Νερά με φυσαλίδες: σε τι διαφέρουν;

Αν δεν είστε μπάρμαν ή λάτρης των ποτών, η κατανόηση των διαφορετικών τύπων αεριούχου νερού και οι καλύτερες χρήσεις τους μάλλον θα σας προκαλούν σύγχυση. Ιδιαίτερα όταν οι όροι που χρησιμοποιούνται είναι πολλοί όπως π.χ. «club soda», «σόδα», «ανθρακούχο νερό», «seltzer» ή «tonic». Εσείς είστε σίγουροι ότι γνωρίζετε τις διαφορές του νερού με φυσαλίδες;

Τρίτη, 24 Απριλίου 2018

Αυτό που οι Ευρωπαίοι ονομάζουν αφρώδες ή ανθρακούχο νερό, οι Yankees στην Αμερική το λένε seltzer και όλοι οι υπόλοιποι club soda. Υπάρχει επίσης και το tonic water που ίσως μπερδεύει ακόμη περισσότερο τα πράγματα και κάνει την επιλογή δυσκολότερη. 

Τι κάνει το νερό αφρώδες;

Ενώ η ενανθράκωση μπορεί να συμβαίνει φυσικά στο μεταλλικό νερό ορισμένων ιαματικών πηγών, όλα τα άλλα ανθρακούχα νερά γίνονται αναβράζοντα, δηλαδή με φυσαλίδες, όταν υποβάλλονται σε πίεση με αέριο διοξείδιο του άνθρακα. Ωστόσο, αυτό που κάνει τους διαφορετικούς τύπους ανθρακούχου νερού να διαφέρουν μεταξύ τους, είναι το τι άλλα συστατικά υπάρχουν στο νερό που περιέχεται στη φιάλη. Η διαδικασία ανθρακώσεως δίνει στο νερό ένα ελαφρώς όξινο pH.

Νερό Seltzer

Πρόκειται για απλά καθαρό νερό που έχει γίνει τεχνητά ανθρακούχο. Δεν περιέχει άλατα νατρίου ή άλλα συστατικά και πήρε το όνομά του από τη γερμανική πόλη Selters, η οποία ήταν γνωστή για τις φυσικές πηγές της. Το νερό Seltzer χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ως μια φθηνή εναλλακτική λύση στο αφρώδες μεταλλικό νερό και εξακολουθεί και σήμερα να αποτελεί μια οικονομική επιλογή.

Club Soda

Tεχνητά ανθρακούχο νερό στο οποίο έχουν προστεθεί άλατα νατρίου και / ή άλατα καλίου. Σε αυτά μπορεί να περιλαμβάνονται επιτραπέζιο αλάτι και όξινο ανθρακικό νάτριο (μαγειρική σόδα). Αυτές οι αλκαλικές ουσίες προστίθενται στο ανθρακούχο νερό για να εξουδετερωθεί η οξύτητά του και να μιμηθούν τις γεύσεις του φυσικού μεταλλικού νερού. Η σόδα είναι γενικά ένας διφορούμενος όρος. Έτσι ονομάστηκε το πρώτο εμπορικά διαθέσιμο τεχνητά ανθρακούχο νερό στα τέλη του 18ου αιώνα. Το νερό Seltzer και η club soda είναι πολύ παρόμοια, με μια αξιοσημείωτη διαφορά μεταξύ τους: σε αντίθεση με το Seltzer, συστατικά που μοιάζουν με τα φυσικά ορυκτά προστίθενται στη club soda για να ενισχύσουν τη γεύση, όπως το δισανθρακικό και το θειικό κάλιο. 

Ανθρακούχο μεταλλικό νερό

Το μεταλλικό νερό είναι ένας γενικότερος όρος «ομπρέλα» που μπορεί να αναφέρεται είτε σε απλό είτε σε αφρώδες νερό από μια μεταλλική πηγή και το οποίο πρέπει να περιέχει συγκεκριμένα επίπεδα διαλυμένων στερεών ουσιών που προέρχονται από γεωλογική και φυσική προστατευόμενη υπόγεια πηγή νερού. 

Tonic water

Όπως και τα υπόλοιπα ποτά, περιέχει ανθρακούχο νερό. Ωστόσο, το πρόσθετο συστατικό εδώ είναι η κινίνη, ένα παραδοσιακά πικρό φάρμακο που χρησιμοποιείται για να του δώσει τη χαρακτηριστική του ξεχωριστή γεύση που , όπως ξέρουμε, ταιριάζει πολύ με το gin. Μια άλλη σημαντική διαφορά μεταξύ αυτού του νερού και των υπολοίπων είναι ότι το tonic έχει θερμίδες (340 gr περιέχουν περίπου 130 θερμίδες). Είναι δηλαδή ένα γλυκό αναψυκτικό που περιέχει ανθρακούχο νερό. 

Όροι: 
  • ΟΞΥΤΗΤΑ PH
Γλωσσαρι
Κατηγοριες: