Είναι το νερό από κάκτο η νέα υγιεινή μόδα;

Οι περισσότερες νέες διατροφικές τάσεις τείνουν να ξεχαστούν όταν δεν είναι πια της μόδας, αλλά κάποιες μπορεί να είναι μια υγιεινή προσθήκη για τη διατροφή σας ακόμη και μετά το πέρασμα της διαφημιστικής τους εκστρατείας. Μια τάση που κερδίζει δημοτικότητα τελευταία είναι το νερό από κάκτους, ένα δημοφιλές ποτό στη Νότια Αμερική και το Μεξικό αλλά και στους κύκλους των υγιεινιστών και στους λάτρεις της ομορφιάς, η τελευταία αυτή εναλλακτική του νερού, μάλλον ήρθε για να μείνει. 

Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2017

Τα τελευταία χρόνια, το νερό από καρύδα ήταν το νούμερο ένα ποτό για μετά την προπόνηση στους ανθρώπους της μόδας και τους ευαισθητοποιημένους σε θέματα υγείας διάσημους. Αλλά το νέο νερό από κάκτους προβλέπεται να εγκατασταθεί μόνιμα στα ράφια όχι μόνο των καταστημάτων υγιεινής διατροφής, αλλά και των supermarket. Έχει όλα τα οφέλη για την ομορφιά και την υγεία που ζητάμε σε ένα μοντέρνο μη συμβατικό νερό: μειώνει το πρήξιμο κάτω από τα μάτια, βοηθά στον περιορισμό των μυϊκών βλαβών μετά από εξάσκηση στο γυμναστήριο, αλλά έχει και τη μισή ποσότητα ζάχαρης και θερμίδων από τις περισσότερες μάρκες νερού καρύδας που κυκλοφορούν. 

Φυσικά, φαίνεται κάπως περίεργο, αρχικά, ότι το νερό κάκτου θα μπορούσε να είναι μια τέτοια πηγή ενυδάτωσης, αφού οι κάκτοι τυπικά μας φέρνουν στο νου εικόνες από ζεστές και άγονες ερήμους. Αλλά λόγω του περιβάλλοντός τους, τα φυτά των κάκτων αποθηκεύουν πραγματικά τόνους νερού για να επιβιώσουν, όπως συμβαίνει και με το φρούτο του κάκτου, το φραγκόσυκο, από όπου προέρχονται οι περισσότερες μάρκες αυτού του νερού. Τα φρούτα αυτά χυμοποιούνται, μετατρέπονται σε πουρέ και στη συνέχεια συνδυάζονται με φιλτραρισμένο νερό και οργανικό χυμό λεμονιού για να ολοκληρωθεί η γεύση τους που θυμίζει μούρα ή καρπούζι ανακατεμένο με ακτινίδιο. 

Η φρουτώδης γεύση του είναι ένα από τα πολλά οφέλη που έχει έναντι των ανταγωνιστών του. Περιέχει ταυρίνη, ένα αμινοξύ που παράγεται φυσικά από το σώμα και το οποίο λειτουργεί ως ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό, εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες. Έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την αθλητική απόδοση αυξάνοντας την ικανότητα του σώματος να μεταφέρει και να χρησιμοποιεί το οξυγόνο, ενισχύοντας την αντοχή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Εκτός από την ταυρίνη, το νερό των κάκτων είναι πλούσιο και σε κάποια σπάνια και ισχυρά αντιοξειδωτικά, γνωστά ως μπεταλεϊνες (betalains). Το φραγκόσυκο περιέχει 24 από αυτές τις ουσίες (διπλάσια ποσότητα από όση περιέχουν τα παντζάρια).  Οι μπεταλεϊνες δρουν ευεργετικά για την ομορφιά, προσφέροντας μια πρόσθετη λάμψη στο δέρμα και μειώνοντας το πρήξιμο κάτω από τα μάτια. Τα φλαβονοειδή του νερού από κάκτο συμβάλλουν στην εξάλειψη των δυσάρεστων συμπτωμάτων ενός hangover και πολλοί ειδικοί προτείνουν να καταναλώνεται ανάμεσα στα κοκτέιλ. 

Στην υγειά μας λοιπόν με νερό από κάκτο!

 

Όροι: 
Κατηγοριες: