Το νερό μειώνει τον κίνδυνο λοιμώξεων της ουροδόχου κύστης

Οι λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης είναι εξαιρετικά συχνές στις γυναίκες. Νέα έρευνα, ωστόσο, δείχνει ότι η αύξηση της πρόσληψης νερού μπορεί να μειώσει αυτές τις λοιμώξεις σχεδόν κατά το ήμισυ.

 

Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2018

Μια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος (UTI) μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε τμήμα της ουροφόρου οδού, όπως την ουρήθρα, την ουροδόχο κύστη, τους ουρητήρες ή τα νεφρά. Μια λοίμωξη της ουροδόχου κύστης είναι ο πιο κοινός τύπος UTI. Περίπου το 50% όλων των γυναικών θα βιώσει μια τέτοια λοίμωξη στη διάρκεια της ζωής του.  Όσες αντιμετωπίζουν αυτή τη μόλυνση μια φορά έχουν 25% πιθανότητες να παρουσιάσουν ξανά λοίμωξη κάποια στιγμή.

Οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στη λοίμωξη της ουροδόχου κύστης σε σχέση με τους άνδρες λόγω της διαφορετικής τους ανατομίας. Η γυναικεία ουρήθρα είναι μικρότερη από αυτή των ανδρών, πράγμα που σημαίνει ότι τα βακτήρια μπορούν να φτάσουν πιο εύκολα στην κύστη. Επίσης, το άνοιγμα της ουρήθρας είναι πιο κοντά στον ορθό στις γυναίκες, περιοχή που περιέχει πολλά βακτήρια τα οποία συνδέονται συχνότερα με στις συγκεκριμένες λοιμώξεις. Όταν αντιμετωπίζονται νωρίς, οι λοιμώξεις αυτές συνήθως δεν προκαλούν σοβαρές επιπλοκές και μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα με αντιβιοτικά. Αν δεν γίνει αυτό ωστόσο, μπορεί να οδηγήσουν σε νεφρικές μολύνσεις. Τα συμπτώματα των λοιμώξεων της ουροδόχου κύστης περιλαμβάνουν μια αίσθηση καψίματος όταν διέρχονται τα ούρα και συχνή ή έντονη αίσθηση ανάγκης για ούρηση, ακόμα και αν δεν υπάρχουν πολλά ούρα.

Η νέα  μελέτη η οποία διεξήχθη από τον ερευνητή Dr. Yair Lotan, από το Κέντρο Καρκίνου Simmons στο Πανεπιστήμιο του Texas  Southwestern στο Dallas, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Internal Medicine . Πριν από τη μελέτη, οι συμμετέχουσες προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που παρουσίαζαν συχνά λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης αλλά ήταν κατά τα άλλα υγιείς, ανέφεραν τη συνήθη ημερήσια ποσότητα υγρών που κατανάλωναν η οποία ήταν περίπου 1,5 λίτρα. Οι επιστήμονες χώρισαν τις εθελόντριες σε δύο ομάδες, μια η οποία θα έπινε επιπλέον 1,5 λίτρα νερού κάθε μέρα και μια άλλη ομάδα που δεν θα κατανάλωνε επιπλέον υγρά.

Η μελέτη είχε διάρκεια 12 μηνών και αποκάλυψε αρκετά ευρήματα. Για παράδειγμα, στην ομάδα που έπινε παραπάνω υγρά, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το 93% είχε δύο (ή και λιγότερα) επεισόδια μόλυνσης της ουροδόχου κύστης, ενώ το 88% των ατόμων στην ομάδα ελέγχου παρουσίασε τρία ή περισσότερα. Συνολικά, η συχνότητα της μόλυνσης της ουροδόχου κύστης στην ομάδα του επιπλέον νερού ήταν περίπου η μισή από εκείνη της ομάδας ελέγχου.  111 από τις γυναίκες που έπιναν το επιπλέον νερό ανέφεραν ότι είχαν ένα επεισόδιο, σε σύγκριση με τις 216 που δεν αύξησαν την κατανάλωση νερού. Επίσης, αν υπήρχε επανεμφάνιση μιας λοίμωξης της ουροδόχου κύστης σε μια συμμετέχουσα που είχε ήδη βιώσει μία λοίμωξη κατά τη διάρκεια της μελέτης, το χρονικό διάστημα μεταξύ των λοιμώξεων ήταν μεγαλύτερο στις ασθενείς στην ομάδα του νερού. Η συνολική χρονική περίοδος μεταξύ των μολύνσεων της ουροδόχου κύστης ήταν περίπου 85,2 ημέρες για την ομάδα ελέγχου, σε σύγκριση με 142,9 ημέρες για τις γυναίκες στην ομάδα νερού.

Συνολικά, όσες ανήκαν στην ομάδα νερού ήταν κατά το ήμισυ πιθανότερο να παρουσιάσουν μόλυνση της ουροδόχου κύστης από εκείνες της ομάδας ελέγχου. "Αυτή είναι μια σημαντική διαφορά", σημειώνει ο Δρ Lotan, ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι η κατανάλωση άφθονου νερού μπορεί να αποτρέψει λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης και γενικά του ουροποιητικού συστήματος επειδή βοηθά στην εξάλειψη των βακτηριδίων που προσπαθούν να φτάσουν στην ουροδόχο κύστη.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: