Σχετικα Αφιερωματα

Λίγο κρασί, λίγα φρούτα και μούρα βοηθούν στο αδυνάτισμα

Πολλές μελέτες στο παρελθόν έχουν συνδέσει την μέτρια κατανάλωση κρασιού με την καλή καρδιαγγειακή υγεία. Επανεξέταση των δεδομένων από αυτές τις μελέτες δίνει ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία για την σύνδεση της καλής σιλουέτας με τις πολυφαινολικές ενώσεις που βρίσκονται στο κρασί και στα φρούτα και τα λαχανικά.

 

Παρασκευή, 10 Αυγούστου 2018

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Harvard T.H. Chan School of Public Health και δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal, εξέτασε τα δεδομένα παλιότερων μελετών ευρείας κλίμακος, στις οποίες συμμετείχαν 124.000 άνδρες και γυναίκες. Η ανάλυση που διεξήχθη από τους ερευνητές, μελέτησε τις διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων για να διαπιστώσει αν τα τρόφιμα πλούσια σε φλαβονοειδή είχαν οποιεσδήποτε επιπτώσεις στη διαχείριση του σωματικού βάρους. Τα φλαβονοειδή είναι ενώσεις που προκύπτουν φυσικά και βρίσκονται σε συγκεκριμένα φρούτα και λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των σταφυλιών, βατόμουρων, μήλων, αχλαδιών και δαμάσκηνων. 

Οι παλιότερες έρευνες που αφορούσαν την επίδραση των φλαβονοειδών στην απώλεια βάρους, είχαν επικεντρωθεί σε ένα μικρό υποσύνολο φλαβονοειδών, της φλαβαν-3-όλης, η οποία βρίσκεται σε υψηλές συγκεντρώσεις στο πράσινο τσάι. Αυτή η μεγάλη έρευνα επικεντρώθηκε σε διάφορες υποκατηγορίες των φλαβονοειδών και διαπίστωσε ότι οι περισσότερες είχαν θετική επίδραση στη μακροπρόθεσμη υγεία των συμμετεχόντων. Την μελέτη απασχόλησαν επτά συγκεκριμένες υποκατηγορίες των φλαβονοειδών.

Το κρασί και ειδικά το κόκκινο κρασί, είναι υψηλό σε φυτικά φλαβονοειδή. Τα κύρια φλαβονοειδή που καταναλώθηκαν από τους συμμετέχοντες ήταν οι ανθοκυανίνες, οι οποίες προήλθαν από βατόμουρα και φράουλες, οι φλαβαν-3-όλες που προήλθαν από την μπύρα, το τσάι και τα μήλα, και οι φλαβόνες από τα πορτοκάλια, τα κρεμμύδια, το τσάι, την μπύρα και το κρασί. Οι ερευνητές παρατήρησαν μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ μιας διατροφής που είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και ποτά με ισχυρή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή, και σε συμμετέχοντες που ήταν πιο υγιείς συνολικά και λιγότερο υπέρβαροι. Οι περισσότερες θετικές διατροφικές αλλαγές συσχετίστηκαν με την μικρή και σταδιακή κατανάλωση φλαβονοειδών. Όμως, σύμφωνα με τους ερευνητές, μία μόνο μερίδα την ημέρα πολλών φρούτων μπορεί συχνά να αυξήσει την επίδραση στην απώλεια βάρους. 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας ακόμα και το να χάσει κανείς μικρή ποσότητα βάρους μπορεί να βελτιώσει την υγεία. Η απώλεια μόλις 5 έως 10 κιλών συνδέεται με μια μείωση στην πίεση του αίματος και η μείωση του δείκτη μάζας σώματος από 1-3 kg / m2 συνδέεται με ένα 2 έως 13 % χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων. Ομοίως, εμποδίζοντας ακόμα και μια μικρή αύξηση του σωματικού βάρους θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη δημόσια υγεία. Η αύξηση του βάρους κατά 4 κιλά ή περισσότερο μεταξύ των ηλικιών 40 έως 60 αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κατά 40 – 70% και μια μετα-ανάλυση από 221 μελέτες διαπίστωσε 24 - 59 % αυξημένο κίνδυνο για εκδήλωση πολλών μορφών καρκίνου.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι το ενδιαφέρον δεν ήταν τόσο πολύ η αιτία και το αποτέλεσμα της κατανάλωσης φλαβονοειδών αλλά ο συσχετισμός μεταξύ μιας διατροφής πλούσιας σε φλαβονοειδή και σε υγιείς συμμετέχοντες. Ωστόσο, για να αποδειχθεί πραγματικά πως κάποια συγκεκριμένα φλαβονοειδή μπορούν να επηρεάσουν την υγεία ενός ατόμου, θα πρέπει να γίνει μια πιο συγκεντρωμένη έρευνα.

Όροι: 
  • ΦΛΑΒΟΝΟΕΙΔΗ
Γλωσσαρι
Κατηγοριες: