8 εκπληκτικά οφέλη για την υγεία από τα γαρύφαλλα

Τα γαρύφαλλα ή μοσχοκάρφια είναι τα μπουμπούκια ανθέων του δέντρου, ενός αειθαλούς, γνωστού και ως Syzygium aromaticum. Αυτό το ευπροσάρμοστο μπαχαρικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα φαγητά κατσαρόλας, να προσθέσει γεύση στα ζεστά ροφήματα και να φέρει μια πικάντικη νοστιμιά στα μπισκότα και τα κέικ.

Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου 2022

Εκτός από τη γλυκιά, αρωματική γεύση τους, τα γαρύφαλλα είναι γνωστά για τις ισχυρές φαρμακευτικές τους ιδιότητες.

Δείτε τα 8 από τα πιο εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση γαρυφάλλων.

1. Σημαντικά θρεπτικά συστατικά

Τα γαρύφαλλα περιέχουν ίνες, βιταμίνες και ανόργανα άλατα, οπότε χρησιμοποιώντας ολόκληρα ή σε σκόνη προσθέτετε γεύση και άρωμα αλλά και πολλές θρεπτικές ουσίες.

Ένα κουταλάκι του γλυκού (2 γραμμάρια) γαρύφαλλου περιέχει:

  • Θερμίδες: 21
  • Οι υδατάνθρακες: 1 γραμμάριο
  • Ίνες: 1 γραμμάριο
  • Μαγγάνιο: 30%
  • Βιταμίνη Κ: 4%
  • Βιταμίνη C: 3%

2. Αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που μειώνουν το οξειδωτικό στρες, το οποίο μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη χρόνιων νόσων. Τα γαρίφαλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, όπως η ευγενόλη και η βιταμίνη C, και τα δύο μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του οξειδωτικού στρες.

3. Μπορεί να προστατεύσει τον καρκίνο

Μερικές έρευνες δείχνουν ότι οι ενώσεις που βρίσκονται στα γαρύφαλλα μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από τον καρκίνο. Μια μελέτη με δοκιμαστικούς σωλήνες διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα γαρύφαλλου βοήθησε να σταματήσει η ανάπτυξη όγκων και να προωθήσει τον κυτταρικό θάνατο σε καρκινικά κύτταρα. Μια άλλη μελέτη δοκιμαστικών σωλήνων είχε παρόμοια αποτελέσματα, δείχνοντας ότι συμπυκνωμένες ποσότητες ελαίου σαρδελόφωνα προκάλεσαν κυτταρικό θάνατο στο 80% των καρκινικών κυττάρων του οισοφάγου.

Η ευγενόλη που βρίσκεται στα γαρύφαλλα έχει επίσης αποδειχθεί ότι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Μια μελέτη σε εργαστήρια διαπίστωσε ότι η ευγενόλη προήγαγε αποτελεσματικά τον κυτταρικό θάνατο στα καρκινικά κύτταρα του τραχήλου της μήτρας.

Απαιτούνται, πάντως, περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθούν αυτές οι επιδράσεις στους ανθρώπους.

4. Μπορεί να σκοτώσει βακτήρια

Τα γαρίφαλα έχουν αποδειχθεί ότι έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να βοηθήσουν στην παύση της ανάπτυξης μικροοργανισμών όπως τα βακτηρίδια.

Μια μελέτη με δοκιμαστικούς σωλήνες έδειξε ότι το αιθέριο έλαιο του κελύφους ήταν αποτελεσματικό στη θανάτωση τριών κοινών τύπων βακτηριδίων, συμπεριλαμβανομένου του Ε. Coli, ένα στέλεχος βακτηρίων που μπορεί να προκαλέσει κράμπες, διάρροια, κόπωση και ακόμη και θάνατο!

Επιπλέον, οι αντιβακτηριδιακές ιδιότητες των γαρύφαλλων θα μπορούσαν ακόμη να συμβάλουν στην προαγωγή της στοματικής υγείας.

Σε μία μελέτη δοκιμαστικού σωλήνα, οι ενώσεις που εξήχθησαν από γαρύφαλλο βρέθηκε να εμποδίζουν την ανάπτυξη δύο τύπων βακτηρίων που συμβάλλουν στην ασθένεια των ούλων.

Μια άλλη μελέτη σε 40 άτομα εξέτασε τα αποτελέσματα ενός βοτανικού στοματικού διαλύματος που αποτελείται από έλαιο τσαγιού, γαρίφαλο και βασιλικό.

Μετά τη χρήση του βοτανικού στοματικού διαλύματος για 21 ημέρες, έδειξαν βελτιώσεις στην υγεία των ούλων, καθώς και την ποσότητα πλάκας και βακτηρίων στο στόμα.

Σε συνδυασμό με το κανονικό βούρτσισμα και την κατάλληλη στοματική υγιεινή, τα αντιβακτηριακά αποτελέσματα των γαρίφαλων μπορεί να ωφελήσουν την στοματική υγεία σας.

5. Μπορεί να βελτιώσει την υγεία του ήπατος

Μελέτες δείχνουν ότι οι ωφέλιμες ενώσεις στα γαρύφαλλα θα μπορούσαν να συμβάλουν στην προώθηση της υγείας του ήπατος. Η ένωση ευγενόλη μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετική για το ήπαρ κυρίως λόγω της παρουσίας της ουσίας ευγενόλης, που αντιμετωπίζει τις φλεγμονές και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί και να αντιστρέψει τα σημεία της κίρρωσης του ήπατος.

Τα γαρίφαλα είναι επίσης γεμάτα αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των ηπατικών νόσων λόγω της ικανότητάς τους να συμβάλλουν στη μείωση του οξειδωτικού στρες.

6. Μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του ζαχάρου

Μια μελέτη σε ζώα διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα γαρύφαλλου βοήθησε να μετριάζεται η αύξηση του σακχάρου στο αίμα σε διαβητικούς ποντικούς.

Τα γαρύφαλλα και η νιγηρίνη διαπιστώθηκε ότι αυξάνουν την πρόσληψη σακχάρου από το αίμα σε κύτταρα, αυξάνουν την έκκριση ινσουλίνης και βελτιώνουν τη λειτουργία των κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη.

7. Μπορεί να προωθήσει την υγεία των οστών

Η χαμηλή οστική μάζα είναι μια κατάσταση που επηρεάζει περίπου 43 εκατομμύρια ηλικιωμένους ενήλικες μόνο στις ΗΠΑ. Μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη οστεοπόρωσης, η οποία προκαλεί εξασθενημένα, πορώδη οστά και αυξημένο κίνδυνο θραύσεων και καταγμάτων.

Ορισμένες από τις ενώσεις του γαρύφαλλου έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στη διατήρηση της οστικής μάζας. Για παράδειγμα, μια μελέτη σε ζώα διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα γαρύφαλλου υψηλό σε ευγενόλη βελτίωσε αρκετούς δείκτες οστεοπόρωσης και αυξημένη οστική πυκνότητα και αντοχή.

Τα γαρίφαλα είναι πλούσια σε μαγγάνιο, παρέχοντας ένα εντυπωσιακό 30% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας σε μόλις 1 κουταλάκι του γλυκού (2 γραμμάρια). Το μαγγάνιο είναι ένα μέταλλο που εμπλέκεται στο σχηματισμό οστού και είναι εξαιρετικά σημαντικό για την υγεία των οστών.

8. Μπορεί να μειώσει τα έλκη στομάχου

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τα γαρύφαλλα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη θεραπεία των ελκών του στομάχου. Επίσης γνωστά ως πεπτικά έλκη, τα έλκη στομάχου είναι επώδυνες πληγές που σχηματίζονται στην επένδυση του στομάχου, του δωδεκαδακτύλου ή του οισοφάγου.

Συνήθως προκαλούνται από μειώσεις στην προστατευτική επένδυση του στομάχου που οφείλονται σε παράγοντες όπως το άγχος, η λοίμωξη και η γενετική.

Σε μια μελέτη σε ζώα, το αιθέριο έλαιο από γαρύφαλλο φαίνεται να αυξάνει την παραγωγή γαστρικής βλέννας. Η γαστρική βλέννα λειτουργεί ως φραγμός και βοηθά στην πρόληψη της διάβρωσης της στοματικής κοιλότητας από πεπτικά οξέα. 

 

Όροι: 
Κατηγοριες: