Σε τι διαφέρει το baking powder από τη μαγειρική σόδα;

Πολλοί άνθρωποι είναι καλοί στη μαγειρική αλλά δεν τα καταφέρνουν και τόσο καλά με το ψήσιμο. Το ψήσιμο απαιτεί πραγματική γνώση των αναλογιών και των αντιδράσεων (δηλαδή της χημείας) για να πετύχει και σίγουρα πρέπει να ξέρετε και τη διαφορά ανάμεσα στη μαγειρική σόδα και το baking powder. 

Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2019

Τόσο η μαγειρική σόδα όσο και το baking powder είναι διογκωτικοί παράγοντες, πράγμα που σημαίνει ότι προστίθενται στα τρόφιμα που πρόκειται να ψήσουμε για να παράξουν διοξείδιο του άνθρακα και να τα αναγκάσουν να φουσκώσουν.  Οι δύο διογκωτικές ουσίες χρησιμοποιούνται υπό διαφορετικές συνθήκες και είναι χημικά διαφορετικές. Αν κοιτάξετε τα συστατικά, τόσο η μαγειρική σόδα όσο και το baking powder περιέχουν διττανθρακικό νάτριο. Αυτή είναι μια βάση που αντιδρά με οξέα για να σχηματίσει αέριο διοξείδιο του άνθρακα, νερό και αλάτι.

Μαγειρική Σόδα 

Περιέχει μόνο καθαρό όξινο ανθρακικό νάτριο. Σε κάθε συνταγή που χρησιμοποιείται πρέπει να περιλαμβάνεται ένα όξινο συστατικό, όπως το γιαούρτι ή ο χυμός λεμονιού. Η χημική αντίδραση μεταξύ βάσης και οξέος αρχίζει αμέσως. Ο λόγος για τον οποίο υπάρχει είναι να λειτουργήσει ως διογκωτική ουσία που θα φουσκώσει τη ζύμη. Συνταγές που χρησιμοποιούν μαγειρική σόδα συχνά όταν ψήνονται έχουν πιο σκούρο και τραγανό αποτέλεσμα από εκείνες που δεν την περιέχουν. Χρειάζεται προσοχή στη χρήση της καθώς μεγάλη ποσότητα σε μια συνταγή μπορεί να δώσει μια πικρή γεύση σαν σαπουνάδα.

Baking Powder

Το baking powder περιέχει τόσο όξινο ανθρακικό νάτριο όσο και όξινο παράγοντα, ένας συνδυασμός δηλαδή της μαγειρικής σόδας με ένα άλλο οξύ, παρουσία ενός αδρανούς σταθεροποιητή ο οποίος είναι συχνά λίγο άμυλο καλαμποκιού. Τι σημαίνει αυτό: τα πάντα παραμένουν αδρανή στο μείγμα μέχρι να προστεθεί υγρό, το οποίο επιτρέπει στη σόδα και το οξύ να συνδυαστούν για να παράγουν διοξείδιο του άνθρακα (που μοιάζει με φυσαλίδες). Αυτή η διαδικασία είναι αυτό που δίνει στο baking powder την δύναμη να φουσκώνει τις ζύμες.  Αλλά όπως και η μαγειρική σόδα, μπορεί να χάσει αυτή της τη δύναμη με την πάροδο του χρόνου, αν δεν αποθηκευτεί σε δροσερό και ξηρό μέρος. 

Πότε να χρησιμοποιήσετε ποιό

Η μαγειρική σόδα είναι ιδανική για συνταγές που περιέχουν ένα όξινο συστατικό. Είναι πικρή, επομένως χρειάζεται αυτά τα όξινα συστατικά για να καταλύσει την αντίδραση και να εξισορροπήσει τις γεύσεις. Το baking powder έχει πιο ουδέτερη γεύση και δεν απαιτεί πρόσθετα συστατικά για να ξεκινήσει η αντίδραση. Χρησιμοποιείται συνήθως σε κέικ και μπισκότα. 

Υποκατάστατα 

Ορισμένες φορές χρειάζονται υποκατάστατα στις συνταγές ψησίματος. Εάν σας έχει τελιώσει η μαγειρική σόδα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τρεις φορές την ποσότητα σε baking powder. Η γεύση μπορεί είτε να επηρεαστεί είτε όχι ανάλογα με τη συνταγή. Δεδομένου ότι η μαγειρική σόδα στερείται ενός όξινου συστατικού, θα χρειαστεί να προσθέσετε ένα, αν θέλετε να την βάλετε ως υποκατάστατο του baking powder.  Δύο μέρη κρεμόριου με ένα μέρος μαγειρικής σόδας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να υποκαταστήσουν το baking powder . Δεν είναι ιδανικό, αλλά θα σας δώσει τις φυσαλίδες αερίου που χρειάζεστε.

Πώς να ελέγξετε εάν η μαγειρική σας σόδα ή το baking powder δεν έχουν λήξει

Ο ευκολότερος τρόπος για να διαπιστώσετε αν η μαγειρική σόδα που έχετε στο ντουλάπι είναι καλή για φούσκωμα της ζύμης, είναι να βάλετε μια μικρή ποσότητα σε ένα μικρό μπολ και να προσθέσετε λίγο ξύδι. Αν φουσκώσει, μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε. Για να τσεκάρετε το baking powder, κάντε την ίδια διαδικασία προσθέτοντας λίγο νερό αντί του ξυδιού. Αν αφρίσει σημαίνει ότι δεν έχει λήξει. 

Όροι: 
Κατηγοριες: