Ένας ακόμα λόγος για να αποφεύγουμε το fast food

Επιχειρήματα αναφορικά με τους λόγους που πρέπει να αποφεύγουμε να τρώμε fast food υπάρχουν άπειρα και έχουν εκφραστεί πάρα πολλές φορές. Τα περισσότερα από αυτά έχουν να κάνουν με την ποιότητα των συγκεκριμένων τροφών και το πόσο παχαίνουν. Υπάρχουν, ωστόσο, και άλλοι λόγοι. 

Τρίτη, 26 Μαρτίου 2019

Ένα πολύ σημαντικό επιχείρημα ωστόσο κατά των fast food δεν έχει να κάνει με το ίδιο το φαγητό. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη το υλικό με το οποίο συσκευάζονται οι εν λόγω τροφές ενδέχεται να περιέχει χημικές ουσίες που συνδέονται με σοβαρά προβλήματα υγείας. 

Την μελέτη έκαναν από κοινού η Περιβαλλοντική Ομάδα Εργασίας των ΗΠΑ, το Ινστιτούτο Πράσινης Πολιτικής Επιστήμης των ΗΠΑ και το Πανεπιστήμιο Notre Dame της Ιντιάνα. Οι ερευνητές μελέτησαν περισσότερα από 400 περιτυλίγματα και εμπορευματοκιβώτια προερχόμενα από 27 fast food αλυσίδες σε όλη τη χώρα. Περίπου τα μισά από τα περιτυλίγματα που δοκιμάστηκαν περιείχαν υψηλά ποσοστά φθορίου. Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα αποτελέσματα, τα ποσοστά φθορίου που βρέθηκαν στις συσκευασίες είναι τόσο υψηλά που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα καρδιακών παθήσεων, καρκίνο και προβλήματα ανάπτυξης στα παιδιά λόγω της επίδρασης του φθορίου στα ανθρώπινα οστά. 

Η επικεφαλής της έρευνας Λορέλ Σχάιντερ πάντως ξεκαθαρίζει για τα αποτελέσματα της έρευνας: «Είναι δύσκολο να καθορίσουμε με σιγουριά την πραγματική επίδραση του χαρτιού πάνω στην τροφή καθώς εξαρτάται από διάφορες παραμέτρους όπως η θερμοκρασία, το είδος των τροφίμων καθώς και το χρονικό διάστημα στο οποίο μια τροφή είναι σε επαφή με το χαρτί».
Η συγκεκριμένη εξήγηση από την μεριά της Σχάιντερ πάντως δεν γίνεται για να καθησυχάσει τους καταναλωτές αλλά για το ακριβώς αντίθετο. Για την ακρίβεια, ακριβώς επειδή δεν μπορούμε να καθορίσουμε αναλυτικά τους κινδύνους, ο καλύτερος τρόπος είναι απλά να αποφεύγουμε τα fast food. Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα παιδιά που είναι ακόμα περισσότερο ευαίσθητα σε τέτοιου τύπου χημικές ουσίες.

Αν πάντως σας μοιάζει δύσκολο να κόψετε εντελώς τα fast food, τότε μια συνετή μέθοδος πρόληψης είναι να τα βγάζετε από τις συσκευασίες όσο πιο γρήγορα γίνεται. «Μπορούμε να εκτεθούμε στις επικίνδυνες χημικές ουσίες με πολλούς τρόπους αλλά το να αποφεύγουμε την επαφή των τροφών μας με τις πιθανές εστίες τέτοιων ουσιών ίσως είναι η πιο άμεση», λέει η Λόρα Σχάιντερ.

Όροι: 
Κατηγοριες: