Όταν μια πόλη δίνει το όνομα της σε ένα φαγητό
Κι όμως, αυτά τα φαγητά μπορείς να τα εντοπίσεις στον χάρτη. Πολύ πίσω στον χρόνο, όταν δεν υπήρχαν supermarkets, τα τρόφιμα έπαιρναν συχνά το όνομά τους από την περιοχή που ευδοκιμούσαν ή παράγονταν.
Πιο συγκεκριμένα:
Βέλγικες βάφλες
Μπορείτε, επίσης, να τις βρείτε και ως βάφλες Βρυξελλών. Η βέλγικη βάφλα έχει ταπεινή καταγωγή όταν κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα εμφανίστηκε ως ένα μείγμα κριθαριού και βρώμης μαγειρεμένο σε ένα σκεύος που θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε «βαφλιέρα». Το σκεύος αυτό κατασκευάστηκε από δύο μεταλλικές πλάκες που συνδέονταν με μια άρθρωση καθώς και με ένα βραχίονα με ξύλινη λαβή . Παραδοσιακά πωλούνταν έξω από την Εκκλησία, στα διάφορα πανηγύρια και τις γιορτές. Η βέλγικη βάφλα έφτασε στην Αμερική το 1964 για την παγκόσμια έκθεση της Νέας Υόρκης από τον Maurice Vermersch (αξίζει να σημειωθεί ότι οι Αμερικανοί αναφέρονται σε αυτήν ως βέλγικη βάφλα, επειδή πολλοί στις Η.Π.Α. δεν ήξεραν που βρίσκονταν οι Βρυξέλλες). Οι βέλγικες βάφλες τρώγονται πασπαλισμένες με ζάχαρη.
Φτερούγες Buffalo
Το συγκεκριμένο φαγητό διαθέτει όχι μία, αλλά δύο ιστορίες προέλευσης. Η πρώτη εκδοχή θέλει τις φτερούγες Buffalo να σερβίρονται για πρώτη φορά στο Anchor Bar, ένα οικογενειακό εστιατόριο στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης το 1964. Λέγεται ότι είναι η εφεύρεση της Teressa Bellissimo, η οποία πρόσθεσε τη δική της ιδιαίτερη σάλτσα στις φτερούγες κοτόπουλου, όταν μετά από μία αποτυχημένη παραλαβή κοτόπουλου δεν είχε κάτι άλλο πέρα από φτερούγες για να σερβίρει τους πεινασμένους πελάτες . Η δεύτερη εκδοχή θέλει τον γιο της Teressa Bellissimο, Dominic να έχει ζητήσει ένα ιδιαίτερο φαγητό από τη μητέρα του για να δειπνίσει με τους φίλους του και η Teressa του ετοίμασε φτερούγες κοτόπουλου με μία ιδιαίτερη σάλτσα πάνω.
Γαλλικό τοστ
Η αλήθεια για το γαλλικό τοστ είναι ότι πραγματικά υπήρχε πολύ πριν η Γαλλία συσταθεί ως χώρα – με την έννοια ότι το μπαγιάτικο ψωμί χρησιμοποιήθηκε σε διάφορες εκδοχές σε όλη την Ευρώπη κατά τον Μεσαίωνα (κάποιοι υποστηρίζουν ότι ήταν γνωστό από την περίοδο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας). Η κεντρική ιδέα προερχόταν από το γεγονός ότι το φαγητό δεν ήταν σε αφθονία και οι φτωχοί αγρότες έπρεπε να αξιοποιήσουν κάθε θραύσμα του για να θρέψουν τις οικογένειές τους. Με αυτό τον τρόπο προέκυψε το γαλλικό τοστ.
Κοτόπουλο Κιέβου
Αν και αυτό το πιάτο είναι πολύ γνωστό στην ρωσική κουζίνα και αποτελεί το εθνικό πιάτο της Ουκρανίας (εξ ου και η ονομασία του) έλκει τις ρίζες στην πραγματικότητα από τη Γαλλία. Κατά τις αρχές του 1900 το γαλλικό φαγητό ήταν τόσο δημοφιλές σε ολόκληρη τη Ρωσία και για το λόγο αυτό η τσαρίνα Ελισάβετ Πετρόβνα έστειλε δεκάδες από τους καλύτερους σεφ της στη Γαλλία για να το μελετήσουν. Ένα από τα πιάτα που έφεραν πίσω οι σεφ για να το προσαρμόσουν στη ρώσικη κουζίνα ήταν οι cotelettes de volaille. Επρόκειτο για ένα πιάτο κοτόπουλο με βότανα και βούτυρο, εξαιρετικά παρόμοιο με το κοτόπουλο Κιέβου που γνωρίζουμε σήμερα.
Απολαύστε το φαγητό σας και ταξιδέψτε στη χώρα προέλευσής του…