Το μαχλέπι δεν είναι μόνο για τα τσουρέκια

Το αρωματικό και ξεχωριστό μαχλέπι, θυμίζει κάτι ανάμεσα σε πικραμύγδαλο και κεράσι και κάνει το σπίτι να μυρίσει Πάσχα. Εδώ και αιώνες πρωταγωνιστεί σε παραδοσιακές ζύμες και συνταγές διαφόρων χωρών και στην Ελλάδα αποτελεί μαζί με το κακουλέ και την μαστίχα την ευωδιαστή «αγία τριάδα» της ζαχαροπλαστικής της Λαμπρής. Έχει όμως και μια άλλη ωφέλιμη πλευρά.

Τετάρτη, 28 Απριλίου 2021

Το μαχλέπι, με την επιστημονική ονομασία Prunus mahaleb ή mahaleb cherry είναι ένα αρωματικό καρύκευμα που προέρχεται από τον πυρήνα των σπόρων της αγριοκερασιάς. Έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες στη Μέση Ανατολή και στις γύρω περιοχές, ιδιαίτερα στην Τουρκία, τη Συρία, το Λιβάνο, την Αίγυπτο, την Αρμενία, το Ιράν και παραδοσιακά και στη χώρα μας. Μοιάζει με ένα μικροσκοπικό αμύγδαλο, με άρωμα μεταξύ πικραμύγδαλου και κερασιού με νότες από άνθη πορτοκαλιάς. Από το είδος αυτής της αγριοκερασιάς χρησιμοποιούνται όλα τα μέρη, οι καρποί, το ξύλο, ο φλοιός, τα φύλλα, οι ρίζες, η ρητίνη και φυσικά οι σπόροι, από όπου παρασκευάζεται και το μαχλέπι. Το δένδρο είναι εγγενές στην Κεντρική-Νότια Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική, αλλά φθάνει μέχρι και την Κεντρική Ασία. Χρησιμοποιείται για τις φαρμακευτικές και καλλυντικές του ιδιότητες, ως μπαχαρικό, βότανο, βαφή, καρύκευμα, καυσόξυλα, χειροτεχνήματα και για την παρασκευή αλκοολούχων ποτών. Ωστόσο, η χρήση του είναι πιο συχνή στη ζαχαροπλαστική. Θα ήταν κρίμα να το χρησιμοποιείτε μόνο σε γλυκές συνταγές. Μπορείτε να το πασπαλίσετε σε σοταρισμένα λαχανικά ή κρεμώδεις σούπες, ρύζι και ειδικά σε πιάτα με καρότα ή κολοκύθα.

Οφέλη για την υγεία

Τα οφέλη προέρχονται από τις ευεργετικές ενώσεις που περιέχει οι οποίες περιλαμβάνουν:

  • Κουμαρίνες: ένα σύνολο αντιφλεγμονοδών ενώσεων με ένα ευρύ φάσμα ιδιοτήτων που ενισχύουν την υγεία και θεωρούνται ως η κύρια πηγή γεύσης του.
  • Ολεϊκό οξύ: περιέχει υψηλά επίπεδα ελαϊκού οξέος που ανήκει στην οικογένεια των λιπαρών ωμέγα-3.
  • Λινολεϊκό οξύ: ένα ακόμη από τα ωμέγα λιπαρά οξέα.

Οι κουμαρίνες στο μαχλέπι πιστεύεται ότι βοηθούν στην καταπολέμηση πολλών ασθενειών, όπως το άσθμα, οι καρκινικοί όγκοι, το Αλτσχάϊμερ, η οστεοπόρωση, η υπέρταση, ο διαβήτης και οι καρδιοπάθειες. Είναι επίσης ένα φυσικό αγγειοδιασταλτικό και στη Μέση Ανατολή συνταγογραφείται για ασθενείς με πέτρες στα νεφρά και την ουροδόχο κύστη.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
  • ΦΛΑΒΟΝΟΕΙΔΗ
Γλωσσαρι
Κατηγοριες: