Πράγματα που δεν ξέρατε ότι μπορεί να κάνει η μαγειρική σόδα.

Το διττανθρακικό νάτριο, γνωστό σε όλους μας ως μαγειρική σόδα, είναι μια λευκή σκόνη με ελαφρώς αλμυρή γεύση. Ανακαλύφθηκε το 1800 στο Κολλέγιο ιατρικής του Βερολίνου και πρωτοχρησιμοποιήθηκε στις ΗΠΑ την εποχή της αποίκησης.

Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Αν και χρησιμοποιείται ευρέως στην μαγειρική και στην ζαχαροπλαστική, υπάρχουν πολλές χρήσεις οι οποίες δεν είναι γνωστές στο ευρύ κοινό. Παρακάτω παραθέτουμε μερικές από αυτές :

Τσιμπήματα μελισσών

Μια αλοιφή φτιαγμένη από νερό και μαγειρική σόδα θα βοηθήσει να διαλυθεί το δηλητήριο και θα ηρεμήσει το ερεθισμένο δέρμα σε περιπτώσεις κεντρίσματος από μέλισσες ή σφήκες.

Σωματικές οσμές

Σε συνδυασμό με άλλα υλικά όπως νερό, έλαιο καρύδας, ή καλαμποκάλευρο μπορεί να χρησιμεύσει σαν φυσικό αποσμητικό. Αυτό επιτυγχάνεται γιατί η μαγειρική σόδα επιδρά στο pH του σώματος εξουδετερώνοντας και τα όξινα και τα βασικά στοιχεία.

Κάνει το pH του σώματος αλκαλικό

Αυτή η ιδιότητα είναι γνωστή για τα αντικαρκινικά της αποτελέσματα. Τα καρκινικά κύτταρα δεν μπορούν να επιβιώσουν σε αλκαλικό περιβάλλον και η μαγειρική σόδα βοηθάει το σώμα να διατηρήσει αλκαλικό pH. Το υγιές pH είναι το 7.4 αλλά ένα με δύο κουταλάκια μαγειρικής σόδας ημερησίως μπορούν να το πάνε στο 8.5, επίπεδο που φαίνεται οτι είναι ακατάλληλο για την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.

Ασπρίζει τα δόντια και διατηρεί την υγεία του στόματος

Οι περισσότερες οδοντόκρεμες που ισχυρίζονται ότι ασπρίζουν τα δόντια περιέχουν μαγειρική σόδα. Ένας φυσικός τρόπος να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα είναι να φτιάξουμε μια πάστα από ώριμη φράουλα και μαγειρική σόδα, να την απλώσουμε στα δόντια μας και μετά από 5 λεπτά να βουρτσίσουμε και να ξεπλύνουμε. Αυτό όμως δεν θα πρέπει να γίνεται πάνω από δύο φορές την εβδομάδα γιατί θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβες στον σμάλτο των δοντιών. Αυτή η πρακτική είναι επίσης αποτελεσματική και κατά των βακτηριδίων.

Αντιμετωπίζει την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση , τις καούρες και τον στομαχόπονο

Σε αντίθεση με τα αντίστοιχα φαρμακευτικά προϊόντα που έχουν και παρενέργειες η μαγειρική σόδα με την αλκαλικότητά της εξουδετερώνει με φυσικό τρόπο τα οξέα που προκαλούν αυτές τις ενοχλητικές καταστάσεις.

Εγκαύματα

Δροσερές κομπρέσες με νερό και μαγειρική σόδα που θα απλώσετε πάνω στο έγκαυμα από τον ήλιο θα σας ανακουφίσουν και θα θεραπεύσουν το έγκαυμα.

Σκλήθρες

Χωρίς να πιέζουμε το δέρμα μας επειδή αυτό μπορεί να σπρώξει την σκλήθρα βαθύτερα, φτιάχνουμε μια αλοιφή προσθέτοντας νερό σε μισό κουταλάκι του τσαγιού μαγειρικής σόδας. Απλώνουμε την αλοιφή πάνω στην σκλήθρα και καλύπτουμε με έναν επίδεσμο. Η μαγειρική σόδα θα κάνει το δέρμα να φουσκώσει και να σπρώξει την σκλήθρα έξω.  Αυτή η πρακτική μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για θραύσμα γυαλιού.

Όροι: 
Κατηγοριες: