Τσάι τσουκνίδας: η νέα τάση

Η τσουκνίδα είναι ένα αρκετά συνηθισμένο φυτό, το οποίο, όμως μπορεί να μας προσφέρει πολλά οφέλη. Πρόκειται για ένα θάμνο που έχει τη δυνατότητα να ψηλώσει έως ενάμιση μέτρο και τα άνθη του είναι σε κίτρινο και πράσινο χρώμα. Περιβάλλεται από λίγα φύλλα που περιέχουν «μυρμηκικό» οξύ. Αυτό το οξύ προκαλεί στους ανθρώπους φαγούρα όταν έρχονται σε επαφή με το συγκεκριμένο φυτό.

Πέμπτη, 3 Ιουνίου 2021

Η Τσουκνίδα (Επιστημονική ονομασία: Urtica dioica), παρά το γεγονός ότι θεωρείται από πολλούς ως ένα άγριο βότανο, έχει διακριθεί μέσα από την ιστορία ως τροφή και ως μια καλή πηγή φυτικών ινών, ως φάρμακο και ακόμη και ως υλικό για την κατασκευή υφασμάτων. (Αξίζει να σημειωθεί ότι οι στολές των Γερμανών στρατιωτών κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου έγιναν κατά 85% από ίνες τσουκνίδας.) Επιπρόσθετα στο Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Βρετανοί στρατιώτες χρησιμοποίησαν αρκετούς τόνους αυτού του φυτού ως καμουφλάζ, εξαιτίας της πράσινης απόχρωσής του.

Η τσουκνίδα είναι ένα φυτό πλούσιο σε βιταμίνες Α,  Β, C και E καθώς και σε μέταλλα όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο, το μαγνήσιο ή ο ψευδάργυρος. Έχει πολλαπλές ευεργετικές ιδιότητες για το σώμα μας, όπως αντιφλεγμονώδη, αναλγητική και αντιβακτηριδιακή δράση, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί ένα τέλειο διουρητικό, στυπτικό και καταπραϋντικό βότανο. Χάρη σε όλες αυτές τις ιδιότητες, έχει χρησιμοποιηθεί για θεραπευτικούς και ιατρικούς σκοπούς από τους αρχαίους χρόνους.

Ο Ιπποκράτης  χρησιμοποιούσε την τσουκνίδα σε περισσότερες από εξήντα συνταγές του. Στον κόσμο της ιατρικής, η τσουκνίδα έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της πνευμονίας, τους ρευματισμούς, την αντιμετώπιση των αλλεργιών και του άσθματος. 

Ο πιο κοινός και εύκολος τρόπος για να  επωφεληθείτε από τις θεραπευτικές ιδιότητες της τσουκνίδα είναι με τη μορφή του τσαγιού. To itrofi.gr σας συμβουλεύει πως να προετοιμάσετε έγχυμα τσουκνίδας: προσθέστε μία κουταλιά της σούπας φύλλα τσουκνίδας σε ένα φλιτζάνι με καυτό νερό, καλύψτε το κύπελλο και  αφήστε το για πέντε λεπτά. Στη συνέχεια, απολαύστε ένα τσάι που μπορεί να σας βοηθήσει στα εξής:

Βελτιώνει την σωστή λειτουργία των νεφρών

Η τσουκνίδα όταν λαμβάνεται ως έγχυση είναι  ένα φυσικό διουρητικό που επιτρέπει τη σωστή ροή του υγρού στα νεφρά και την ουροδόχο κύστη, εμποδίζοντας έτσι το σχηματισμό της πέτρας στα νεφρά. Το τσάι τσουκνίδας μπορεί να αποβάλλει τις τοξίνες από το ουροποιητικό σύστημα και να χρησιμεύσει ως θεραπεία για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

Ανακουφίζει από τον πόνο στις αρθρώσεις

Η Τσουκνίδα έχει χρησιμοποιηθεί από αρχαιοτάτων χρόνων για τη θεραπεία της αρθρίτιδας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Πανεπιστήμιο του Maryland Medical Center. Μελέτες υποστηρίζουν ότι η εξωτερική εφαρμογή της τσουκνίδας, αλλά και η λήψη της ως τσάι  μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τους πόνους στις αρθρώσεις. 

Ανακουφίζει από τα συμπτώματα των αλλεργιών

Το τσάι τσουκνίδας προλαμβάνει και θεραπεύει τις αλλεργίες που συμβαίνουν με την αλλαγή των εποχών και παρουσιάζουν συμπτώματα όπως ο κνησμός, η αλλεργική ρινίτιδα και το φτέρνισμα. Η τσουκνίδα βοηθά στη μείωση της ποσότητας της ισταμίνης την οποία παράγει ο οργανισμός  σε απόκριση στο αλλεργιογόνο, έτσι οι γιατροί συνταγογραφούν λυοφιλιωμένη τσουκνίδα να αποτρέψει την εκδήλωση του αλλεργικού συναχιού.

Βοηθά στην αντιμετώπιση των αρχικών συμπτωμάτων του προστάτη

Το Πανεπιστήμιο του Maryland Medical Center επισημαίνει ότι η τσουκνίδα χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη στην Ευρώπη. Εργαστηριακές μελέτες δείχνουν ότι η τσουκνίδα μπορεί να λειτουργήσει σαν τη φιναστερίδη (ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ΚΥΠ) στην επιβράδυνση του πολλαπλασιασμό των κυττάρων του προστάτη, αν και δεν μειώνει το μέγεθος του προστάτη αδένα. Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι για το πώς η τσουκνίδα μειώνει τα συμπτώματα της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη, οπότε απαιτείται περισσότερη έρευνα σε αυτόν τον τομέα.

Λειτουργεί ως τονωτικό για τον γυναικείο οργανισμό

Το τσάι τσουκνίδας  είναι πλούσιο σε σίδηρο και βοηθά στην καταπολέμηση της αναιμίας. Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να πίνουν τσάι τσουκνίδας για την πρόληψη της αιμορραγίας. Η τσουκνίδα λειτουργεί επίσης ως galactagogue, δηλαδή, μια ουσία που διεγείρει την παραγωγή γάλακτος στις θηλάζουσες μητέρες. Οι νεαρές γυναίκες μπορούν επίσης να πίνουν το τσάι τσουκνίδας για την πρόληψη των φουσκωμάτων και των κραμπών που συνοδεύουν την εμφάνιση της έμμηνου ρύσης. Επίσης, το τσάι τσουκνίδας, μειώνει τα ινομυώματα και ρυθμίζει την έμμηνο ρύση και προλαμβάνει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης στις γυναίκες με την επεξεργασία των οιστρογόνων.

Βοηθά την διαδικασία της πέψης

Πιείτε τσάι τσουκνίδας για να ανακουφιστείτε από τη δυσπεψία, τη ναυτία, τα υπερβολικά αέρια. Επίσης, αποτρέπει τη διάρροια σκοτώνοντας τα εντερικά σκουλήκια και  παράσιτα.

Όροι: 
  • ΕΓΧΥΜΑ
Γλωσσαρι
Κατηγοριες: