Νέο είδος ρυζιού απαιτεί λιγότερο νερό και είναι ανθεκτικότερο σε μελλοντικές κλιματικές αλλαγές

Μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας βασίζεται στο ρύζι ως πηγή τροφής, αλλά η καλλιέργειά του απαιτεί πολύ νερό και είναι ευάλωτη στην ξηρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες. Οι επιστήμονες δημιούργησαν μια νέα, υψηλής απόδοσης, με μεγαλύτερη αντοχή και πολλά υποσχόμενη ποικιλία.

Παρασκευή, 5 Οκτωβρίου 2018

Το ρύζι είναι μια κύρια διατροφική πηγή για μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας, αλλά η καλλιέργειά του απαιτεί πολύ νερό, 2.500 λίτρα ανά κιλό παραγόμενου ρυζιού. Σχεδόν το μισό της παγκόσμιας καλλιέργειας ρυζιού προέρχεται από γεωργικά συστήματα που τροφοδοτούνται από την βροχή και, δυστυχώς, η ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες προβλέπεται να γίνουν πιο συχνές και επιβλαβείς λόγω της αλλαγής του κλίματος.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Sheffield στην Αγγλία, για τη νέα ποικιλία χρησιμοποιήθηκε μόλις το 60% της κανονικής ποσότητας νερού και η σοδειά ήταν σε θέση να επιβιώσει από την ξηρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες για περισσότερο από τα μη τροποποιημένα φυτά. Η έρευνα αποκάλυψε ότι τα νέα φυτά έχουν λιγότερα “stomata” - μικρά ανοίγματα που χρησιμοποιούνται για την ανταλλαγή αερίων - παρουσιάζουν μεγαλύτερη ανοχή στην ξηρασία και είναι ανθεκτικά στις μελλοντικές κλιματικές αλλαγές.

Όπως και τα περισσότερα φυτά, το ρύζι χρησιμοποιεί τα stomata, τους μικροσκοπικούς αυτούς πόρους, για να ρυθμίζουν την πρόσληψη διοξειδίου του άνθρακα για τη φωτοσύνθεση, μαζί με την απελευθέρωση υδρατμών μέσω της διαπνοής. Όταν το νερό είναι άφθονο, το άνοιγμα αυτό επιτρέπει επίσης τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του φυτού μέσω της διαδικασίας εξάτμισης-ψύξης. Υπό συνθήκες περιορισμού του νερού, το κλείσιμο του πόρου συνήθως επιβραδύνει την απώλεια νερού. Το ρύζι με λίγα stomata διατηρεί το νερό καλύτερα σε περιόδους ξηρασίας και έχει έτσι περισσότερο νερό με το οποίο θα μπορεί να «δροσιστεί», όταν θα είναι απαραίτητο. Η Julie Gray, καθηγήτρια φυτικής μοριακής βιολογίας και κύρια συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι "τα stomata βοηθούν τα φυτά να ρυθμίζουν τη χρήση νερού, επομένως η μελέτη αυτή θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις σε άλλες καλλιέργειες που διατρέχουν κίνδυνο λόγω της αλλαγής του κλίματος. Στο Πανεπιστήμιο του Sheffield πιστεύουμε σε ένα βιώσιμο μέλλον και ερευνούμε λύσεις για τις πιο πιεστικές παγκόσμιες προκλήσεις».

«Οι μελλοντικές προβλέψεις για μείωση της διαθεσιμότητας νερού, σε συνδυασμό με την αυξημένη συχνότητα ακραίων ξηρασιών και υψηλών θερμοκρασιών, είναι πιθανό να παρουσιάσουν ιδιαίτερες προκλήσεις για τους αγρότες, με αποτέλεσμα τη σημαντική απώλεια καλλιεργειών», δήλωσε ο Robert Caine, κύριος ερευνητής της παρούσας μελέτης, προσθέτοντας ότι "διαπιστώσαμε ότι οι τροποποιημένες καλλιέργειες ρυζιού είχαν ισοδύναμες ή και βελτιωμένες αποδόσεις, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στη μελλοντική επισιτιστική μας ασφάλεια, η οποία απειλείται από την κλιματική αλλαγή." Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο New Phytologist, τα νέα φυτά ήταν σε θέση να επιβιώσουν από την ξηρασία και την υψηλή θερμοκρασία (40 βαθμούς Κελσίου) για περισσότερο από τα μη τροποποιημένα όταν καλλιεργήθηκαν σε αυξημένα επίπεδα ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: