Η κανέλα μπορεί να μειώσει τις βλάβες μιας πλούσιας σε λιπαρά διατροφής

Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος θεωρείται σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, διαβήτη και άλλες επιβλαβείς ασθένειες. Νέα έρευνα, ωστόσο, δείχνει ότι μέρος αυτού του κινδύνου είναι δυνατό να αντισταθμιστεί ενσωματώνοντας την κανέλα στη διατροφή.

Παρασκευή, 8 Απριλίου 2022

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ποντικοί που έτρωγαν για 12 εβδομάδες τροφές με πολλά λιπαρά αλλά παράλληλα κατανάλωναν κανέλα, πήραν λιγότερο βάρος και κοιλιακό λίπος και είχαν υγιέστερα επίπεδα λίπους, σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα, σε σύγκριση με εκείνους που ακολούθησαν την ίδια δίαιτα χωρίς την συμπληρωματική κανέλα. Οι συγγραφείς της μελέτης από την OmniActive Health Technologies Inc στο Morrison του  New Jersey, παρουσίασαν πρόσφατα τα συμπεράσματά τους σε επιστημονικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Minneapolis των ΗΠΑ.

Η καρδιαγγειακή νόσος είναι ένας όρος ομπρέλα για τις καταστάσεις που επηρεάζουν την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής προσβολής, του εγκεφαλικού επεισοδίου και των καρδιακών παθήσεων. Οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου για άνδρες και γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες, σκοτώνοντας περίπου 610.000 ανθρώπους κάθε χρόνο. Η διατροφή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις ασθένειες αυτές. Μια ανθυγιεινή διατροφή - όπως είναι τα πολλά λιπαρά - μπορεί να προκαλέσει παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2, υψηλή χοληστερόλη και άλλες καταστάσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο κακής καρδιαγγειακής υγείας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η έρευνα έδειξε ότι οι πολυφαινόλες που περιέχει η κανέλα έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες μπορεί να μειώσουν ορισμένους από τους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγεικά νοσήματα που προκαλούνται από κακή διατροφή. Οι ερευνητές προσπάθησαν με τη μελέτη αυτή να εξετάσουν εάν η κανέλα θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των βλαβερών επιπτώσεων που σχετίζονται με μια πλούσια σε λιπαρά διατροφή. Η ομάδα διαπίστωσε  την ευεργετική δράση της κανέλας στους ποντικούς των οποίων οι δίαιτες συμπληρώθηκαν με το αγαπημένο αυτό μπαχαρικό, τόσο στο σωματικό βάρος όσο και στις συγκεντρώσεις γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα  καθώς και καλύτερα λιπιδικά προφίλ.

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ποντικοί που πήραν κανέλα είχαν λιγότερα μόρια που σχετίζονται με την αποθήκευση λίπους, ενώ είχαν αυξημένα επίπεδα αντιφλεγμονωδών και αντιοξειδωτικών μορίων. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες, το οποίο είναι μια ανισορροπία των ελεύθερων ριζών που έχει συσχετιστεί με πολυάριθμα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής προσβολής και των καρδιακών παθήσεων. Με βάση τα ευρήματά τους, η ομάδα των ερευνητών πιστεύουν ότι η κανέλα μπορεί να μειώσει τις βλαβερές συνέπειες μιας διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

 

Όροι: 
Κατηγοριες: