Σκόνη από σόγια που έχει υποστεί ζύμωση προσφέρει μια καινοτόμο λύση στον καθαρισμό του νερού
Μια μικρή ιαπωνική εταιρεία έχει αναπτύξει μια ειδική σκόνη που βοηθά στο διαχωρισμό των ρύπων από το νερό, καθιστώντας το καθαρότερο. Το πρωτοποριακό αυτό προϊόν θα μπορούσε να βελτιώσει την ποιότητα του νερού στις αναπτυσσόμενες χώρες, ακόμη και να χρησιμοποιηθεί για την παροχή νερού έκτακτης ανάγκης μετά από καταστροφές.
Μόλις μια κουταλιά της λευκής σκόνης που ανακατεύεται σε ένα ποτήρι με βρώμικο, νεφελώδες νερό αρκεί για να συσσωρευτούν οι βρωμιές στον πάτο και το νερό να γίνει καθαρότερο. Όχι, δεν πρόκειται για κάτι μαγικό. Το όνομα της σκόνης που καθαρίζει το νερό είναι PGα21Ca, και παρασκευάζεται από πολυγλουταμικό οξύ, το κολλώδες συστατικό της παραδοσιακής ιαπωνικής τροφής natto (ζυμωμένη σόγια). Αναπτύχθηκε από τον Dr. Kanetoshi Oda, ο οποίος είναι επικεφαλής της εταιρίας Poly-Glu με έδρα την Οσάκα. Ο Δρ. Oda, πρώην μηχανικός σε εργοστάσιο κατασκευής μηχανημάτων, άρχισε να πειραματίζεται μετά από το μεγάλο σεισμό του Hanshin-Awaji το 1995, όταν κόπηκε η παροχή ύδρευσης. Αναρωτήθηκε εάν θα ήταν δυνατόν να γίνει πόσιμο το νερό από τις λίμνες των πάρκων και των τάφρων. Έξι χρόνια αργότερα δημιούργησε έναν πρωτοποριακό καθαριστή νερού που θα μπορούσε να αφαιρέσει ακαθαρσίες και να παράγει πόσιμο νερό χωρίς τη χρήση μηχανημάτων ή ηλεκτρισμού. Αντίθετα με τις προσδοκίες του, όμως, αποδείχθηκε πολύ δύσκολο το προϊόν αυτό να γίνει αποδεκτό στην Ιαπωνία. Όλα άρχισαν να αλλάζουν το 2004, όταν ο καθαριστής νερού χρησιμοποιήθηκε για την παροχή πόσιμου νερού για τα θύματα του σεισμού και του τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό. Αυτή η επιτυχημένη εφαρμογή προσέλκυσε την παγκόσμια προσοχή στο προϊόν, το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε σε μέρη όπως η Ταϊλάνδη, το Μεξικό, το Μπαγκλαντές, την Τανζανία και τη Σομαλία και υπήρξαν αυξανόμενες έρευνες από αναπτυσσόμενες χώρες.
Το πολυμερές του πηκτικού αυτού βοηθά στην επιτάχυνση της πήξης ακαθαρσιών στο νερό. Είναι ένα ασφαλές και φιλικό προς το περιβάλλον κροκιδωτικό που έχει εφαρμοστεί σε διάφορους τομείς, όπως τα τρόφιμα, το βιομηχανικό εξοπλισμό και σε καλλυντικά υλικά. Ένα γραμμάριο της σκόνης μπορεί να επεξεργαστεί έως και 5 λίτρα μολυσμένου νερού, ανάλογα με τη θολερότητα της πηγής του νερού. Το προϊόν μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε νερό με διαφορετικά επίπεδα οξύτητας και θερμοκρασίες. Τα λύματα ωστόσο δεν μπορούν να καθαριστούν πλήρως και απαιτείται περαιτέρω φιλτράρισμα προκειμένου να είναι ασφαλές για κατανάλωση.
Σήμερα χρησιμοποιείται για να καθαρίσει το νερό από λίμνες και έλη σε πάνω από 40 χώρες που αγωνίζονται με την έλλειψη πόσιμου νερού. Η τεχνολογία καθαρισμού δεν είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο η εταιρίας παραγωγής της σκόνη Poly-Glu σημειώνει επιτυχία. Ο αντιπροσωπευτικός της ρόλος ως επιχείρηση "βάσης της πυραμίδας" (BOP) που απευθύνεται σε καταναλωτές με χαμηλό εισόδημα στις αναπτυσσόμενες χώρες, της έχει προσδώσει παγκόσμια φήμη. Παρέχοντας πόσιμο νερό στους τοπικούς πληθυσμούς σε προσιτή τιμή, έχει εδραιωθεί ως βιώσιμη επιχείρηση. Και αυτό το νερό έχει βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής για πολλούς ανθρώπους των οποίων μόνο η επιλογή ήταν να χρησιμοποιήσουν το βρώμικο νερό από τις λίμνες και τα έλη. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι τοπικά απασχολούμενες γυναίκες χειρίζονται τις πωλήσεις του νερού.
Φωτεινή Πουρνάρα
Πηγή: japantimes.co.jp