Το μαγνήσιο μπορεί να κρατά το κλειδί για τα οφέλη της βιταμίνης D

Το σώμα είναι ένας περίπλοκος οργανισμός και μερικές φορές δεν συνειδητοποιούμε πώς αλληλεπιδρούν οι διαφορετικές βιταμίνες και μέταλλα για να μας κρατήσουν υγιείς. Το πόσο μαγνήσιο προσλαμβάνουμε φαίνεται να επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας χρησιμοποιεί τη βιταμίνη D.

Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου 2020

ο μαγνήσιο είναι το τέταρτο πιο άφθονο ορυκτό στον οργανισμό μας και το δεύτερο πιο κοινό ενδοκυτταρικό θετικά φορτισμένο ιόν μετά το κάλιο. Είναι απαραίτητο για την υγιή λειτουργία των περισσότερων κυττάρων στο σώμα, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την καρδιά, το ανοσοποιητικό, τα νεφρά και τους μυς, το σάκχαρο του αίματος, τα οστά και την παραγωγή ενέργειας από τις πρωτεΐνες. Το μαγνήσιο μπορεί επίσης να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου και να αποτρέψει τις ημικρανίες. Παρά τα αναρίθμητα οφέλη που προσφέρει για την υγεία, πολλοί από εμάς δεν φροντίζουμε να παίρνουμε αρκετό, σε αντίθεση με τη βιταμίνη D, η οποία είναι ευρέως γνωστή και συνιστάται από τους γιατρούς ακόμη και η πρόσληψη συμπληρωμάτων σε περίπτωση ανεπάρκειας. Το μαγνήσιο συχνά παραβλέπεται σε μεγάλο βαθμό.

Οι πηγές μαγνησίου περιλαμβάνουν τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι και το κέιλ και φρούτα όπως τα σύκα, τα αβοκάντο, τις μπανάνες και τα σμέουρα. Άλλες πηγές είναι οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, τα όσπρια όπως τα μαύρα φασόλια και τα ρεβίθια. Τρόφιμα πλούσια σε μαγνήσιο είναι επίσης η μαύρη σοκολάτα, τα θαλασσινά, τα μπιζέλια, το μπρόκολο, το λάχανο, τα πράσινα φασολάκια, οι αγκινάρες, τα σπαράγγια και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Κατά μέσο όρο, συνιστάται η πρόσληψη περίπου 400mg μαγνησίου ανά ημέρα από τους άνδρες ενώ οι γυναίκες χρειάζονται καθημερινά 300mg.

Η βιταμίνη D μπορεί να χρειάζεται μαγνήσιο για να είναι αποτελεσματική

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το μαγνήσιο επηρεάζει τα ένζυμα που ενεργοποιούν τη βιταμίνη D, υπονοώντας ότι η βιταμίνη D χρειάζεται μαγνήσιο για να είναι αποτελεσματική. Τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου έχουν επίσης συνδεθεί με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. Μερικές άλλες έρευνες κατέδειξαν ότι η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να εμποδίσει την παραγωγή βιταμίνης D στο σώμα. Υπήρξε πολλή διαμάχη σχετικά με το ρόλο του μαγνησίου και της βιταμίνης D σε σχέση με την υγεία των οστών, τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις. Ο ρόλος τους στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου έχει συζητηθεί ευρέως μεταξύ των ερευνητών. Για αυτό και μια επιστημονική ομάδα από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt στις Ηνωμένες Πολιτείες ήθελε να διερευνήσει εάν τα συμπληρώματα μαγνησίου μπορούν να ρυθμίσουν τα επίπεδα βιταμίνης D και να βελτιστοποιήσουν τα αποτελέσματά τους στην πρόληψη του καρκίνου.

Πώς επηρεάζει το μαγνήσιο τα επίπεδα βιταμίνης D;

Σε μια νέα, τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, οι επιστήμονες διερεύνησαν τη σχέση μεταξύ των επιπέδων του μαγνησίου και της βιταμίνης D και πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει τις ασθένειες. Οι ερευνητές πήραν 180 συμμετέχοντες σε μια άλλη ειδική μελέτη για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου (Personalized Prevention of Colorectal Cancer Trial-PPCCT), τους οποίους ομαδοποίησαν τυχαία σε δύο ομάδες. Η πρώτη υποβλήθηκε σε θεραπεία με διάφορες δόσεις συμπληρωμάτων μαγνησίου που προσαρμόστηκαν με βάση την αρχική κατανάλωση μαγνησίου από τη διατροφή τους, ενώ οι υπόλοιποι έλαβαν ένα εικονικό φάρμακο ίδιο με τις κάψουλες μαγνησίου. Οι επιστήμονες μέτρησαν τα διάφορα επίπεδα μεταβολιτών βιταμίνης D στο αίμα τους κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Το μαγνήσιο βελτιστοποιεί τη βιταμίνη D

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι τα συμπληρώματα μαγνησίου αλληλεπιδρούν με την κυκλοφορούσα βιταμίνη D στο αίμα αυξάνοντας την ενεργή βιταμίνη D όταν τα επίπεδα της ήταν χαμηλά. Στην περίπτωση που τα επίπεδα της βιταμίνης D ήταν ήδη υψηλά, τα συμπληρώματα μαγνησίου μείωσαν την ενεργή βιταμίνη D. Αυτό θεωρήθηκε ότι οφείλεται στην επίδραση του μαγνησίου στα ένζυμα που εμπλέκονται στην παραγωγή βιταμίνης D στο σώμα.

Η συγκεκριμένη μελέτη κατέδειξε την ικανότητα του μαγνησίου να ρυθμίζει την ενεργό βιταμίνη D έτσι ώστε να μπορεί να αυξάνεται σε περίπτωση ανεπάρκειας ή να μειώνεται όταν είναι πολύ αυξημένη, αποτρέποντας δηλαδή την ανεπάρκεια ή την τοξικότητα της βιταμίνης D ανάλογα με την κατάσταση. Υποδεικνύει ότι το επίπεδο της δραστικής βιταμίνης D στο σώμα εξαρτάται άμεσα από την ποσότητα μαγνησίου.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το μαγνήσιο έχει σημαντικό ρόλο στη βελτιστοποίηση των επιπέδων βιταμίνης D και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των ασθενειών που σχετίζονται με τη συγκέντρωση της βιταμίνης D, εξ’ου και η σημασία αυτής της μελέτης. Η συμπλήρωση μαγνησίου, ειδικά σε άτομα που δεν πληρούν τις καθημερινές ανάγκες διατροφής, δεν μπορεί επομένως να παραληφθεί. Οι ερευνητές πρότειναν επίσης ότι πρέπει να διεξαχθούν περισσότερες μελέτες, δεδομένου ότι το μαγνήσιο δεν καταναλώνεται ευρέως και η συμπλήρωση είναι πολλές φορές ανεπαρκής.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: