Σχετικα Αφιερωματα

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος δεν είναι ακριβής δείκτης υγείας

Αν και οι επιστήμονες έχουν εδώ και καιρό προειδοποιήσει για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν όσοι έχουν υψηλό δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), μια νέα έκθεση ισχυρίζεται ο αριθμός αυτός δεν είναι στην πραγματικότητα μια σαφής ένδειξη της υγείας ενός ατόμου και ότι κατά τη διάγνωση ατόμων με παχυσαρκία, δεν θα πρέπει να επικαλούμαστε τους υπολογισμούς του ΔΜΣ.

Δευτέρα, 15 Μαΐου 2017

Είναι δυνατόν να είναι κανείς ταυτόχρονα παχύσαρκος και υγιής; Είναι αλήθεια ότι η παχυσαρκία έχει συσχετισθεί από καιρό με τα καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη τύπου 2 και διάφορες μορφές καρκίνου, αλλά ένα φλέγον ζήτημα που παραμένει είναι ο βαθμός που η ίδια η παχυσαρκία συμβάλλει πραγματικά στην κακή υγεία. Για κάθε μελέτη που υποδηλώνει ότι όταν ο ΔΜΣ αυξάνει, τότε και ο κίνδυνος για χρόνιες ασθένειες και πρόωρο θάνατο αυξάνεται επίσης, υπάρχουν παράλληλες έρευνες που αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να είναι υγιείς ή όχι, ασχέτως του σωματικού τους βάρους.

Ειδικοί του Πανεπιστημίου της Alberta επιμένουν ότι ο ΔΜΣ, δηλαδή οι μετρήσεις του σώματος κάθε ανθρώπου σύμφωνα με το βάρος και το ύψος του, δεν θα πρέπει να καθορίζουν το πόσο υγιές είναι αυτό το άτομο και επίσης, ότι η μέτρηση αυτή μπορεί να προκαλέσει λάθος εικόνα και οι γιατροί να χορηγήσουν λανθασμένη θεραπεία στους ασθενείς. Ο ΔΜΣ, o οποίος υπήρξε μέτρηση-πανάκεια στη δεκαετία του 1970, θεωρεί κάποιον υγιή αν έχει δείκτη μεταξύ του 18,5 και του 24,9, λιποβαρή αν είναι κάτω από αυτά τα νούμερα, ενώ μεταξύ του 25 και του 29,9 τον θεωρούν υπέρβαρο και πάνω από 30 παχύσαρκο.

Ο Δρ Arya Sharma, ερευνητής παχυσαρκίας στο Πανεπιστήμιο της Alberta στον Καναδά και ένας από τους συντάκτες του άρθρου που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Obesity, εξήγησε ότι ο ΔΜΣ μπορεί να χρησιμοποιείται ώστε να συμβαδίζει με τις εκάστοτε τάσεις του σωματικού βάρους. Σημειώνει όμως ότι πέφτει συχνά έξω, ειδικά στην περίπτωση των αθλητών, των οποίων η μάζα μυών μπορεί να οδηγήσει στη λανθασμένη εντύπωση ότι είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Ο εμπειρογνώμονας διαπίστωσε επίσης ότι τα άτομα με ΔΜΣ 30 και πάνω μπορεί στην πραγματικότητα να είναι υγιή και ο ίδιος πιστεύει ότι το μέγεθος δεν πρέπει να χαρακτηρίζεται ως μια ασθένεια, όπως είναι η παχυσαρκία. «Ο ΔΜΣ είναι ένα μέγεθος για ρούχα. Μου λέει πόσο μεγάλοι είσαστε», πρόσθεσε ο Δρ Sharma. «Δεν μου λέει πόσο άρρωστοι είστε. Ο ΔΜΣ δεν είναι ένα καλό κριτήριο για να διαγνωσθεί μια ασθένεια». 

Ο Δρ Scott Kahan, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Βάρους και Ευεξίας, πρόσθεσε: «Αυτό που κάθε ειδικός στην παχυσαρκία πρέπει να κάνει είναι να χρησιμοποιεί το ΔΜΣ ως πρώτο βήμα, και στη συνέχεια να πάει πέρα από αυτόν, όπως απαιτείται». Ο Δρ Sharma επέμεινε ότι ειδικοί γιατροί είναι αυτοί που θα πρέπει να ελέγχουν για προβλήματα σωματικής υγείας όπως ο διαβήτης, καθώς και για θέματα ψυχικής και λειτουργικής υγείας κατά τη διάγνωση της παχυσαρκίας, κάνοντας ένα βήμα μπροστά αντί να στηρίζονται αποκλειστικά στο ΔΜΣ.

Όροι: 
Κατηγοριες: