Νοιώθετε στρεσαρισμένοι ή ανήσυχοι; Ίσως θα πρέπει να βάλετε τη μαγιά στη ζωή σας

Αν έχετε λίγο άγχος ή είστε ανήσυχοι, αλείψτε μια φέτα ψωμί του τοστ με διατροφική μαγιά σε μορφή πάστας, ένα προϊόν που έχει φανατικούς οπαδούς αλλά και ορκισμένους εχθρούς στην Αμερική και το Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με νέα έρευνα, το περίεργο εκχύλισμα μαγιάς θα μπορούσε να μειώσει τα δυσάρεστα αυτά συναισθήματα καθώς, όταν πρόκειται για την ενίσχυση της λειτουργίας του εγκεφάλου, φαίνεται να υπερέχει ακόμη και του φυστικοβούτυρου.

Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου 2018

Το Marmite είναι μια βρετανική μάρκα διατροφικής μαγιάς σε μορφή πάστας που παράγεται από το εκχύλισμα ζυμομυκήτων, ένα πρόσθετο τροφίμων που είναι υποπροϊόν της βιομηχανίας ζυθοποιίας. Έχει μια εξαιρετικά δυνατή και χαρακτηριστικά πικάντικη και αλμυρή γεύση. Και ενώ το Marmite είναι μια από τις πιο δημοφιλείς αλοιφές για σάντουιτς στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν έχει μόνο οπαδούς. Η τόσο ξεχωριστή του γεύση έκανε ακόμη και τους κατασκευαστές του, την εταιρία Unilever, να ξεκινήσουν την καμπάνια "Love It or Hate It" στα μέσα της δεκαετίας του 1990, ένα σύνθημα που ακολουθεί το σήμα από τότε. Μια νέα μελέτη, ωστόσο, θα μπορούσε να αντιστρέψει την εικόνα που έχει δημιουργηθεί, αφού οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτά τα εκχυλίσματα περιέχουν μερικές από τις πλουσιότερες πηγές βιταμινών Β στον κόσμο, οι οποίες προσφέρουν την απαραίτητη ενέργεια στον οργανισμό μας και ρυθμίζουν το νευρικό σύστημα που σχετίζεται με την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου.

Η μείωση των επιπέδων του στρες μπορεί τελικά να είναι τόσο απλή όσο και το σωστό spread για το τοστ μας το πρωί; Μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Βικτώρια στην Αυστραλία, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που τρώνε τακτικά αλοιφές με βάση τη μαγιά (Yeast Based Spreads -YBS), έδειξαν χαμηλότερα επίπεδα στρες και άγχους από όσους δεν τα προτιμούσαν. Το αποτέλεσμα αυτό πιστώνεται στην πλούσια περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη Β, η οποία βρίσκεται σε προϊόντα όπως το Marmite, ή το Vegemite που κυκλοφορεί στην Αυστραλία. Οι ερευνητές εξέτασαν τα αποτελέσματα που είχαν τα YBS σε 520 συμμετέχοντες και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, ενώ οι αλοιφές αυτές μείωσαν σημαντικά τα επίπεδα άγχους και στρες, δεν είχαν επίδραση στα συμπτώματα της κατάθλιψης. Οι βιταμίνες Β6, Β9 και Β12 αναφέρθηκαν ως ιδιαίτερα επωφελείς, καθώς μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο που ελέγχουν τη διάθεσή μας και εμποδίζουν την παραγωγή ομοκυστεΐνης στο αίμα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε άγχος και άγχος. Οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν μια έρευνα αποτελούμενη από 70-94 ερωτήσεις που ανέλυαν τόσο τις διατροφικές όσο και τις συνήθειες του τρόπου ζωής τους.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Functional Foods και είναι η πρώτη που βρίσκει επιστημονική απόδειξη ότι τα YBS μπορεί να ανακουφίσουν το στρες και το άγχος. "Γνωρίζουμε ότι τα εκχυλίσματα αυτά περιέχουν μερικές από τις πλουσιότερες πηγές βιταμινών Β στον κόσμο, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της ενέργειας του οργανισμού μας και τη ρύθμιση του νευρικού συστήματος", εξήγησε η επικεφαλής ερευνήτρια Βάσω Αποστολοπούλου. Ενώ τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ασθενείς που πάσχουν από άγχος, καθώς τα YBS είναι ένας φθηνός και αποτελεσματικός τρόπος για να αυξηθεί η πρόσληψη της βιταμίνης Β, η Αποστολοπούλου επέμεινε ότι δεν θα πρέπει να θεωρούνται ως αντικαταστάτης των ιατρικών θεραπειών και ότι όσοι αντιμετωπίζουν σοβαρές διαταραχές διάθεσης θα πρέπει να αναζητούν επαγγελματική βοήθεια.

Φωτεινή Πουρνάρα

Πηγές: dailymail.co.ukvu.edu.au

Όροι: 
Κατηγοριες: