Σχετικα Αφιερωματα

Τροφές του μέλλοντος

Οι επιπτώσεις στην υγεία από την αλλαγή του κλίματος είναι καθοριστικές για την εξέλιξη της διατροφής του ανθρώπου. Τα τεχνολογικά επιτεύγματα αυξάνουν το προσδόκιμο επιβίωσης, ενώ παράλληλα η κλιματική αλλαγή περιορίζει την επάρκεια τροφής για τον υπάρχοντα πληθυσμό, έτσι πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε για νέα τρόφιμα τα οποία θα εξασφαλίσουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στον μελλοντικό πληθυσμό.

Τετάρτη, 8 Μαρτίου 2017

Η Μοριακή βιολογία ξεσηκώνει τη βιολογία, τη γεωργία και την ιατρική. Αυτό έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη γενετικά τροποποιημένων φυτών, όπου στοχεύουν στην εισαγωγή ενός μικρού αριθμού σαφώς καθορισμένων γονιδίων απ 'ευθείας στα κύτταρα μιας υφιστάμενης φυτικής ποικιλίας, για τη βελτίωση της ποιότητας ή της απόδοσης του. Πρόωρες προσπάθειες επικεντρώθηκαν στις μεγάλες καλλιέργειες, όπως το καλαμπόκι, η σόγια και ελαιοκράμβη. Τα αρχικά χαρακτηριστικά έχουν στόχο την ανοχή στα ζιζανιοκτόνα και αντοχή στα παρασίτα, παρέχοντας βελτιωμένη απόδοση της παραγωγής. Γενετικά τροποποιημένα φυτά με βελτιωμένη γεύση, θρεπτική σύνθεση και η διάρκεια ζωής βρίσκονται υπό ανάπτυξη σε ένα εύρος από δημητριακά, φρούτα και λαχανικά. Γενετικά τροποποιημένα φυτά δεν παρουσιάζουν κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία πέρα από αυτές, που δεχόμαστε εύκολα σε άλλα τρόφιμα. 

Πέραν από τα γενετικά τροποποιημένα φυτά Ολλανδοί επιστήμονες  παράγουν με επιτυχία in-vitro κρέας, επίσης γνωστό και ως καλλιεργημένο κρέας. Μεγάλωσαν λωρίδες μυϊκού ιστού, χρησιμοποιώντας βλαστικά κύτταρα, που λαμβάνονται από τις αγελάδες, οι οποίες λέγεται, ότι μοιάζουν με καλαμαράκια στην εμφάνιση. Ελπίζουν να δημιουργήσετε την πρώτη "burger δοκιμαστικό σωλήνα" στον κόσμο μέχρι το τέλος του έτους.

Επίσης, τα φύκια είναι μία τροφή μαζί με τα έντομα, που θα απασχολήσουν σαν τροφή το μέλλον, αφού τα φύκια αυξάνονται σε πρωτοφανή ρυθμό, αποτελώντας  το ταχύτερα αναπτυσσόμενο φυτό στη γη, ενώ τα έντομα, θα μπορούσε να εργαστεί στη διατροφή μας χωρίς εμείς πραγματικά να το γνωρίζουμε. Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Sheffield Hallam που χρησιμοποιούν τα φύκια και τα έντομα για να αντικαταστήσουν το αλάτι στο ψωμί και τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Οι κόκκοι παρέχουν ισχυρή γεύση ενώ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να αντικαταστήσουν το αλάτι στο σούπερ μάρκετ, έτοιμα γεύματα, τα λουκάνικα και ακόμα και το τυρί.

Όροι: 
Κατηγοριες: