Απιγενίνη: η «θεραπεία» του μαϊντανού

Ερευνητές ανακάλυψαν πως η απιγενίνη που εμπεριέχεται στον μαϊντανό και σε άλλα φυτά, πυροδότησε τη δημιουργία εγκεφαλικών κυττάρων και βελτίωσε τις κυτταρικές συνδέσεις! Μπορεί ένα τόσο...ταπεινό μαγειρικό μυρωδικό όπως ο μαϊντανός ή το θυμάρι να βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου μας; 

Παρασκευή, 10 Αυγούστου 2018

Οι επιστήμονες είναι σχεδόν σίγουροι πως ορισμένα μυρωδικά μας χαρίζουν πολλά περισσότερα από γεύση…

Από βλαστοκύτταρα…νευρώνες!

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Advances in Regenerative Biology» από το πανεπιστήμιο του Ριο ντε Τζανέιρο και του Ινστιτούτου Έρευνας και Εκπαίδευσης D’Or, αποκάλυψε πως η απιγενίνη-που πέρα από τον μαϊντανό εμπεριέχεται και στο κόκκινο πιπέρι, το χαμομήλι και πολλά άλλα φυτά και βότανα-όταν προστέθηκε σε ανθρώπινα βλαστοκύτταρα μέσα στο εργαστήριο σε μόλις 25 ημέρες, τα μεταμόρφωσε σε νευρώνες-κάτι που δεν συνέβη με την απουσία απιγενίνης.

Η ιδιαίτερα σημαντική αυτή ανακάλυψη, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ενδεχομένως ανοίγει νέους δρόμους στη θεραπεία της σχιζοφρένειας, του Αλτσχάιμερ, της νόσου Πάρκινσον και άλλων νευρολογικών διαταραχών με τη βοήθεια της απιγενίνης. Καθώς η θεραπεία με οιστρογόνα ορισμένων από τις παραπάνω παθήσεις έχει συνδεθεί με τον κίνδυνο εμφάνισης όγκων, η απιγενίνη, όπως αναφέρουν οι μελετητές, θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτελέσει μια νέα μορφή θεραπείας χωρίς παρενέργειες.

Όροι: 
Κατηγοριες: