Το κόκκινο κρασι προστατεύει την καρδιά
Όλοι ξέρουμε ότι ένα ποτήρι κόκκινο κρασί καλό στην καρδιά μας αλλά μία νέα έρευνα ρίχνει φως στο μηχανισμό με τον οποίο συμβαίνει αυτό.
Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “mbio”, αναφέρει ότι το κρασί περιέχει ένα συστατικό που ονομάζεται ρεσβερατρόλη και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου αλλάζοντας την μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου.
Η μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου ήταν ένα πολύ δημοφιλές ερευνητικό πεδίο καθώς ολοένα και περισσότερα δεδομένα συνηγορούσαν στο γεγονός ότι το έντερο παίζει ρόλο σε διάφορες ασθένειες. Τα τελευταία δεδομένα αναφέρουν ότι έχει ρόλο και στην ανάπτυξη της αθηροσκλήρωσης.
Η αθηροσκλήρωση τυπικά συναντάται όταν οι αθηρωματικές πλάκες συσσωρεύονται στις αρτηρίες και μπορεί να επηρεάσει την κυκλοφορία του αίματος σε διάφορα σημεία όπως τα άκρα, η λεκάνη, τα νεφρά, η καρδιά και αλλού.
O ερευνητής Man-tian Mi, PhD, από το Ερευνητικό Κέντρο Διατροφής και Ασφάλειας Τροφίμων, στο Chongqing της Κίνας, αναφέρει ότι η ρεσβερατρόλη μειώνει τα επίπεδα του οξειδίου της τριμεθυλαμίνης που έχει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της αθηροσκλήρωσης.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας, βρέθηκε ότι οι ρεσβερατρόλη μεταβάλλει την αναλογία συγκεκριμένων βακτηρίων, μειώνοντας την ανάπτυξη του γένους Prevotella και παράλληλα αυξάνει τα επίπεδα των βακτηρίων Bacteroides, Lactobacillus, Βifidobacterium, and Akkermansia.
Ο Μi υποστηρίζει ότι τα αποτελέσματα ρίχνουν φως στους μηχανισμούς που ευθύνονται για την προστατευτική δράση της ρεσβερατρόλης και ενισχύουν την άποψη ότι τα βακτήρια του εντέρου μπορούν να γίνουν στόχος για περαιτέρω φαρμακολογικές και διατροφικές παρεμβάσεις ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων.
Σύμφωνα με τον ερευνητή, μία φυσική πολυφαινόλη χωρίς παρενέργειες θα μπορούσε κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νόσων.
Η ομάδα σκοπεύει να συνεχίσει τις μελέτες της στο ρόλο της ρεσβερατρόλης με σκοπό την περαιτέρω διαλεύκανση του μηχανισμού αυτού.