Επικίνδυνα φυτοφάρμακα στο πιάτο μας

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα EFSA για τα ποσοστά φυτοφαρμάκων, τα οποία έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις και όλο και μεγαλύτερες ποσότητες φθάνουν στο πιάτο μας τόσο μέσω των λαχανικών όσο και μέσω των τροφών των οποίων καταναλώνουν τα ζώα, που προορίζονται για βρώση. Στο παρελθόν ήταν πρωταρχικό θέμα καθώς η χρήση των φυτοφαρμάκων ήταν αλόγιστη σε ανησυχητικά επίπεδα καθώς για πολλά χρόνια αυτά περνούσαν τον υδροφόρο ορίζοντα.

Δευτέρα, 17 Ιουλίου 2017

Με πρόσφατη έκθεση του EFSA  τα τρόφιμα που καταναλώνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθούν να είναι σε μεγάλο βαθμό απαλλαγμένα από υπολείμματα φυτοφαρμάκων.  Σύμφωνα με τα δεδομένα αυτά, πάνω από το 97% των δειγμάτων τροφίμων που συλλέχθηκαν  σε όλη την ΕΕ το 2015 ήταν εντός των νόμιμων ορίων, με μόλις πάνω από 53% χωρίς ποσοτικά υπολείμματα. Τα αριθμητικά αυτά δεδομένα συμφωνούν με εκείνα που καταγράφηκαν το 2014.

 Για το 2015 τα προϊόντα ήταν μελιτζάνες, μπανάνες, μπρόκολο, παρθένο ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκαλιού, μπιζέλια, πιπεριές, επιτραπέζια σταφύλια, το σιτάρι, το βούτυρο και τα αυγά. Το υψηλότερο ποσοστό υπέρβασης καταγράφηκε στο μπρόκολο κατά 3,4% των δειγμάτων, που ακολουθείται από τα επιτραπέζια σταφύλια κατά 1,7%. Σπάνιες ήταν στο ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκαλιού και τα αυγά κότας, ενώ δεν καταγράφηκαν στοιχεία φυτοφαρμάκων στο βούτυρο.

Τα αποτελέσματα του ευρωπαϊκού οργανισμού τροφίμων ήταν αισιόδοξα καθώς από το 2012 μέχρι σήμερα, έχουμε μείωση των ποσοστών φυτοφαρμάκων σε αρκετά από τα τρόφιμα γεγονός, που χαροποιεί όχι μόνο τους καταναλωτές αλλά και δίνει ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για τον πλανήτη μας μιας και τα φυτοφάρμακα για πολλά χρόνια απασχολούσαν οι επιπτώσεις τους, για τιε μελλοντικές επιπτώσεις του πλανήτη μας. 

Ωστόσο το itrofi  συστήνει στους καταναλωτές σχολαστικό πλύσιμο των ωμών λαχανικών και κατανάλωση ζωικών τροφίμων από έμπιστους παραγωγούς βιολογικών προϊόντων πιστοποιημένων από το κράτος, καθώς πολλοί μικροί παραγωγοί πολλές φορές δεν μπορούν να ελεγχθούν για την καταλληλότητα των προϊόντων τους. 

Όροι: 
Κατηγοριες: