Πλήττεται ο αμπελοοινικός τομέας στην Ελλάδα μετά την επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο κρασί
Την άμεση κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί ζητούν, για άλλη μια φορά, οι φορείς του κλάδου, χαρακτηρίζοντας το μέτρο όχι μόνο ως αναποτελεσματικό αλλά και ολέθριο καθώς, όπως δηλώνουν, εκτόξευσε την παραοικονομία, έβαλε βόμβα στα θεμέλια της λειτουργίας και της βιωσιμότητας των μικρών οινοποιείων, χωρίς να αποφέρει τα αναμενόμενα έσοδα στο δημόσιο ταμείο.
Σε σχετική ανακοίνωση του προέδρου της ΕΔΟΑΟ (Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου) κ. Γ. Βογιατζή σε κοινή συνέντευξη τύπου με τους προέδρους του ΣΕΟ (Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου) κ. Γ. Σκούρα και της ΚΕΟΣΟΕ (Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων) κ. Χρ. Μάρκου τον περασμένο μήνα, τονίζεται η αναγκαιότητα άμεσης κατάργησης του καταστροφικού, όπως χαρακτηρίζεται, ΕΦΚ στο κρασί η οποία έχει απορρυθμίσει σε σημαντικό βαθμό τον κλάδο. Η κατάργηση θεωρείται μονόδρομος για να επανέλθει η οινική αγορά στη νομιμότητα και να συνεχίσει τις προσπάθειες για ένα καλύτερο μέλλον. O κ. Γ. Σκούρας επισήμανε ότι η εφαρμογή του μέτρου δημιουργεί σοβαρά προβλήματα με κυριότερο την έκρηξη της παράνομης διακίνησης και εμπορίας οίνου. Όπως υπογράμμισε, τουλάχιστον μέχρι την κατάργηση του μέτρου, επιβάλλεται η αύξηση των ελέγχων στην αγορά για να προστατευτεί η νομιμότητα του κλάδου. Η 11μηνη εφαρμογή του ΕΦΚ στο κρασί απέφερε ελάχιστο κέρδος για το δημόσιο ενώ ζημίωσε σημαντικά την οινοποιία στο σύνολό της, χωρίς να μπορεί να εξηγηθεί η εμμονή της Κυβέρνησης στο μέτρο αυτό παρά την προφανή αναποτελεσματικότητά του.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρoυσιάστηκαν στην διάρκεια της συνέντευξης, το 65% του οίνου διακινείται παράνομα. Μόνον στο 35% επιβάλλεται ΕΦΚ, «τιμωρώντας» με αυτό τον τρόπο τα νόμιμα οινοποιεία, βάζοντας σε κίνδυνο τους καταναλωτές και φυσικά επιβαρύνοντας το δημόσιο όχι μόνο από τον διαφεύγοντα ΕΦΚ αλλά και από ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθούν οι μη επαρκείς κρατικοί έλεγχοι αλλά και η έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των συναρμόδιων Υπουργείων. «Από τον Ιανουάριο του 2016 που επιβλήθηκε ο ΕΦΚ έως σήμερα, οργανώθηκε πλήρως το λαθρεμπόριο στον τομέα του κρασιού. Υπήρχε και πριν αλλά τώρα μπήκαν στο “παιχνίδι” και μεγάλοι παίκτες. Χτίστηκαν δεξαμενές κρασιού κάτω από τη γη για να μη φαίνονται στον έλεγχο και οι επιτήδειοι αλωνίζουν στην ύπαιθρο και μαζεύουν κρασοστάφυλα. Την εποχή του τρύγου περιφέρονταν στους αμπελώνες και έλεγαν στους παραγωγούς: “Δώσε μου τα σταφύλια χωρίς παραστατικά και θα σε πληρώσω τώρα με μετρητά. Γλιτώνεις ΦΠΑ, γλιτώνεις και τον φόρο εισοδήματος» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σκούρας, πρόεδρος του ΣΕΟ και οινοπαραγωγός στη Νεμέα. Από την πλευρά τους οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες δηλώνουν ότι είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί και να φορολογηθεί το παράνομο κρασί καθώς το υπάρχον προσωπικό αλλά και τα διαθέσιμα στοιχεία δεν επαρκούν. Τη θέση αυτή αντικρούει ο κ. Δ. Γραμματικός γεωπόνος στο τμήμα Αμπέλου και Ελαίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ο οποίος δήλωσε ότι : «Από τους 111.000 αμπελουργούς της χώρας, μόνο 26.000 εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους και καταθέτουν κάθε χρόνο δήλωση συγκομιδής την εποχή του τρύγου, όπως επιβάλλει η κοινοτική και η ελληνική νομοθεσία. Αρα αυτοί που φοροδιαφεύγουν έχουν ονοματεπώνυμο. Έχουμε πολλές φορές ενημερώσει τη διεύθυνση Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ότι μπορούμε να τους παρέχουμε στοιχεία για τους αμπελουργούς που δεν κάνουν δηλώσεις συγκομιδής και άρα είναι πολύ πιθανό να διαθέτουν παράνομα ό,τι παράγουν. Αλλά κανείς δεν έχει δείξει ενδιαφέρον».