“Biolife”, το πρώτο βιολειτουργικό αντιοξειδωτικό κρουασάν

Μαθητές από τη Λέσβο παρασκευάζουν ένα ενεργειακό κρουασάν με ιδιότητες superfood και αποδεικνύουν ότι η καινοτομία και η υγεία μπορούν και πρέπει να ξεκινούν και από το σχολικό περιβάλλον, υπογραμμίζοντας ότι η Πολιτεία οφείλει να είναι αρωγός και υποστηρικτής κάθε παρόμοιας πρωτοβουλίας.

Παρασκευή, 10 Μαΐου 2019

Η Άγρα είναι ένα μικρό γραφικό χωριό του Δήμου Καλλονής στο νησί της Λέσβου που όμως, από ότι φαίνεται, η συλλογικότητα και η πραγματική έννοια της εκπαίδευσης και της καινοτομίας λειτουργούν στο μέγιστο. Ο διευθυντής του γυμνασίου με λυκειακές τάξεις της Άγρας, κος Λάζαρος Χονδροματίδης, οραματίζεται ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία, την έρευνα, την καινοτομία αλλά και την παραγωγή και την οικονομία. Σε συνεργασία φυσικά με τους μαθητές, αλλά και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, την τοπική κοινωνία, διάφορες βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες βιολογικών προϊόντων και αγροτικούς συνεταιρισμούς, δημιουργούν τα τελευταία δύο χρόνια ένα ερευνητικό πρόγραμμα που στοχεύει στην «καλή υγεία και ευημερία».

Διαβάστε επίσης: 
Η νεολαία που καινοτομεί: Τα τρόφιμα του μέλλοντος

Έχοντας διακριθεί στον περυσινό πανελλήνιο διαγωνισμό της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης “Bravo Schools” στην ενότητα «Καλές Πρακτικές», προσπάθησαν να αναδείξουν τη σημασία της αντιοξειδωτικής διατροφής και των βιολειτουργικών προϊόντων για την ανθρώπινη υγεία μέσα από τη δράση τους «η Άγρα επιμορφώνεται αντιοξειδωτικά». Όλοι μας γνωρίζουμε την καταστροφική δράση των ελεύθερων ριζών στον ανθρώπινο οργανισμό και τις βλαβερές συνέπειες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, της κακής διατροφής, τους στρες και του καπνίσματος. Ως αντιστάθμισμα όλων αυτών έρχονται τα πολλά υποσχόμενα ονομαζόμενα βιολειτουργικά τρόφιμα, τα οποία εκτός του ότι είναι υγιεινά και μας δίνουν ενέργεια, μπορούν να έχουν προληπτική και σε κάποιες περιπτώσεις, θεραπευτική δράση ενάντια σε όλους αυτούς τους εχθρούς της υγείας μας.

Το εν λόγω σχολείο, αφού πέρυσι προχώρησε στην αγορά ενός μηχανήματος μέτρησης αντιοξειδωτικών (ελληνικής κατασκευής με παγκόσμια πατέντα) με το οποίο μπορούν, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μετρήσεων, να ανιχνεύσουν την ποιότητα της τροφής και τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών στον οργανισμό, φέτος παρασκεύασαν το πρώτο αντιοξειδωτικό και βιολειτουργικό κρουασάν, το “biolife”. Σε συνεργασία με το τμήμα Βιοχημείας Βιοτεχνολογίας το Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από όπου και πιστοποιήθηκε, αλλά και με τους αγροτοκτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς, βιοτεχνίες και εργαστήρια της περιοχής, παρήγαγαν το καινοτόμο αυτό και υγιεινό σνακ από αλεύρι εκχυλίσματος σταφυλιών (ανθοκυανίνες, προανθοκυανιδίνες, φαινόλες), ρόδι (αντιοξειδωτικό), εκχυλίσματα πρωτεΐνης ορού γάλακτος αλλά και αρώνια μελανόκαρπη (φαρμακευτικό φυτό με γνωστές αντιοξειδωτικές και θεραπευτικές ιδιότητες, ένα πραγματικό superfood).

Οι μαθητές αλλά και σύσσωμη η τοπική κοινωνία ευελπιστούν ότι το συγκεκριμένο προϊόν που φτιάχνεται από αγνά υλικά της περιοχής θα αποτελέσει έναυσμα για την παραγωγή τοπικών βιολειτουργικών προϊόντων το οποία θα διατεθούν στην τοπική και όχι μόνο αγορά. Παράλληλα, οι μαθητές βιωματικά αποκτούν μια διαφορετική φιλοσοφία ζωής, καταναλώνουν με περιβαλλοντική συνείδηση, εξοικειώνονται με τον επιστημονικό τρόπο σκέψης και τις καινοτόμους μεθόδους παραγωγής βιολειτουργικών τροφίμων. Η Άγρα αποτελεί σίγουρα ένα παράδειγμα προς μίμηση.

Φωτεινή Πουρνάρα

Πηγή: lesvospost.com

Όροι: 
Κατηγοριες: