Ποια απίστευτα «ξένα σώματα» επιτρέπει το FDA στα τρόφιμα του εμπορίου

Μάλλον θα πρέπει να αναπροσαρμόσουμε τον ορισμό της λέξης «καθαρό» διαβάζοντας το εγχειρίδιο με τα επιτρεπόμενα όρια των «ελαττωμάτων» στα τρόφιμα που εξέδωσε ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων της Αμερικής (FDA). Λίγα περιττώματα τρωκτικών ή μερικές προνύμφες είναι αβλαβείς και κεφάλια εντόμων είναι απλά «αναπόφευκτα».

Τετάρτη, 9 Αυγούστου 2017

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα «ελαττώματα» που θεωρούνται αποδεκτά από τα πρότυπα του FDA. Η Υπηρεσία απαριθμεί μια σειρά από «αναπόφευκτα» ελαττώματα σε περισσότερες από 100 τροφές. Όσο ανθυγιεινό ή αηδιαστικό κι αν φαίνεται, είναι μάλλον αναπόφευκτο να υπάρχει κάποιο είδος που μας προκαλεί αποστροφή και αηδία στο φαγητό που τρώμε. Το ίδιο εξάλλου συμβαίνει ακόμα και στα προϊόντα από τον κήπο μας. Σε βιομηχανική κλίμακα είναι σχεδόν αδύνατο να καλλιεργηθούν τρόφιμα που είναι 100%  απαλλαγμένα από κάθε ξένο σώμα.

Ο FDA με το εγχειρίδιο αυτό στην πραγματικότητα ρυθμίζει την ποσότητα της ουσίας που επιτρέπεται σε ορισμένα τρόφιμα, διευκρινίζοντας ότι τα επίπεδα αυτά δεν θεωρούνται φυσιολογικά, αλλά αντιπροσωπεύουν το απόλυτο ανώτατο επιτρεπτό ποσοστό των ξένων σωμάτων. Επισημαίνει επίσης ότι οι ανησυχίες αυτές είναι κυρίως αισθητικές και δεν σχετίζονται με την υγεία. Παρά το γεγονός ότι οι αριθμοί αυτοί μπορεί όντως να ανησυχούν τους καταναλωτές, τα περισσότερα τρόφιμα στα ράφια περιέχουν επίπεδα που είναι σημαντικά χαμηλότερα από ό,τι επιτρέπεται, επειδή οι διάφορες εταιρείες τροφίμων έχουν τις δικές τους μονάδες ελέγχου ασφαλείας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτά που κάνουν τους ανθρώπους πραγματικά να αρρωσταίνουν είναι τα φυτοφάρμακα, τα μέταλλα ή οργανισμοί  που προκαλούν ασθένειες, όπως η Salmonella ή το E. coli.

Ας δούμε παρακάτω κάποια από τα ασυνήθιστα «ελαττώματα» που πιθανά να καταπίνουμε καθημερινά:

Σκουλήκια ή αυγά μύγας σε χυμό ντομάτας.

Μέχρι και 10 αυγά ή ένα σκουλήκι στα 100 γραμμάρια.

Τρίχες τρωκτικών σε μπαχαρικά

Για κάθε 50 γραμμάρια κανέλας και 25 γραμμάρια πάπρικας, επιτρέπονται μέχρι και 10 τρίχες τρωκτικών. Στην κανέλα επιτρέπονται επίσης μέχρι 400 τεμάχια εντόμων ανά 50 γραμμάρια.

Περιττώματα ποντικιών

Τα «περιττώματα θηλαστικών» - όπως περιγράφονται επιστημονικά τα περιττώματα κάθε είδους τρωκτικών- μπορούν να βρεθούν στη ρίγανη, το φασκόμηλο, το θυμάρι και το μάραθο.

Μούχλα σε σάλτσες και μαρμελάδες φρούτων και λαχανικών

Μπορεί να περιέχουν κατά μέσο όρο 14% μύκητες σε κάθε συσκευασία

 Παράσιτα σε κατεψυγμένο μπρόκολο

59 μικροσκοπικά παράσιτα όπως θρίπες, αφίδες και ακάρεα επιτρέπονται ανά 100 γραμμάρια προϊόντος.

Τρίχες τρωκτικών σε αλεύρι

Ένα κιλό αλεύρι μπορεί να «φιλοξενεί» οκτώ τρίχες τρωκτικών.

Σκουλήκια σε κονσέρβα μανιταριών

Μπορεί να περιέχει 19 προνύμφες στα 100 γραμμάρια.

Αυγά μύγας σε κονσέρβα χυμού εσπεριδοειδών

Μπορεί να περιέχει μέχρι τέσσερα αυγά στα 250 ml.

Άμμος και χαλικάκια στις σταφίδες

Σε ποσοστό έως και 40 χιλιοστόγραμμα στα 100 γραμμάρια.

Κουκούτσια σε εκπυρηνωμένες ελιές

Στις συσκευασίες με ελιές χωρίς κουκούτσι επιτρέπεται να περιέχονται λίγο περισσότερο από 1%  ολόκληροι πυρήνες ή κομμάτια τους.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: