Το σπανάκι και οι θεραπευτικές του ιδιότητες για την αντιμετώπιση της ωχράς κηλίδας
Οι επιστημονικές μελέτες απέδειξαν ότι τα αντιοξειδωτικά καροτενοειδή λουτεϊνη και ζεαξανθίνη που περιέχονται στο σπανάκι, μπορούν να επιβραδύνουν την εξέλιξη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, της χρόνιας οφθαλμικής νόσου και μιας από τις κύριες αιτίες σοβαρής απώλειας όρασης σε ανθρώπους ηλικίας 60 ετών και άνω.
Η κακή διατροφή, η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και το κάπνισμα πλήττουν την όραση, ανοίγοντας το δρόμο σε μία από τις πιο επίφοβες ασθένειες των ματιών που κατά κανόνα εκδηλώνεται μετά την ηλικία των 55 ετών. Η ασθένεια αυτή είναι η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας που βρίσκεται στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού και η οποία προκαλεί βαθμιαία, μη αναστρέψιμη απώλεια της κεντρικής όρασης, με επακόλουθο οι πάσχοντες να βλέπουν ολοένα λιγότερο τις λεπτομέρειες απ’ ό,τι υπάρχει μπροστά τους. Τα κυριότερα συμπτώματα της εκφύλισης αυτής είναι ότι οι ευθείες γραμμές φαίνονται κυματιστές, μερικά γράμματα λείπουν κατά την ανάγνωση, μειώνεται η ικανότητα διάκρισης των χρωμάτων και δυσκολεύεται η όραση στο ημίφως και το σκοτάδι.
Διαβάστε:
Ο πιο υγιεινός τρόπος να φάτε σπανάκι
Πώς όμως η διατροφή συνδέεται με την ωχρά κηλίδα; Κάθε κύτταρο του οργανισμού, ακόμα και τα κύτταρα του ματιού, θρέφονται με τα συστατικά των τροφών. Πιο συγκεκριμένα στην περίπτωση της ωχράς κηλίδας,η νόσος φαίνεται πως προκαλείται από εξάντληση των αποθεμάτων της χρωστικής που βρίσκεται στην συγκεκριμένη περιοχή του οφθαλμού. Υπό κανονικές συνθήκες ο ρόλος της χρωστικής αυτής είναι να απορροφά την επικίνδυνη UV ηλιακή ακτινοβολία, αλλά και να προστατεύει τα μάτια από τις ελεύθερες ρίζες που καταστρέφουν τα κύτταρα, μέσω μίας διαδικασίας που είναι γνωστή ως οξείδωση.
Συμπερασματικά λοιπόν, οποιαδήποτε τροφή μπορεί να προσφέρει αντιοξειδωτική προστασία στα μάτια ή μπορεί να ενισχύσει τη χρωστική τους έχει θέση σε μία διατροφή για την προστασία των ματιών. Τα βασικότερα συστατικά των τροφών που φαίνεται να προσφέρουν οφέλη για την πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση αυτής της ασθένειας, είναι τα φυτοθρεπτικά αντιοξειδωτικά λουτεΐνη & ζεαξανθίνη. Φαίνεται πως απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία πριν καν φτάσει στους φωτο- υποδοχείς του ματιού. Επιπλέον εμφανίζουν, ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Τα καροτενοειδή αυτά απορροφώνται στο αίμα και εναποτίθενται κατά προτίμηση στους ιστούς του οφθαλμού, όπου προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες και απορροφούν τις επιβλαβείς μπλε ακτίνες φωτός. Η ζεαξανθίνη παράγεται από την μετατροπή της λουτεΐνης.
Μελέτες έχουν δείξει πως τα τμήματα της ωχράς κηλίδας με την υψηλότερη συγκέντρωση της ζεαξανθίνης είναι τα τελευταία που εκφυλίζονται. Τα επίπεδα της ζεαξανθίνης μειώνονται με την ηλικία. Ανάμεσα στις τροφές-ασπίδα που περιέχουν αυτά τα συστατικά κατά της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας είναι το σπανάκι. Σύμφωνα με τη βάση διατροφικών δεδομένων του Αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας (USDA), ένα φλιτζάνι ωμό σπανάκι περιέχει 13,3 χιλιοστόγραμμα λουτεΐνη. Το σπανάκι περιέχει επίσης 5,9 χιλιοστόγραμμα ζεαξανθίνη και μέχρι 1,6 χιλιοστόγραμμα λουτεΐνη και ζεαξανθίνη μαζί. Σε μελέτη που έγινε, τα άτομα με την υψηλότερη κατανάλωση σπανακιού είχαν μια μείωση σχεδόν κατά 90% στον κίνδυνο ανάπτυξης εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.