Σχετικα Αφιερωματα

Συμβουλές μαγειρικής… για κρεμμύδια

Παρ όλο που πολύς κόσμος αρέσκεται στο να μαγειρεύει και να τρώει κρεμμύδια, όλοι σχεδόν έχουμε πρόβλημα με τα δάκρυα που μας προκαλούν όταν τα κόβουμε.

Πέμπτη, 3 Φεβρουαρίου 2022

Η επίδραση αυτή οφείλεται σε ένα αέριο που ονομάζεται lachrymatory factor, ενώ η χημική του ονομασία είναι propanethial S-oxide. Το αέριο αυτό δημιουργείται από την δράση ενός ενζύμου που ονομάζεται lachrymatory-factor synthase. Παρ’ όλο που επιστήμονες σε όλον τον κόσμο έχουν προσπαθήσει να εξαλείψουν την δημιουργία αυτού του αερίου στα κρεμμύδια, οι έρευνες έδειξαν ότι οποιαδήποτε μετάλλαξη προς αυτήν την κατεύθυνση είχε σημαντικές επιπτώσεις στην φύση του κρεμμυδιού και αλλοίωνε σε μεγάλο βαθμό τα θειικά μόρια στον βολβό.

Αν το να κόβετε κρεμμύδια ερεθίζει τα μάτια σας, υπάρχουν μερικές πρακτικές που θα σας βοηθήσουν.

Πάντα να τα κόβετε με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι και να είστε όρθιοι. Αυτό θα κρατήσει τα μάτια σας όσο πιο μακριά γίνεται. Να κόβετε τα κρεμμύδια με ανοικτό παράθυρο, και αν μπορείτε φορέστε γυαλιά. Ψύξτε τα κρεμμύδια για μια ώρα πριν τα κόψετε. Αυτό επιβραδύνει τον μεταβολισμό των κρεμμυδιών και ελαχιστοποιεί τον ρυθμό έκλυσης του ενοχλητικού αερίου. Κόψτε τα κρεμμύδια κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό, αν και αυτή την λύση την θεωρούμε λύση απελπισίας γιατί πολλά από τα θρεπτικά στοιχεία του κρεμμυδιού θα χαθούν στην ροή του νερού.

Αν και τα κρεμμύδια χρησιμοποιούνται συνήθως για να δώσουν άρωμα, υπάρχουν τρόποι να σερβίρονται ως συνοδευτικά του κύριου πιάτου.

Ο πιο υγιεινός τρόπος μαγειρέματος είναι να τα κόβουμε σε λεπτές φέτες και να τα σοτάρουμε σε ζωμό λαχανικών. Φροντίστε οι φέτες να έχουν το ίδιο πάχος ώστε να χρειαστεί ο ίδιος χρόνος για να σοταριστούν όλες. Αφήστε τις φέτες για 5 λεπτά για να ενισχυθούν οι υγιεινές τους ιδιότητες. Βάλτε τον ζωμό των λαχανικών σε μέτρια φωτιά. Μόλις αρχίσει να βγάζει ατμό, προσθέστε τις φέτες του κρεμμυδιού, και σκεπάστε για 3 λεπτά. Τα κρεμμύδια θα βγάλουν ένα μικρο ποσό υγρού. Ξεσκεπάστε, προσθέστε λίγο ζωμό ακόμη και αφήστε στην φωτιά με ανοικτό το καπάκι για 4 λεπτά ακόμη.

Μπορείτε να αρωματίσετε με αυτόν τον τρόπο οποιοδήποτε πιάτο λαχανικών, οποιαδήποτε σαλάτα, ή ρύζι, ή ακόμη μια σούπα πλούσια σε κρεμμύδια.

Τα κρεμμύδια γενικά δεν θεωρούνται αλλεργιογόνα. Προτιμάτε τα βιολογικά όταν μπορείτε, αν και δεν ανήκουν στην κατηγορία των τροφίμων που έχουν συχνά υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Όροι: 
Κατηγοριες: