Τα συμπληρώματα βιταμίνης Α μπορεί να βλάψουν την υγεία των οστών
Η υπερβολική κατανάλωση βιταμίνης Α μπορεί να μειώσει την πυκνότητα των οστών, οδηγώντας σε κατάγματα, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.
Τα συμπληρώματα των βιταμινών και των ανόργανων συστατικών είναι κάτι πολύ χρήσιμο για τον ανθρώπινο οργανισμό. Συχνά όμως, ακόμη και κάτι γενικά πολύ καλό μπορεί να αναιρέσει τα οφέλη για την υγεία και μάλιστα να δημιουργήσει κινδύνους γι’ αυτήν. Η βιταμίνη Α είναι μια βασική βιταμίνη, αναγκαία για πολλές σημαντικές λειτουργίες που εμπλέκονται στη ρύθμιση της ανάπτυξης του ανθρώπινου οργανισμού αλλά και της υγείας του δέρματος, της όρασης, της ανοσίας, της αναπαραγωγής, όπως και της αντοχής των οστών. Σημάδια ανεπάρκειάς της περιλαμβάνουν περιορισμένη όραση τη νύχτα, ξηρό, φολιδωτό δέρμα γύρω από τα μάτια, άγρια μαλλιά και αναπνευστικές λοιμώξεις.
Κανονικά, προσλαμβάνουμε βιταμίνη Α από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε, όπως από τα καρότα, τις γλυκοπατάτες, το συκώτι, το σολομό και από διάφορα γαλακτοκομικά προϊόντα. Έχοντας μια ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή μας διασφαλίζει ότι παίρνουμε την αναγκαία βιταμίνη Α. Τα επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης που χρειάζεται κάποιος εξαρτώνται από την ηλικία καθώς και από άλλους παράγοντες. Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) αναφέρουν ότι η ιδανική ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης Α είναι 900 mcg για τους άνδρες και 700 mcg για τις γυναίκες ηλικίας 19-50 ετών. Παρά το γεγονός ότι μπορούμε να αντλήσουμε αρκετή ποσότητα από τα τρόφιμα, ορισμένα άτομα επιλέγουν να αυξήσουν τα επίπεδα βιταμίνης Α με τη λήψη συμπληρωμάτων. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερφόρτωση του οργανισμού με αυτό το θρεπτικό συστατικό, πράγμα που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο του ατόμου να βιώσει κατάγματα των οστών.
Αυτό ήταν το κύριο εύρημα των ερευνητών της Ακαδημίας Sahlgrenska στο Πανεπιστήμιο του Gothenburg στη Σουηδία σε μια πρόσφατη μελέτη. Τα αποτελέσματα της έρευνας που αναφέρονται στο περιοδικό Journal of Endocrinology, δείχνουν ότι η λήψη υπερβολικής ποσότητας βιταμίνης Α μπορεί να «λεπτύνει» τα οστά με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να σπάσουν εύκολα.
Η επίδραση της υπερβολικής βιταμίνης Α
Οι ερευνητές διεξήγαγαν τη μελέτη σε ποντίκια σε συνέχεια μιας προηγούμενης που επίσης εξέτασε την επίδραση της υπερκατανάλωσης της βιταμίνης Α στην υγεία των οστών. Τα προηγούμενα επιστημονικά πειράματα σε ποντίκια έχουν εστιάσει στις επιδράσεις της βραχυπρόθεσμης υπερδοσολογίας της βιταμίνης Α. Οι μελέτες διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που έλαβαν το ισοδύναμο 13-142 φορών της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης Α για τους ανθρώπους είχαν μειωμένη υγεία των οστών και αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων μετά από μόλις μια ή δύο εβδομάδες. Αυτή τη φορά, όμως, η ομάδα ήθελε να δοκιμάσει την υπερβολική πρόσληψη της βιταμίνης Α σε συνθήκες που μοιάζουν περισσότερο με εκείνες στις οποίες ένα άτομο μπορεί να εκτεθεί όταν παίρνει συμπληρώματα για μεγάλες χρονικές περιόδους.
Έτσι, ο Δρ. Ulf Lerner και η ομάδα του χορήγησαν στα ποντίκια χαμηλότερες δόσεις βιταμίνης Α - που ισοδυναμούν με 4,5-13 φορές την συνιστώμενη ημερήσια δόση για τον άνθρωπο - για μια, τέσσερις ή δέκα εβδομάδες. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι μετά από μόλις οκτώ ημέρες συμπληρωματικής αγωγής, το πάχος των οστών των ποντικών άρχισε να μειώνεται. Μετά από δέκα εβδομάδες, έγιναν όλο και πιο εύθραυστα και επιρρεπή σε σπασίματα. «Προηγούμενες μελέτες σε τρωκτικά έδειξαν ότι η βιταμίνη Α μειώνει το πάχος των οστών αλλά οι μελέτες αυτές πραγματοποιήθηκαν με πολύ υψηλές δόσεις βιταμίνης Α σε σύντομο χρονικό διάστημα», εξηγεί ο Δρ Lerner. "Στη μελέτη μας, προσθέτει, έχουμε δείξει ότι πολύ χαμηλότερες συγκεντρώσεις βιταμίνης Α, πιο σχετικές με τον άνθρωπο, εξακολουθούν να μειώνουν το πάχος και τη δύναμη των οστών των τρωκτικών".
Στο μέλλον, ο Δρ Lerner και η ομάδα θα ήθελαν να δουν αν η υπερκατανάλωση της βιταμίνης Α μπορεί επίσης να επηρεάσει την ανάπτυξη των οστών που σχετίζεται με την άσκηση, καθώς και τα αποτελέσματα της υπερδοσολογίας σε πιο ηλικιωμένα ποντίκια, ελπίζοντας να προσομοιώσουν την επίδραση στη γήρανση του ανθρώπου. "Η υπερκατανάλωση βιταμίνης Α μπορεί να αποβεί ένα αυξανόμενο πρόβλημα, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν τώρα συμπληρώματα βιταμινών", προειδοποιεί ο Δρ Lerner.
Φωτεινή Πουρνάρα