Η Αργινίνη και τα οφέλη της στην υγεία
Είναι ένα από τα αμινοξέα που χρησιμοποιεί ο οργανισμός για την σύνθεση πρωτεϊνών, κύριο συστατικό της αλόης, και γνωστή σαν θαυματουργό μόριο. Παράλληλα εμπλέκεται σε πολλές άλλες σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού. Ο λόγος για την L-Αργινίνη.
Ανήκει στα λεγόμενα πρωτεϊνικά αμινοξέα, αυτά που χρησιμοποιούνται για να παρασκευάσουν πρωτεΐνες για κάθε ζωντανό οργανισμό. Είναι απαραίτητη για την σύνθεση της κρεατίνης, ουσίας απαραίτητης για την ενέργεια του οργανισμού, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί άμεσο πρόδρομο του νιτρικού οξέος, της ουρίας, της κιτρουλίνης, της αγματίνης και της ορνιθίνης, αμινοξέων απαραίτητων στον οργανισμό για τον μεταβολισμό των πρωτεϊνών, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και την προστασία του ήπατος. Μετατρέπεται σε νιτρικό οξείδιο, ένα βιοχημικό μόριο, που είναι υπεύθυνο για την ηρεμία των αιμοφόρων αγγείων και την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.
Η αργινίνη είναι όμως απαραίτητη και για την κυτταρική διαίρεση, την επούλωση των πληγών, την απομάκρυνση της αμμωνίας από το σώμα, την ανοσολογική λειτουργία και την απελευθέρωση των ορμονών. Τα οφέλη που αποδίδονται στην ύπαρξη της L-αργινίνης είναι πάρα πολλά:
- Αποτελεί πρόδρομο για τη σύνθεση του μονοξειδίου του αζώτου (ΝΟ).
- Διεγείρει την απελευθέρωση της αυξητικής ορμόνης.
- Βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.
- Μειώνει το χρόνο επούλωσης των τραυματισμών (ιδίως των οστών).
- Επισπεύδει το χρόνο επιδιόρθωσης των κατεστραμμένων ιστών.
- Μειώνει τον κίνδυνο της καρδιακής νόσου.
- Αυξάνει τη μυϊκή μάζα.
- Μειώνει τον λιπώδη ιστό του σώματος.
- Συμβάλλει στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη.
- Βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
- Συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ανδρικής υπογονιμότητας βελτιώνοντας την παραγωγή και την κινητικότητα του σπέρματος.
- Αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένων των γεννητικών οργάνων, βοηθώντας στην επίτευξη ικανοποιητικής στύσης.
Στους ενήλικες η L-Αργινίνη είναι ένα μη απαραίτητο αμινοξύ, πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα μπορεί να το συνθέσει και συνεπώς να δημιουργήσει το δικό του απόθεμα.
Το παιδικό σώμα όμως δεν μπορεί να παράγει αρκετή ποσότητα και να καλύψει τις απαιτήσεις της ανάπτυξής του, γι’ αυτό και χρειάζεται αυξημένη πρόσληψη από την τροφή. Καλές διατροφικές πηγές της αργινίνης είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το βοδινό κρέας, το χοιρινό κρέας, τα πουλερικά, τα άγρια θηράματα, τα θαλασσινά, το φύτρο του σιταριού και το αλεύρι, το πλιγούρι βρώμης, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα ρεβίθια, και η σόγια.