Σχετικα Αφιερωματα

Γιατί ένα χαλασμένο μήλο, χαλάει και τα υπόλοιπα;

Θα το έχετε παρατηρήσει. Ένα… κακό μήλο μέσα στο καλάθι είναι ικανό σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να κάνει μεγάλη ζημιά και να χαλάσει όλα τα υπόλοιπα. Ο λόγος προφανής λόγος έχει να κάνει με τους μύκητες ή τα ζωύφια που αναπτύσσονται γρήγορα. Υπάρχει και άλλη εξήγηση, όμως.

Παρασκευή, 5 Νοεμβρίου 2021

Έχει να κάνει με μια χημική ουσία το αιθυλένιο. Παράγεται και απελευθερώνεται στον αέρα από τα περισσότερα φυτά, συμπεριλαμβανομένων από τον καρπό ορισμένων φυτών, όπως τα μήλα, μπανάνες, αχλάδια, κλπ. Το "κακό" μήλο είναι συνήθως αυτό που τραυματίστηκε κατά κάποιο τρόπο στη μεταφορά ή είναι υπερώριμο. Κατά συνέπεια, εκεί που έχει χτυπηθεί ή από εκεί που αρχίζει να χαλάει γιατί ωρίμασε αρχίζει και εκκρίνεται πολύ περισσότερο αιθυλένιο από το κανονικό, το οποίο  επιταχύνει τη διαδικασία ωρίμανσης των μήλων γύρω από αυτό και τα αναγκάζει να απελευθερώσουν με τη σειρά τους και αυτά περισσότερο αιθυλένιο, με αποτέλεσμα να χαλάσουν όλα τα μήλα. 

Οι άνθρωποι καταφεύγουν στη χρήση αιθυλενίου για τον έλεγχο των διαδικασιών ωρίμανσης δεδομένου ότι εδώ και αρκετά χρόνια γνωρίζουμε τι κάνει η συγκεκριμένη χημική ένωση.  Η πρώτη γνωστή περίπτωση της αυτή ήταν στην αρχαία Αίγυπτο, έκοβαν τα σύκα και τα έβαζαν με άλλα φρούτα προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία ωρίμανσης.

Σήμερα, το αιθυλένιο ευρέως χρησιμοποιείται από τους διανομείς της μπανάνας για να ωριμάσουν μερικώς τα φρούτα πριν από την τελική διανομή στα καταστήματα. Οι μπανάνες κόβονται πράσινες και μεταφέρονται σκληρές για να μην αποκτούν χτυπήματα κατά τη μεταφορά τους. Στη συνέχεια μπαίνουν σε αποθήκες αιθυλενίου για 24 με 48 ώρες και στη συνέχεια μεταφέρονται στα ράφια. 

Όροι: 
Κατηγοριες: