Σχετικα Αφιερωματα

Τα οφέλη του κρεμμυδιού για την καρδιά

Οι ενώσεις του θείου (S) που περιέχονται στους καρπούς της οικογένειας Allium αποδεικνύονται σύμμαχοι για την προστασία της καρδιάς. Σε αντίθεση με τον άλλο εκπρόσωπο της οικογένειας Allium, το σκόρδο, οι έρευνες που αφορούν τα οφέλη του κρεμμυδιού για την καρδιά, έγιναν ως επί το πλείστον σε ζώα και λιγότερο σε ανθρώπους.

Τετάρτη, 5 Μαΐου 2021

Σε αυτές τις έρευνες έγινε προφανές ότι τα συστατικά του κρεμμυδιού που περιέχουν θείο συντελούν στην αντιθρομβωτική λειτουργία, και αποτρέπουν την ανεπιθύμητη συσσώρευση των αιμοπεταλίων. Υπάρχουν ακόμη ενδείξεις ότι τα συστατικά αυτά, μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα, καθώς και βελτιώσουν την λειτουργία της κυτταρικής μεμβράνης στα κύτταρα των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Σε μελέτες που έγιναν σε ανθρώπους, τα περισσότερα καρδιαγγειακά οφέλη του κρεμμυδιού αναδείχθηκαν στα πλαίσια της συνολικής διατροφής. Φάνηκε ότι το κρεμμύδι προσφέρει μεγαλύτερη προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα, όταν είναι μέρος μιας συνολικής διατροφής πλούσιας σε φρούτα και λαχανικά, ειδικά σε φρούτα και λαχανικά που είναι πλούσια σε φλαβονοειδή. Η συμμετοχή του κρεμμυδιού σε αυτές τις διατροφές αύξησε τον δείκτη προστασίας, εξ αιτίας προφανώς της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε φλαβονοειδή.

Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι το κρεμμύδι, είναι πιο συχνά χρησιμοποιούμενο σε συγκριτικά μικρές ποσότητες, μαζί με άλλες τροφές, και σπανιότερα μόνο του. Για τον λόγο αυτό είναι αρκετά πιο δύσκολο να μελετηθεί σε έρευνες μεγάλης κλίμακας που θα εξετάζουν την διατροφή χιλιάδων συμμετεχόντων, επειδή δεν μπορεί να καθοριστεί με ακρίβεια η κατανάλωση του κρεμμυδιού.

Όροι: 
  • ΦΛΑΒΟΝΟΕΙΔΗ
Γλωσσαρι
Κατηγοριες: