Κουρκουμάς, μια θεραπευτική βόμβα στον οργανισμό μας

Πολυετές φυτό που προέρχεται από την τροπική νότιο Ασία με τις επιστημονικές ονομασίες Curcuma longa ή Curcuma domestica, γνωστό στην Ελλάδα ως κιτρινόριζα, ο κουρκουμάς αποτελεί εδώ και χιλιάδες χρόνια, συστατικό της μαγειρικής στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Νοτιοανατολικής Ασίας, ενώ μόλις πρόσφατα ο Δυτικός κόσμος ανακάλυψε τις θεραπευτικές ιδιότητές του.

Δευτέρα, 31 Μαΐου 2021

Την βασική του ουσία, την κουρκουμίνη, θα την συναντήσουμε με την κωδική ονομασία Ε100, σαν χρωστικό πρόσθετο σε διάφορα τρόφιμα. Αυτή είναι που δίνει την κίτρινη χροιά στην μουστάρδα και στο μυρωδάτο κάρυ.

Πρόσφατες έρευνες από Δυτικούς επιστήμονες έδειξαν μερικούς τρόπους με τους οποίους ο κουρκουμάς  μπορεί να ωφελήσει τον οργανισμό μας :

  • Μπλοκάρει ορισμένους τύπους καρκίνου, με έμφαση στο κεφάλι και τον λαιμό.
  • Είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό, μαχόμενο τις ελεύθερες ρίζες  που προκαλούν διάφορους τύπους καρκίνων όπως του προστάτη, του δέρματος, και του εντέρου.
  • Είναι πανίσχυρο αντιφλεγμονώδες. Έρευνες του πανεπιστημίου της Arizona έδειξαν ότι η κουρκουμίνη έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες ισοδύναμες της κορτιζόνης, και σαν αποτέλεσμα μειώνει τους πόνους που προέρχονται από ρευματοειδή αρθρίτιδα, καταπραΰνει τα συμπτώματα που προκαλεί η ραγοειδίτιδα ( χρόνια φλεγμονή του  ματιού), βελτιώνει την λειτουργία των γονάτων όταν υπάρχει φλεγμονή.
  • Η κουρκουμίνη επιδρά στην χοληδόχο κύστη, προκαλώντας αυξημένη παραγωγή χολής, που βοηθάει στην πέψη.
  • Μελέτες έδειξαν ότι η κουρκουμίνη προλαμβάνει τον σχηματισμό πλάκας που μπορεί να φράξει της αρτηρίες και να οδηγήσει σε καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια ενώ άλλες μελέτες προτείνουν την καθημερινή χρήση κουρκουμά για την αποφυγή εκδήλωσης διαβήτη σε προδιαβητικά άτομα.

Διατροφολόγοι ισχυρίζονται ότι η κιτρινόριζα (κουρκουμάς) σαν αντιφλεγμονώδες, αντιοξειδωτικό, και αντισηπτικό, είναι ένα πάρα πολύ δυνατό φυτό, ενώ συνιστούν να χρησιμοποιούμε τον κουρκουμά σαν συμπλήρωμα στο φαγητό όπου αυτό είναι δυνατό.

Είναι φτηνό, μαλακό στην γεύση, και ωφελεί όλον τον οργανισμό. Προσθέτοντας τον κουρκουμά στην διατροφή μας κάνουμε ένα από τα καλύτερα πράγματα για την υγεία μας.

Όροι: 
Κατηγοριες: