Δημιουργώντας νοστιμότερα και πιο υγιεινά φρούτα και λαχανικά με τις σύγχρονες καλλιεργητικές τεχνολογίες

Δύο ερευνητές τροφίμων περιγράφουν πώς οι νέες τεχνολογίες αναπαραγωγής έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν το σχήμα, το μέγεθος, το χρώμα και τα οφέλη για την υγεία των γεωργικών προϊόντων αλλά και να προσαρμόσουν τα υπάρχοντα συμβατικά προγράμματα αναπαραγωγής.

Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2018

Τα οφέλη για την καινοτομία και την υγεία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην επιρροή που ασκούν στις αγοραστικές αποφάσεις των καταναλωτών και συχνά ελέγχονται από μια οικογένεια πρωτεϊνών που ονομάζεται MYBs. Κατανοώντας το πώς αυτές οι πρωτεΐνες λειτουργούν θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα, καλύτερα φρούτα και λαχανικά στα ράφια των καταστημάτων.

Μελέτες έχουν ανακαλύψει ότι η αλλαγή ή η επιλογή των αλλαγών στη δραστηριότητα μιας οικογένειας γενετικών ελέγχων, οι οποίοι ονομάζονται παράγοντες μεταγραφής MYB, ενισχύει τα βασικά χαρακτηριστικά των φρούτων και των λαχανικών, όπως η εμφάνιση, η γεύση, η υφή και το θρεπτικό τους περιεχόμενο. Για παράδειγμα, σε πολλά καρποφόρα φυτά αυτοί οι παράγοντες διατηρούν τις ενώσεις που έχουν χρώμα, οι οποίες έχουν συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για τον άνθρωπο, στη φλούδα των φρούτων και σε χαμηλές συγκεντρώσεις στον μεγάλο όγκο της σάρκας τους. Με την αλλαγή ή την επιλογή αλλαγών στη δραστηριότητα αυτών των παραγόντων μεταγραφής, το φυτό θα μπορούσε να παράγει περισσότερες από αυτές τις υγιείς ενώσεις σε ολόκληρο τον καρπό.

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο ακαδημαϊκό περιοδικό Trends in Plant Science, Plant & Food Research, οι καθηγητές Andrew Allan και Dr Richard Espley επανεξετάζουν τους παράγοντες μεταγραφής MYB που συνδέονται με την ανάπτυξη, τη σηματοδότηση των ορμονών, τη βιοσύνθεση των μεταβολιτών και τη χρώση των φυτών. "Μελέτες έχουν δείξει ότι οι χρωστικές ουσίες όπως οι ανθοκυανίνες και τα καροτενοειδή θεωρείται ότι προσφέρουν υγειονομικά και διαιτητικά οφέλη. Οι αλλαγές στους βασικούς παράγοντες μεταγραφής MYB θα μπορούσαν να μετατρέψουν την άχρωμη σάρκα ορισμένων φρούτων σε μια άλλη με χρώμα ", αναφέρει ο καθηγητής Allan προσθέτοντας ότι "η περιεκτικότητα σε χρωστικές ουσίες ανά φρούτο θα μπορούσε να αυξηθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα μια πιθανή μεταβολή στα οφέλη για την υγεία." Εκτός από το χρώμα, τα ΜΥΒ εμπλέκονται επίσης στη γεύση και το άρωμα, το πόσο στυφό ή πικάντικο μπορεί να είναι, επηρεάζοντας επίσης την υφή της σάρκας και του σχηματισμού τριχών στη φλούδα.

Η κατανόηση της ρύθμισης των παραγόντων μεταγραφής MYB διευκολύνει την αναπαραγωγή και την παραγωγή εντελώς νέων κατηγοριών φρούτων και λαχανικών με επιθυμητά καταναλωτικά χαρακτηριστικά. Αυτά τα προστιθέμενα δυνατά οφέλη για την υγεία, η ελκυστικότερη εμφάνιση, η καλύτερη γεύση και υφή, η καλύτερη αποθήκευση και η μεγαλύτερη ευκολία θα ενθαρρύνουν την αγορά και την κατανάλωση φυτικών προϊόντων αντί των βαριά επεξεργασμένων συνθετικών τροφίμων από εκείνους που αναζητούν μια μακροβιότερη και υγιέστερη ζωή με παράλληλο όφελος για το περιβάλλον.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: