Χοίροι με «μειωμένα λιπαρά», χάρη στην επιστήμη
Το μπέικον μπορεί να έγινε πιο υγιεινό αφού, μόλις πρόσφατα, κινέζοι επιστήμονες δημιούργησαν γενετικά τροποποιημένους χοίρους που έχουν 24% λιγότερα λιπαρά από τους φυσιολογικούς.
Ακούγεται σχεδόν σαν σχήμα οξύμωρο: χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά χοιρινό. Παρόλα αυτά, ερευνητές στο Πεκίνο έχουν αναπτύξει ένα νέο είδος χοίρου με 24% λιγότερο σωματικό λίπος από τους συνηθισμένους. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η τεχνική τους θα μπορούσε όχι μόνο να βοηθήσει τους χοίρους να διατηρήσουν υψηλή τη θερμοκρασία του σώματος τους αλλά και να μεγαλώσουν γρηγορότερα και πιο υγιεινά, μειώνοντας παράλληλα το κόστος για τους κτηνοτρόφους
Το επιτυχημένο πείραμα που ανακοινώθηκε πριν λίγο καιρό στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, είναι το πρώτο στο είδος του. Εκτός από τη χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, οι πειραματικοί αυτοί χοίροι είναι μοναδικοί και με έναν σημαντικό γενετικό τρόπο: έχουν πρωτεΐνες από ποντίκια στον οργανισμό τους. Οι χοίροι έχουν τη φήμη ότι είναι λιπαρά ζώα, αλλά δεν φέρουν το γονίδιο που παράγει καφέ λίπος, το είδος δηλαδή που βοηθά τα περισσότερα θηλαστικά να παραμείνουν ζεστά και να καίνε ενέργεια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν διαθέτουν την απαιτούμενη πρωτεΐνη, γνωστή ως UCP1. Μια ομάδα ερευνητών από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών βρήκε έναν τρόπο να χτίσει αυτή την πρωτεΐνη σε μωρά χοίρων, δημιουργώντας ένα νέο είδος χοίρου με καφέ λίπος που μπορεί να ζεσταίνει τον εαυτό του χωρίς να χρειάζεται να έχει τόσο "λευκό" λίπος (το γνωστό μας λαρδί). Οι ερευνητές πρόσθεσαν την πρωτεΐνη χρησιμοποιώντας την CRISPR/Cas9, μια τεχνολογία επεξεργασίας γονιδίων του γενετικού κώδικα. Απέσπασαν ένα κομμάτι της πρωτεΐνης UCP1 από ποντίκια, την έβαλαν σε ένα έμβρυο χοίρου και δημιούργησαν ένα χοίρο που αναπτύσσει λιγότερο λίπος. Φυσικά, δεν πρόκειται για μια τόσο εύκολη διαδικασία όσο ίσως ακούγεται καθώς, στην πράξη, οι επιστήμονες δημιούργησαν με επιτυχία μόλις 12 αρσενικά χοιρίδια από συνολικά 2.553 έμβρυα.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η έλλειψη καφέ λίπους στους κανονικούς χοίρους θα μπορούσε να είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο παχαίνουν τόσο. Μπορεί δηλαδή να είναι μέρος της προσπάθειάς τους να παραμείνουν ζεστοί. Πολλά χοιρίδια πεθαίνουν από το στρες λόγω του κρύου και εκείνα που επιβιώνουν συχνά χρειάζονται θερμαινόμενες λάμπες για να παραμείνουν ζεστά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους. Εκτεθειμένοι στο κρύο, οι γενετικά τροποποιημένοι χοίροι κατάφεραν να διατηρήσουν τη θερμοκρασία του σώματος σταθερή για ώρες, ενώ οι θερμοκρασίες των κανονικών χοίρων είχαν μειωθεί. Όταν μετά από 6 μήνες, έσφαξαν αυτούς τους χοίρους, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι είχαν κατά 24% μειωμένη περιεκτικότητα σε λιπαρά. Δεν ζύγιζαν πολύ λιγότερο από τους συνηθισμένους χοίρους, αλλά είχαν υψηλότερη αναλογία άπαχου κρέατος και λιγότερο λίπος ακόμη και στο πίσω μέρος του σώματός τους. Είναι όμως εξαιρετικά αμφίβολο αν τελικά καταλήξουν στην παγκόσμια αγορά. Ο σκεπτικισμός σχετικά με τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα είναι μεγάλος τόσο στις ΗΠΑ όσο και την Ευρώπη και την Κίνα. Ακόμη και αν έπαιρναν το «πράσινο φως», οι περισσότεροι καταναλωτές πιστεύεται ότι θα ήταν εξαιρετικά επιφυλακτικοί στην ιδέα ενός γενετικά τροποποιημένου μπέικον. Ορισμένοι διατροφολόγοι θεωρούν επίσης ότι τα "χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά" τρόφιμα δεν είναι όλα, ούτως ή άλλως, πραγματικά τόσο υγιεινά. Όλο και περισσότερο, η ζάχαρη ενοχοποιείται στις σύγχρονες δίαιτες και ενώ η περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά στο χοιρινό εξακολουθεί να έχει κακή φήμη, οι εμπειρογνώμονες τείνουν να ενθαρρύνουν τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες στο σύνολό τους, αντί του αποκλειστικού εριορισμού του λίπους.
Φωτεινή Πουρνάρα
Πηγή: independent.co.uk