Μπορεί η κινόα να θρέψει τον κόσμο και να συμβάλλει στη μείωση της παγκόσμιας πείνας;

Με τη χαρτογράφηση της ακολουθίας του γονιδιώματος και την ταυτοποίηση ενός γονιδίου που θα μπορούσε με τους κατάλληλους χειρισμούς να πολλαπλασιάσει την παραγωγή, μια ομάδα επιστημόνων θεωρούν ότι έχουν ξεκλειδώσει τις δυνατότητες της σύγχρονης υπερτροφής, της κινόα,  να βοηθήσει στη λύση της έλλειψης τροφής στον κόσμο.

Τετάρτη, 31 Μαΐου 2017

Η κινόα, ο καρπός-θαύμα που είναι γνωστός κυρίως έξω από την πατρίδα του στους λάτρεις της υγιεινής διατροφής στην Αμερική και την Ευρώπη, είναι εξαιρετικά θρεπτική, δεν περιέχει γλουτένη ενώ προσφέρει πολλά απαραίτητα αμινοξέα, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, σύμφωνα με τους ειδικούς. Επίσης, έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, ένα μέτρο για το πόσο γρήγορα τα τρόφιμα αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα – κάτι που απασχολεί κυρίως τους διαβητικούς. Ο καρπός της κονόα ευδοκιμεί σε οποιοδήποτε υψόμετρο έως τα 4.000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε συνθήκες δύσκολες για τα περισσότερα διατροφικά φυτά.Ενώ είναι μια ανθεκτική στην ξηρασία καλλιέργεια που μπορεί να αναπτυχθεί σε περιθωριακές εκτάσεις, οι σπόροι της χρειάζονται αρκετό νερό για να γλυκάνουν και να μπορούν να καταναλωθούν. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους, παρά το γεγονός ότι είναι μια διατροφική υπερτροφή, μέχρι τώρα δεν είχε θεωρηθεί ότι μπορούσε να συμβάλλει στο διατροφικό πρόβλημα του ολοένα αυξανόμενου πληθυσμού της γης. 

Τα πουλιά αποφεύγουν τα χωράφια της κινόα επειδή η γεύση των σπόρων της είναι πολύ άσχημη.  Αυτό συμβαίνει επειδή χημικές ουσίες που ονομάζονται σαπωνίνες και καλύπτουν τους σπόρους, τους προσδίδουν μια πικρή γεύση. Μετά τη συγκομιδή, η κινόα πρέπει να θερμανθεί ώστε να σπάσει αυτή η επικάλυψη των σπόρων και κατόπιν να πλυθεί επανειλημμένα, μια διαδικασία που ενδεχομένως να απορροφά και ορισμένα από τα θρεπτικά συστατικά της. Ωστόσο, τώρα για πρώτη φορά, οι επιστήμονες έχουν την αλληλουχία ολόκληρου του γονιδιώματός της και ως εκ τούτου, ανακάλυψαν τα γονίδια που φαίνεται να οδηγούν στην παραγωγή των σαπωνινών. Αυτό σημαίνει ότι οι έχουν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν τρόπους αναπαραγωγής που θα χειραγωγήσουν τον έλεγχο της παραγωγής σαπωνίνης για την τελική ανάπτυξη της κινόα με λιγότερες ενώσεις που δίνουν αυτή την πικρή γεύση.  H Dr. Ute Roessner καθηγήτρια στο Metabolomics Australia και στη Σχολή Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, ήταν μέλος της διεθνούς ομάδας, με επικεφαλής τον καθηγητή Mark Tester από το Πανεπιστήμιο KAUST στη Σαουδική Αραβία, που ανέλυσε την αλληλουχία της κινόα. Τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύονται στο Nature, θα επιτρέψουν στους επιστήμονες να εντοπίσουν γονίδια που μπορούν να στοχευθούν μέσω της παραδοσιακής αναπαραγωγής για βελτιωμένη ανάπτυξη και ποιότητα. Ο στόχος τους δεν είναι μόνο να κάνουν πιο γλυκιά την κινόα αλλά θέλουν παράλληλα να μάθουν να ελέγχουν το μέγεθός της ώστε να παράγονται πιο κοντά φυτά, με πιο σταθερό και ανθεκτικό στέλεχος που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν μεγαλύτερες κεφαλές σπόρων και να αναπτυχθούν πιο κοντά το ένα στο άλλο σε μεγάλα χωράφια, αυξάνοντας έτσι την παραγωγικότητα.

Όροι: 
Κατηγοριες: