συνήθειες όμως δεν εξασφαλίζουν την ημερήσια συνιστώμενη δόση που είναι 320mg για τις γυναίκες και 420mg για τους άνδρες.

Κύριες πηγές για το μαγνήσιο είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα κρέατα, τα άμυλα, οι σπόροι, τα καρύδια και το γάλα. Καλό είναι στις περιπτώσεις εκείνες που δεν προσλαμβάνουμε την ημερήσια συνιστώμενη δόση να χρησιμοποιούμε συμπληρώματα μαγνησίου. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται όμως, γιατί υπερβολικές δόσεις μαγνησίου αποφέρουν ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

Πηγή : European Journal of Clinical Nutrition

Φωτογραφία από τον χρήστη Daria Shevtsova στο Pexels

Όροι: 
Κατηγοριες: