Η ενοχλητική αλήθεια για τη ρύπανση από τα πλαστικά: μικροπλαστικά και σε εμφιαλωμένα νερά

Πόσο ασφαλείς είναι οι συσκευασμένες φιάλες νερού; Σύμφωνα με νέα μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μάλλον όχι και τόσο, καθώς μικροπλαστικά βρέθηκαν σε περισσότερο από το 90% των εμφιαλωμένων δειγμάτων, αποδεικνύοντας ότι το εμφιαλωμένο νερό δεν περικλείεται μόνο από πλαστικό αλλά είναι και διαπερατό από αυτό.

Τετάρτη, 2 Μαΐου 2018

Το εμφιαλωμένο νερό αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ταχύτατα αναπτυσσόμενης παγκόσμιας αγοράς ποτών με τζίρο που εκτιμάται σε 147 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Οι ερευνητές όμως διαπιστώνουν ότι τα επίπεδα των πλαστικών ινών σε κάποιες δημοφιλείς μάρκες εμφιαλωμένου νερού είναι διπλάσια από εκείνα που βρέθηκαν στο νερό της βρύσης. Κορυφαίες μάρκες εμφιαλωμένου νερού στον κόσμο μολύνονται με μικροσκοπικά πλαστικά σωματίδια τα οποία είναι πιθανό να διαρρεύσουν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας συσκευασίας, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της ειδικής στα μικροπλαστικά ερευνήτριας Sherri Mason από το κρατικό πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης-Fredonia. Η έρευνα που αποκάλυψε "εκτεταμένη μόλυνση" από πλαστικά σε μάρκες εμφιαλωμένων νερών που πωλούνται διεθνώς, δημοσιεύθηκε από την Orb Media, μια αμερικανική μη κερδοσκοπική οργάνωση μέσων ενημέρωσης. Οι 11 μάρκες της δοκιμής περιέλαβαν τις μεγαλύτερες εταιρίες παγκοσμίως : Nestle Pure Life, Aquafina, Dasani, Evian, San Pellegrino και Gerolsteiner, καθώς και σημαντικές τοπικές μάρκες στην Ασία, την Αφρική, την Ευρώπη και την Αμερική.

Οι ερευνητές εξέτασαν 250 φιάλες νερού στη Βραζιλία, την Κίνα, την Ινδία, την Ινδονησία, την Κένυα, το Λίβανο, το Μεξικό, την Ταϊλάνδη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πλαστικό εντοπίστηκε σε ποσοστό 93% των δειγμάτων. Τα πλαστικά υπολείμματα περιελάμβαναν πολυστερίνη, νάιλον, τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (ΡΕΤ) και πολυπροπυλένιο, το οποίο χρησιμοποιείται για την κατασκευή των καπακιών των μπουκαλιών. Οι ειδικοί σημειώνουν βέβαια ότι για τις μάρκες που πωλούνται διεθνώς, η πηγή νερού, η διαδικασία παραγωγής και εμφιάλωσης για το ίδιο εμπορικό σήμα μπορεί να διαφέρουν ανά χώρα. Για να εξετάσουν το «αόρατο» πλαστικό στο εμφιαλωμένο νερό, η ομάδα χρησιμοποίησε μια διαδικασία που περιελάμβανε μια ειδική βαφή, ένα υπέρυθρο λέιζερ και ένα μπλε φως.

"Σε αυτή τη μελέτη, το 65% των σωματιδίων που βρήκαμε ήταν στην πραγματικότητα θραύσματα και όχι ίνες", δήλωσε η Mason. "Νομίζω ότι το μεγαλύτερο μέρος του πλαστικού που βλέπουμε προέρχεται από το ίδιο το μπουκάλι. Συγκεκριμένα, προέρχεται από το καπάκι και από τη βιομηχανική διαδικασία εμφιάλωσης του νερού". Η συγκέντρωση σωματιδίων κυμάνθηκε από "μηδέν έως περισσότερα από 10.000 πιθανά πλαστικά σωματίδια σε μία μόνο φιάλη", ανέφερε η έκθεση. Οι εμπειρογνώμονες προειδοποίησαν ότι η έκταση του κινδύνου για την ανθρώπινη υγεία που προκαλείται από μια τέτοια μόλυνση παραμένει ασαφής. "Υπάρχουν συσχετισμοί με αυξήσεις σε ορισμένα είδη καρκίνου, με μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων ή με αυξημένες πιθανότητες για ADHD και αυτισμό", εξήγησε η Mason. "Γνωρίζουμε ότι αυτές οι ασθένειες συνδέονται με τις συνθετικές χημικές ουσίες στο περιβάλλον και ότι τα πλαστικά παρέχουν ένα είδος μέσου για να βάλουμε αυτές τις χημικές ουσίες στο σώμα μας", πρόσθεσε.

Προηγούμενη έρευνα της Orb Media βρήκε πλαστικά σωματίδια και σε νερό της βρύσης, αλλά σε μικρότερη κλίμακα. "Το νερό της βρύσης, σε γενικές γραμμές, είναι πολύ πιο ασφαλές από το εμφιαλωμένο νερό", σχολίασε η Mason. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας εμφιαλωμένου νερού αμφισβήτησαν τα ευρήματα, λέγοντας ότι δεν είχαν αξιολογηθεί σωστά και ότι δεν βασίζονταν σε επιστημονικά δεδομένα, σύμφωνα με δήλωση της Διεθνούς Ένωσης Εμφιαλωμένου Νερού. Πρόσθεσαν ότι δεν υπάρχει επιστημονική συναίνεση σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις των μικροπλαστικών σωματιδίων στην υγεία, καθώς τα δεδομένα σχετικά με το θέμα είναι περιορισμένα και τα συμπεράσματα διαφέρουν δραματικά από τη μία μελέτη στην άλλη.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: