Πρωτοποριακή επαναχρησιμοποίηση «γλυκού νερού» από σοκολατοβιομηχανία

Η σοκολατοβιομηχανία Kommunarka στο Minsk της Λευκορωσίας επαναχρησιμοποιεί το  «γλυκό νερό» - το νερό  που χρησιμοποιείται για το ξέβγαλμα  των καλουπιών της  γραμμής παραγωγής  που περιέχουν ίχνη της ζάχαρης και γλυκαντικών για να φτιάξει τις γεμίσεις φρούτων για τις σοκολάτες της.

Κυριακή, 16 Απριλίου 2017

Τα γλυκά  μόρια στο νερό που χρησιμοποιείται για να πλυθεί ο εξοπλισμός και τα καλούπια παραγωγής  μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν και να μετατραπούν  σε συστατικά αντί του να καταλήξουν στην αποχέτευση.  Η πρωτοπωριακή αυτή  και οικολογική ιδέα της εταιρίας Kommunarka έγινε πραγματικότητα μέσα από ένα πρόγραμμα του Οργανισμού Βιομηχανικής Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNIDO). Η UNIDO βοηθά τις εταιρείες να εφαρμόζουν μια προσέγγιση «αποδοτικότητας των πόρων και καθαρότερης παραγωγής», εντοπίζοντας διάφορες αδυναμίες στη διαδικασία παραγωγής των προϊόντων τους. 

Η Kommunarka, η οποία εξάγει σε χώρες όπως η Ρωσία, οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, το Καζακστάν, η Γερμανία, η Τσεχία, η Κύπρος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, πριν το συγκεκριμένο πρόγραμμα, πέταγε αρκετούς τόνους  αυτού του «γλυκού νερού» κάθε μέρα.
Συνειδητοποίησαν ότι το να πετούν  ζάχαρη και άλλες γλυκαντικές ουσίες στο νερό αποτελούσε όχι μόνο μια σπατάλη πόρων που θα μπορούσαν να επαναχρησιμοποιηθούν αλλά και μια ενέργεια που θα μπορούσε να επιβαρύνει το περιβάλλον.
Το 2009 ερευνητές ανακάλυψαν ότι σε μια μονάδα επεξεργασίας λυμάτων στη Γερμανία, οι διαδικασίες επεξεργασίας δεν κατάφερναν να εξουδετερώσουν  εντελώς τις γλυκαντικές ουσίες σουκραλόζη, ακεσουλφάμη, κυκλαμικό και ζαχαρίνη, γεγονός που προβλημάτισε για τις αρνητικές επιπτώσεις των μη βιοδιασπώμενων γλυκαντικών ουσιών στις προμήθειες του νερού. 

Η Kommunarka χρησιμοποιεί τη ζάχαρη ως γλυκαντικό για τις σοκολάτες που παράγει και την φρουκτόζη για τη σειρά των προϊόντων της  που είναι « χωρίς προσθήκη ζάχαρης». Μπαίνοντας στο πρόγραμμα της UNIDO, άρχισε να παίρνει δείγματα του υποπροϊόντος και να το χρησιμοποιεί για να παράγει μια μαρμελάδα σε εργαστηριακές συνθήκες, την οποία χρησιμοποίησε στη συνέχεια για να γεμίσει τις σοκολάτες της παραγωγής της. Αυτή η ιδέα προώθησε μια «κυκλική οικονομία» και έχει ανοίξει ένα νέο επιχειρηματικό σχέδιο για την εταιρεία, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Ivan Danchanka. Και πρόσθεσε: «Κατά μέσο όρο, χρησιμοποιούνται 1.100 λίτρα αυτού του γλυκού νερού ανά βάρδια. Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει 300 λίτρα γλυκού νερού, εκ των οποίων το 15% είναι πραγματικά ξηρές ουσίες που χρησιμοποιούνται στις καραμέλες που παράγουμε ".

Από το 2014 που πρωτοεφαρμόστηκε το πρόγραμμα Resource Efficient and Cleaner Production demonstration project της UNIDO στη Λευκορωσία, έχει βοηθήσει περισσότερες από 30 εταιρείες να ανακαλύψουν από μόνοι τους πώς μπορούν να μειώσουν το κόστος παραγωγής τους μειώνοντας ταυτόχρονα και τις αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Όροι: 
Κατηγοριες: